Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Κρίνονται απαράδεκτες από τη Νέα Δημοκρατία οι «εκπτώσεις» σε ποινές, οι οποίες συνάδουν με τη λογική των «προσφορών» που επέλεξε, ως τέλος εποχής, να προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις εθνικές εκλογές ante portas.
Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά δικαίως στις κυβερνητικές ρυθμίσεις που είναι φωτογραφικές και οδηγούν στην προκλητική μείωση ποινών: Προβλέπεται η μείωση στο μισό του πλαισίου ποινής για το αδίκημα που δικάζονται -επί τέσσερα χρόνια!- ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης.
Αλλά δεν πρόκειται για πρόταση που «εκπλήσσει κάθε καλόπιστο δημοκράτη», όπως σημειώνει στην κριτική που ασκεί η Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Πρόκειται για κατάφωρη εύνοια της κυβέρνησης Τσίπρα προς τη Χρυσή Αυγή, με την οποία υπογείως πολλάκις συμπλέει. Από το 2014 η δήλωση του Ν. Βούτση ότι «στοιχεία από τη δικογραφία περί οπλοκατοχής που αφορούν υποδίκους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν καμία τύχη στο δικαστήριο» είχε προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των κομμάτων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι υπάρχει «ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων». Υποκρύπτεται η μέριμνά του να πέσουν στα μαλακά οι κυβερνητικοί και αυτοδιοικητικοί υπεύθυνοι -προεξαρχούσης της Ρ. Δούρου- για την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα. Με τις ίδιες ρυθμίσεις οι κουκουκοφόροι κατασκευαστές, κάτοχοι και χρήστες των μολότοφ θα επιδίδονται στο σπορ της καταστροφής ανενδοίαστα.
Το γεγονός ότι δεν γνώριζε ο βουλευτής-τέως δημοσιογράφος!- του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κυρίτσης, «δολοφονία από μολότοφ» δεν σημαίνει ότι έχει ξεχαστεί για τη Νέα Δημοκρατία η τραγωδία της Μarfin. Οταν, στις 5 Μαΐου 2010, ομάδα αναρχικών έριξε βόμβες στην τράπεζα, ενώ βρίσκονταν μέσα τριάντα εργαζόμενοι. Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν. Πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική. Ομως, τρία άτομα πέθαναν από ασφυξία, λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού. Οι αυτουργοί της επίθεσης δεν βρέθηκαν ποτέ.
Οι γενικευμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ειδικότερα για την πρόταση ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ της Ακροδεξιάς, εξανάγκασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναδιπλωθεί. Υποστήριξε ότι οι προτάσεις του δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η ιδεοληψία της κυβέρνησης που δημιουργεί εμπόδια σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ποινικής Δικαιοσύνης και του Σωφρονιστικού Κώδικα έχει τελικό αποδέκτη τη Δημοκρατία. Προταθείσες αλλαγές που δυνητικά μπορεί να υπερψηφιστούν από τη μείζονα αντιπολίτευση βραχυκυκλώθηκαν, για μια ακόμη φορά, από τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου