Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την ένταξη της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των Κτιριακών Υποδομών, της ΔΕΗ, των ΕΛΒΟ και άλλων ΔΕΚΟ στο υπερταμείο δεσμεύθηκε ότι όσο βρίσκεται στη θέση του υπουργού δεν θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση.
Ξεπερνούμε το γεγονός ότι παρόμοια δήλωση είχε κάνει τον περασμένο Μάιο για το θέμα του αφορολογήτου ορίου. Τότε είχε δεσμευθεί ότι εάν υπάρξει μείωση του αφορολογήτου ορίου όπως απαιτούσε το ΔΝΤ θα παραιτείτο. Τελικώς το αφορολόγητο όριο μειώθηκε με αποτέλεσμα μέσω των αυξημένων κρατήσεων να περικοπούν ακόμη και οι συντάξεις των 650 ευρώ αλλά ο κ. Τσακαλώτος βρίσκεται στη θέση του.
Οι προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού για μη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ σκοντάφτουν στις υπογραφές του. Ο κ. Τσακαλώτος έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που περιλαμβάνουν και τον μηχανισμό των ιδιωτικοποιήσεων ενώ με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από την κυβερνητική συμπολίτευση όλη σχεδόν η δημόσια περιουσία πέρασε για τα επόμενα 99 χρόνια σε έναν νέο φορέα, στον οποίο οι δανειστές έχουν αποφασιστικό ρόλο.
Ο Τσακαλώτος για άλλα δεσμεύεται στους δανειστές και γι άλλα στους Ελληνες φορολογούμενους. Αλλα υπογράφει και άλλα εφαρμόζει. Η παρανοϊκή αυτή κατάσταση διατρέχει όλη την κυβέρνηση που καλείται να υιοθετήσει μία πολιτική για την οποία κανένας υπουργός δεν πιστεύει ότι είναι ορθή. Για αυτό άλλωστε η μοναδική διέξοδος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιβολή φόρων, από τη στιγμή που έχουν μπει στο περιθώριο της πολιτικής οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Μάλλον πιστεύουν ότι ισχύει αυτό που έλεγαν και στα ανέκδοτα: «τα πρώτα 99 χρόνια είναι δύσκολα».
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
ΛΑΘΗ ΕΠΙ ΛΑΘΩΝ
Ενα πιστό εκλογικό ακροατήριο είχε απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό των δημοσίων υπαλλήλων και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου φρόντισε να το διαλύσει. Οι δηλώσεις της ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν κάνει τίποτε, ενώ ορισμένοι υπονομεύουν κιόλας την κυβέρνηση, ξεσήκωσαν τους υπαλλήλους του υπουργείου της που προχώρησαν σε στάση εργασίας. Πίσω από τις δηλώσεις της κυρίας Φωτίου κρύβεται ο πανικός της κυβέρνησης που έχει αποδυθεί σε κυνήγι μαγισσών και συνωμοσιολογίες περί υπονόμευσης για να δικαιολογήσει τις χαμηλές της επιδόσεις.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
Είναι πραγματικά για κλάματα οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Τον Μάιο είχαν υποχρεώσει τον Τσακαλώτο να αποσύρει από το πρώτο πολυνομοσχέδιο τις 6 ΔΕΚΟ που θα έμπαιναν στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και χειροκροτούσαν τον Κατρούγκαλο επειδή υπήρχε η πρόβλεψη για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές των νέων επαγγελματιών. Την Τρίτη οι ίδιοι βουλευτές ψήφισαν την ένταξη των 6 ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και το «ξήλωμα», κατόπιν εντολής της τρόικας, των εκπτώσεων στις εισφορές των νέων επαγγελματιών. Δεν πρέπει να απορεί κανείς μετά γιατί όταν ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής οι υπουργοί αντιμετωπίζονται με χλεύη από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου