Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η υποκρισία του Μαξίμου, των υπουργών και των στελεχών του δεν είναι μόνο εξοργιστική, είναι και προσβλητική απέναντι στον κόσμο που δεν ξεχνά ούτε τι έλεγε το 2014 και το 2015 ούτε πώς πολιτεύτηκε ως αντιπολίτευση. Με απειλές και ύβρεις. Ας θυμίσουμε λοιπόν στους κομματικούς της Κουμουνδούρου, που έπαθαν επιλεκτική αμνησία, τι δήλωνε το κόμμα τον Ιούνιο του 2014.
«Η δρομολογούμενη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ είναι μια προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της τους πολιτικούς συσχετισμούς και την αναγκαιότητα διαβούλευσης για μια τόσο σημαντική θέση. Η κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να λαμβάνει τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτε να θεωρεί ότι δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση με μια τέτοια απόφαση». Αλλά και ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου με διαφορά 3,8% ζητούσε εκλογές, άρχισε να δίνει …εντολές στον πρωθυπουργό της χώρας «να μη διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που είχε έτοιμα στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές» και φυσικά «να μη προχωρήσει στο διορισμό του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και στο διορισμό του επόμενου επιτρόπου της χώρας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα, δίχως την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Διότι δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και το λαό για πολλά χρόνια».
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Αφού θυμίσαμε αυτά, ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο, γιατί κάποιοι σπεύδουν να κάνουν συμψηφισμούς του ύφους «αφού η Ν.Δ. έβαζε τους δικούς της πριν φύγει, το ίδιο κάνουμε και εμείς». Λοιπόν, το 2014 η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ δεν ήταν έτοιμη να φύγει. Βρισκόταν στο μέσο της θητείας της, δύο χρόνια μετά τις εκλογές του Ιουνίου του ’12. Επιπλέον, τα ποσοστά που έλαβαν Ν.Δ. και Ελιά στις ευρωεκλογές του Μαΐου του ’14, όπως σωστά υπενθύμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος (δελτίο ειδήσεων ΣΚΑΪ, 29.5.2019), ήταν αθροιστικά μεγαλύτερα από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ (30,74% έναντι 26,56%). Οσο για την επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, έγινε έξι μήνες πριν από τις εκλογές και πεντέμισι μήνες πριν από τη διάλυση της Βουλής. Οχι δηλαδή όπως τώρα, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές, από ένα κόμμα που έχει απολέσει τη λαϊκή εντολή. Εκτός και αν το 23,76% που έλαβε το θεωρεί μεγαλύτερο από το 76,25% του λαού που του γύρισε την πλάτη. Αλλά αυτό ούτε με δημιουργική ασάφεια δε βγαίνει.
Ας τελειώνουμε με την ίδια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις 26 Μαΐου του 2014: «Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Κι όταν χάνεις, να παραδέχεσαι την ήττα».
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου