Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι μετασεισμοί του Brexit και οι ευθύνες της εξουσίας μετέτρεψαν σε άκακο αρνάκι τον αρχηγό του κόμματος «Οι Φινλανδοί», Τίμο Σόινι, που ήταν κάποτε χειρότερος ταραχοποιός από τον Φάρατζ. Ως αντιπολίτευση το 2011, ο ηγέτης των ακροδεξιών Φινλανδών ευρωσκεπτικιστών χαρακτήριζε «πυραμιδικά σχήματα» τα πακέτα διάσωσης Ελλάδας-Πορτογαλίας και παρομοίαζε την ΕΕ με «Σοβιετική Ενωση των πλουσίων»
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
. Οι ψηφοφόροι τον επιβράβευσαν με ένα 19%, περιμένοντας να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για έξοδο της Φινλανδίας από την ΕΕ, σε συνεργασία με τους εθνολαϊκιστές της Γαλλίας, Ολλανδίας, Βρετανίας κ.λπ. Ο Σόινι όμως ήταν αποφασισμένος να κάνει στροφή στον ρεαλισμό, για να απολαύσει τους πρόσκαιρους καρπούς της εξουσίας.
Το 2014 εγκατέλειψε την ευρωομάδα του UKIP για να «κολλήσει» στο ίδιο γκρουπ με τους Βρετανούς Συντηρητικούς, ενώ αξιοποίησε το 18% των εκλογών του 2015 για να χωθεί σε μια τρικομματική κεντροδεξιά κυβέρνηση. Διόλου τυχαίο λοιπόν που τον εγκατέλειψαν οι μισοί ψηφοφόροι του και δεν ξεπερνά το 9,6% στις δημοσκοπήσεις. «Είμαστε το μόνο κυβερνητικό κόμμα που πληρώνει το κόστος της λιτότητας και της περικοπής επιδομάτων», παραπονέθηκε ο 54χρονος Σόινι στο Reuters, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να εγκαταλείψει την πολιτική.
Ο «μεταλλαγμένος» πρώην λαϊκιστής κατανοεί ότι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του περίμεναν «σκληρότερη γραμμή», αλλά ξεκαθαρίζει πως η φινλανδική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διοργανώσει ανάλογο δημοψήφισμα με τη Βρετανία.
Πράγματι, με τον εθνικό πρωταθλητή Nokia σε κώμα, τις εισροές από τη Ρωσία μειωμένες και το μεταναστευτικό ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη, το σκανδιναβικό έθνος των 5 εκατομμυρίων δεν είναι για περιπέτειες. Αυτό πια δεν το καταλαβαίνει μόνο ο Σόινι, αλλά και αρκετοί ψηφοφόροι του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου