Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Δεν αστειευόμαστε, τα πράγματα είναι σοβαρά. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο Μαξίμου την παρέα της Καισαριανής θα βρεις. Οι συμπτώσεις πλέον είναι πολλές για να καλυφθούν από τα ευφυολογήματα του Τζανακόπουλου περί fake news. Ζητούνται πειστικές εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το παρακύκλωμα εξουσίας που αποκαλύπτεται και το οποίο χρησιμοποιεί νταραβεριτζήδες και οφσοράκηδες για να κατευθύνει δημόσιο χρήμα σε ιδιωτικές τσέπες.
Αλήθεια όμως ποιος θα δώσει απαντήσεις; Μήπως η γενική γραμματέας κατά της διαφθοράς (τρομάρα της ήθελε και τέτοιο πόστο) κ. Ξεπαπαδέα, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», ως δικηγόρος χειριζόταν παράλληλα με τα καθήκοντά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης υποθέσεις του νομικού γραφείου Αρτεμίου;
Ο ρόλος του Κύπριου δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου αποκαλύφθηκε από τον «Ελεύθερο Τύπο» τον Οκτώβριο του 2016 με το αποκλειστικό ρεπορτάζ για το ταξίδι του μαζί με τον Νίκο Παππά, το καλοκαίρι του 2013, στο Καράκας.
Οταν δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ, η κ. Ξεπαπαδέα ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν αισθάνθηκε κάποιο ασυμβίβαστο. Για τον λόγο αυτό, το 2016, εμφανίσθηκε ως πληρεξούσια δικηγόρος της εταιρίας Himed Solutions, που έχει έδρα το νομικό γραφείο «Αρτεμίου, Πιερρή και Συνεργάτες» στη Λευκωσία. Το ίδιο έπραξε και το 2017 αλλά και το 2018 όταν στο μεταξύ προήχθη σε γενική γραμματέα του υπουργείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Δηλαδή, τώρα, μετά τις διώξεις για την υπόθεση των χρεών της εταιρίας ELFE του ομίλου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ και τα δημοσιεύματα για τον ρόλο του Πετσίτη και του Αρτεμίου η κυρία Ξεπαπαδέα θα ελέγξει τον πελάτη της;
Από χθες η ίδια έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή της, αλλά ζήτησε και τα ρέστα λέγοντας ότι είναι «νόμιμο και ηθικό» να εκπροσωπεί ως πληρεξούσιος δικηγόρος μία εταιρία. Ωστόσο όλα οδηγούν στο Μαξίμου. Ο Πετσίτης μπαινόβγαινε ως εκπρόσωπος του Μαξίμου στη ΔΕΠΑ για να πετύχει την ευνοϊκή μεταχείριση των χρεών της ELFE του Λαυρεντιάδη προς τη Δημόσια Επιχείρηση.
Τον «Μανόλο» τον θαυμάσαμε πίσω από τον πρωθυπουργό στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του αγωνιστή Πολ Μέισον μέσα στο Μαξίμου τη βραδιά του δημοψηφίσματος. Και από ό,τι γνωρίζουμε με βάση τη δημοσιογραφική μας εμπειρία, στις εκλογικές βραδιές, η πρόσβαση στο πρωθυπουργικό Μέγαρο είναι δυνατή μόνο για τον στενό κύκλο συνεργατών του.
Ομως οι συμπτώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Το γραφείο Αρτεμίου, διά του εταίρου Πιερρή και του γενικού διευθυντή, εξαγόρασε μία διαφημιστική εταιρία, η οποία ιδρύθηκε το 2015, πήρε δουλειές από ΔΕΚΟ αρμοδιότητας Νίκου Παππά και μόλις έσκασε το θέμα Πετσίτη έβαλε λουκέτο.
Ο Μανόλο ανέλαβε φορολογικός εκπρόσωπος του συνέταιρου του Αρτεμίου από το 2014, ένα χρόνο δηλαδή μετά το ταξίδι στο Καράκας και μόλις ένα μήνα πριν από τις νικηφόρες για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογές του 2015. Το νομικό γραφείο Αρτεμίου χειρίσθηκε τις υποθέσεις Λαυρεντιάδη μεταφέροντας χρήματα μέσω offshore στην Κύπρο και ο Πετσίτης εμφανίζεται ως σύνδεσμος του κυβερνώντος κόμματος και του «Λαυρέντα». Και το κερασάκι της τούρτας, ο ελεγκτής της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος μόλις εισηγήθηκε το πόρισμα για την υπόθεση ELFE-ΔΕΠΑ υποβιβάσθηκε σε απλό υπάλληλο και παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας.
Η γραμματέας κατά της διαφθοράς εκπροσωπούσε τον Αρτεμίου σε αντιδικίες με το Δημόσιο και κάποιοι ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ηθικό πλεονέκτημα». Εάν συνεχισθούν οι αποκαλύψεις, θα φτάσουμε στο γνωστό ανέκδοτο: «Οποιος ρίξει πέτρα προς τα πίσω στο Μαξίμου ή πρόεδρο θα πετύχει ή το δίδυμο Αρτεμίου-Πετσίτη». Μόνο που πλέον τα πράγματα έχουν σοβαρέψει και η παρέα της Καισαριανής ήταν απρόσεκτη και άπληστη. Σε όλες τις δουλειές μέσα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου