Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Λίγες ώρες αργότερα το Μαξίμου διαρρέει για μία οργισμένη τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό και για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά του αστυνομικού που πέταξε τα δακρυγόνα. Το σκηνικό της ανικανότητας συμπληρώθηκε από την αστεία κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι απαγορεύονται στο εξής τα χημικά σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, προφανώς θα χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις φοιτητών και ανέργων.
Δεν είναι να απορεί μετά κανείς πώς το 2015 ο κ. Τσίπρας με τις διαπραγματευτικές του ακροβασίες φόρτωσε στους φορολογούμενους το τρίτο μνημόνιο και μέτρα 86 δισεκατομμυρίων.
Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που είχαν «ψεκασθεί» συνταξιούχοι έξω από το Μαξίμου ήταν το 1995 επί υπουργίας Στέλιου Παπαθεμελή, ο οποίος μπορεί να μην είχε παραιτηθεί αλλά τουλάχιστον είχε ξηλώσει επί τόπου τον Αττικάρχη της ΕΛ.ΑΣ.
Δεν χρειάζονται άλλα παραδείγματα για να φανεί η ανεπάρκεια του Αλέξη Τσίπρα. Το διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες και το αποδίδουν όταν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις. Εκεί για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολίτευσης ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός εμφανίζεται τόσο αποδυναμωμένος και απαξιωμένος από την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας λαμβάνει 17% έναντι 30,5% που παίρνει ο κ. Μητσοτάκης.
Ακόμη χειρότερα για τον πρωθυπουργό ήταν τα στοιχεία της έρευνας της Public Issue που δημοσιεύθηκε στην Αυγή. Εκεί ο κ. Τσίπρας υπολείπεται κατά 19 μονάδες σε σχέση με τον πρόεδρο της ΝΔ (23% έναντι 42%).
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Οι εξελίξεις παίρνουν πλέον τη μορφή της χιονοστιβάδας. Οι πολίτες ζητούν στην πλειοψηφία τους εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κοντά στο 15% χάνοντας μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες ενώ ακόμη και το 40% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει να προσφέρει τίποτε στη χώρα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ύφεσης και της υποτροπής της κρίσης.
Ο ανασχηματισμός δεν θα σώσει τον κ. Τσίπρα. Το πρόβλημα όπως δείχνουν οι μετρήσεις είναι πιο δομικό και βρίσκεται στην καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ
Αυτές τις ημέρες η Σουηδική Ακαδημία απονέμει τα ετήσια βραβεία Νόμπελ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα βραβείο. Αν όχι των Οικονομικών, της Λογοτεχνίας. Ο προϋπολογισμός που συνέταξε για το 2017 μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Προβλέπει ανάπτυξη 2,7% με ταυτόχρονη λήψη υφεσιακών μέτρων 3,9 δισ. Το αναπτυξιακό σενάριο στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 6,3%, οι επενδύσεις παγίων 9% και η ιδιωτική κατανάλωση με 1,5%. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια και τα νοικοκυριά θα έχουν μεγαλύτερο εισόδημα όταν θα αυξηθεί σημαντικά η φορολόγησή τους. Νόμπελ και γρήγορα μάλιστα!
ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Χθες ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε απόφαση της διαχειριστικής αρχής για το μεταναστευτικό σύμφωνα με την οποία θα δοθούν 5 εκατομμύρια ευρώ για την ακτοπλοϊκή μεταφορά 18.000 προσφύγων τον Οκτώβριο του 2015. Το μέσο εισιτήριο ανά επιβάτη αντιστοιχεί σε 280 ευρώ, όσο δηλαδή μία τριήμερη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Απαιτούνται εξηγήσεις για το αν ορθώς ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, όταν μάλιστα εκείνη την περίοδο οι πρόσφυγες πλήρωναν από την τσέπη τους τα εισιτήρια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου