Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είναι ωραίες, αρκεί να είναι αποκαλύψεις, γιατί αυτό που συζητάμε αυτές τις μέρες είναι παλιά ξινά σταφύλια, αφού τις εν λόγω επιστολές τις είχε αποκαλύψει και σχολιάσει ο ελληνικός Τύπος ήδη από εκείνη την εποχή. Απλώς είναι τόση η μανία των φιλοκυβερνητικών Μέσων να χτυπήσουν την ΝΔ που εφαρμόζουν το ρητό «μην αφήνεις μια αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή είδηση».
Για του λόγου το αληθές διαβάστε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ. Δεν είναι, όμως, ο ετεροχρονισμός το ζήτημα. Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με πλήρη ασχετοσύνη για το πώς λειτουργεί η διεθνής διπλωματία και σκόπιμη απόκρυψη του κλίματος της εποχής.
Πάμε στο 2005 και λίγο πριν την επίμαχη επιστολή. Οι ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους έκαναν πράξη την επί χρόνια απειλή του Μπιλ Κλίντον να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, την ώρα που το ζήτημα είχε φτάσει να συζητιέται επί 15 χρόνια. Η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο τόσο για τους χειρισμούς της όσο και για το ότι ποτέ δεν κατάφερε να εξηγήσει στον πλανήτη τι στο καλό είναι αυτό που την ενοχλεί. Η συγκυρία ήταν υπέρ των Σκοπίων και η Αθήνα βρισκόταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο.
Ο Κώστας Καραμανλής αποφασίσει να το βάλει στην ατζέντα. Στέλνει τις εν λόγω επιστολές οι οποίες διατυπώνουν σαφέστατα πως η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς μπορεί να είναι μακριά από τα «θέλω» της Ελλάδας, μπορεί, όμως, να αποτελέσει μία βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Τα Σκόπια που επί 1,5 δεκαετία είχαν κινήσει λυτούς και δεμένους και με την προπαγάνδα τους είχαν πείσει την διεθνή κοινότητα πως η Ελλάς την καταδυναστεύει, έπρεπε να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήταν πλέον σαφές πως όσο πιο αδιάλλακτοι ήμασταν με τα Σκόπια τόσα περισσότερα χάναμε.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Οι εν λόγω επιστολές αποτέλεσαν την βάση επανεκκίνησης των συζητήσεων και οριοθέτησαν μία διαδρομή μέχρι την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου οι ΗΠΑ απειλούσαν πως θα έβαζαν τα Σκόπια με τον τσαμπουκά. Η Ελλάδα μετά από συζητήσεις και προσεγγίσεις με τους Σκοπιανούς είχε καταφέρει να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ξεμπρόστιαζαν τους ψευτομακεδόνες των Σκοπίων και την αλυτρωτική τους προπαγάνδα.
Τα στοιχεία αυτά με δηλώσεις, χάρτες, ιστορικές επεξηγήσεις και την ερμηνεία του Συντάγματός τους, συμπεριελήφθησαν στους φακέλους που δόθηκαν στους συμμάχους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας και μπορέσαμε να εξηγήσουμε για ποιο λόγο δεν αφήνουμε τα Σκόπια να κάνουν του κεφαλιού τους.
Το λεγόμενο «βέτο» του Κώστα Καραμανλή ήταν μία ιστορική στιγμή για το Σκοπιανό αφού ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάς κατάφερε να γυρίσει μέρος της διεθνούς κοινότητας με το μέρος της. Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική διπλωματία με σκληρή δουλειά πέτυχε να ρίξει την ευθύνη στους γείτονες και να καταδείξει πως έπρεπε να κάνουν πολλά βήματα εάν ήθελαν να εισαχθούν στους διεθνείς θεσμούς.
Αυτήν την κληρονομιά που ορισμένοι παρουσιάζουν κατά το δοκούν, την αποποιηθήκαμε με την Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έθεσε την Ελλάδα στη θέρη του απολογουμένου. Φτάσαμε στο θλιβερό σημείο η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί ως επιχειρήματα όλα όσα έλεγαν οι Σκοπιανοί πριν το Βουκουρέστι.
Καμμία επιστολή και καμμία δημοσιογραφική παγαποντιά δεν μπορεί να βγάλει λάδι τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για τον προδοτικό συμβιβασμό ο οποίος έγινε με δανεικούς βουλευτές που την επόμενη ημέρα δεν θα τους θυμάται ούτε η μάνα τους.
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr