Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΑΣ δούμε καταρχάς πώς επιχειρούσε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους δανειστές. Το πρώτο διάστημα έκανε «διαχείριση» της εκλογικής νίκης με κραυγές και τσιτάτα. Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών «το Μνημόνιο ήταν νεκρό», μόλις «είχαμε… σκοτώσει την τρόικα», ετοιμαζόταν «η διαγραφή του δημόσιου χρέους» και γράφονταν τα νομοσχέδια που θα καταργούσαν τους μνημονιακούς νόμους και ο Φλαμπουράρης πρότεινε ως λύση να αποπληρώσουμε τα ομόλογα με… αέρα.
ΟΛΑ αυτά συνέβαιναν στη σφαίρα του δημόσιου διαλόγου. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη μια και μοναδική κίνηση. Οπως ομολόγησε πριν από λίγες ημέρες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «προσπαθήσαμε να απειλήσουμε με Grexit, αλλά υπήρχαν χώρες – μέλη της ευρωζώνης που ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ». Στην ουσία, το Μαξίμου είχε αποφασίσει να εκβιάσει την Ευρώπη με τη μέθοδο «κρατάω την αναπνοή μου» μέχρι να κάνετε αυτό που θέλω.
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο γίνονταν διαρκώς διάφορες συσκέψεις στο Μαξίμου. Διάφορα «εναλλακτικά σχέδια» έπεφταν στο τραπέζι. Οπως έχει αποκαλύψει ο Φρανσουά Ολάντ σε βιβλίο του ο Αλέξης Τσίπρας είχε ρωτήσει τον Πούτιν για το αν η Μόσχα μπορούσε να τυπώσει δραχμές. Ηταν, τότε, που τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυπταν πως η Ρωσία θα έδινε 5 δισεκατομμύρια ευρώ «μπροστάντζα» για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
ΑΛΛΟ «μεγαλεπήβολο» σχέδιο προέβλεπε το δανεισμό της χώρας από την επενδυτική τράπεζα των BRICS. Αφού οι «απευθύνσεις» Τσίπρα σε Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία και όπου αλλού απέτυχαν, τότε μπήκαν στο τραπέζι ακόμα πιο αβάν γκαρντ προτάσεις.
Η πλευρά Βαρουφάκη μαζί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκπονούσε το περίφημο plan X, το οποίο προέβλεπε την έκδοση προσωρινού παράλληλου νομίσματος, των IOUs. Kάτι χαρτιά με τα οποία θα πληρώνονταν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, τα οποία όμως στην πραγματικότητα θα ήταν χωρίς αντίκρισμα στην καθημερινότητα.
Ο Γιάνης, όμως, πριν από λίγες ημέρες αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή του «Action» κάτι ακόμα, πιο συγκλονιστικό. Στην ουσία επιβεβαίωσε πως η «έφοδος στο Νομισματοκοπείο» δεν ήταν fake news, αλλά κάτι που συζητιόταν ως εναλλακτικό σχέδιο. «Εμαθα ότι υπήρχαν 17 δισεκατομμύρια στα χρηματοκιβώτια της Τραπέζης της Ελλάδος στην επαρχία. Υπήρχαν φωνές και κάποιες απ’ αυτές προέρχονταν και από τον πρωθυπουργό, ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πάρουμε. Εγώ με αυτό διαφώνησα. Είπα στον Τσίπρα ότι ο μόνος τρόπος για να πάρεις αυτά τα χρήματα είναι αν θες να πας στη δραχμή», είπε ο Βαρουφάκης.
Ο Βαρουφάκης εννοείται πως δεν ήταν άμοιρος ευθυνών. Αλλά η κύρια ευθύνη για όσα συνέβησαν σε εκείνο το καταστροφικό για τη χώρα εξάμηνο ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Εφτασε τη χώρα μισό βήμα από το Grexit και στο τέλος, βλέποντας τις τρομακτικές συνέπειες, οδηγήθηκε στην υπογραφή του τρίτου και πιο επώδυνου Μνημονίου. Και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά, έχει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί ως αντιευρωπαϊστές την αξιωματική αντιπολίτευση, να πανηγυρίζει για τα κατορθώματα της κυβέρνησής του και να τολμά να αναφέρεται στο σίριαλ «Casa de papel». Εκεί, αν και σίριαλ, τουλάχιστον είχαν σχέδιο.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου