Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Πρόκειται για μία υποσυνείδητη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, που αρνείται να δει και να σταθμίσει γεγονότα λόγω συναισθηματικής σύγχυσης. Σε πολιτικό επίπεδο, το στάδιο της άρνησης καταγράφεται συνήθως την περίοδο της πτώσης κυβερνήσεων ή ακόμη και καθεστώτων.
Τα συστήματα εξουσίας, και ιδίως τα πιο απολυταρχικά, δεν πιστεύουν ότι πλησιάζει το τέλος, δεν δέχονται να δουν τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους παρερμηνεύοντας τα σημάδια των καιρών.
Πόσα κυβερνητικά στελέχη κατά το παρελθόν αισθάνονταν σίγουροι μέχρι και την Κυριακή της κάλπης ότι το παιχνίδι θα γυρίσει, η συσπείρωση θα ανέβει και θα κερδίσουν τις εκλογές και το ίδιο βράδυ έψαχναν μέρος για να κρυφτούν.
Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει ξεπεραστεί κάθε όριο στρουθοκαμηλισμού μπροστά στην επερχόμενη ήττα. Ως ένα βαθμό αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί. Από το 2012 και μετά ο Αλέξης Τσίπρας πετύχαινε μόνο εκλογικές νίκες, είναι ήδη ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου και κανείς πολιτικός δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα μία συντριβή στις εκλογές του Μαΐου.
Ομως, όπως λένε και οι ειδικοί, το να «κατοικεί» κάποιος στη «χώρα της άρνησης» για μεγάλο διάστημα είναι επιζήμιο γιατί δεν μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα και να διαχειριστεί άβολες καταστάσεις.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Ετσι τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να απευθύνεται στους μαθητές που παρακολουθούν τη συνεδρίαση της Βουλής από τα θεωρεία να υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσωσε τη χώρα από την ανθρωπιστική κρίση όταν γάτες και σκυλιά είχαν εξαφανισθεί από τις γειτονιές επειδή οι άποροι έψαχναν για φαγητό στους κάδους των απορριμμάτων. Ο ίδιος βέβαια δεν λέει τι θα ακριβώς θα έβλεπαν οι μαθητές στους δρόμους των πόλεων εάν το καλοκαίρι του 2015 ο πολιτικός του αρχηγός δεν έκανε την «κωλοτούμπα» στο δημοψήφισμα και έριχνε την Ελλάδα στην άβυσσο του Grexit.
Aλλος υπουργός, αυτή τη φορά στο στενό κύκλο του πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Παππάς, δήλωσε από τους Δελφούς ότι ο ΣYΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Το μόνο που δεν μας είπε ο υπουργός είναι εάν θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα χρειαστεί συνεργασία με άλλο κόμμα. Και για αυτό το ζήτημα η ψυχολογία έχει την απάντησή της: «Κάνε σαν να μην υπάρχει», είναι ένα χαρακτηριστικό της άρνησης, που εμποδίζει κάποιον να αναγνωρίσει ένα στρεσογόνο πρόβλημα ή μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση.
Τρίτο παράδειγμα η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι τα φαινόμενα ανομίας που παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά είναι προϊόν fake news. Προφανώς η αθλήτρια του πόλο ήθελε να γράψει ένα νέο κείμενο στο προσωπικό της blog και πέταξε τον υπολογιστή της στην πισίνα, οι ταραχοποιοί των γηπέδων ήταν αποτέλεσμα ομαδικής οφθαλμαπάτης θεατών και περαστικών, οι μολότοφ στα Αστυνομικό Τμήμα της Ακροπόλεως και του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη ήταν πασχαλινές κροτίδες.
«Δεν χάθηκε και ο κόσμος», όπως είπε η ίδια. Το να υποτιμάς ένα γεγονός ή μια κατάσταση και να υποβαθμίζεις τη σοβαρότητά της και τις πιθανές συνέπειες είναι και αυτό ένα ακόμη χαρακτηριστικό της άρνησης της πραγματικότητας.
Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η άρνηση μπορεί να είναι βοηθητική για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όταν έχεις βιώσει μία επώδυνη ή στρεσογόνο κατάσταση, αλλά εάν γίνει στάση ζωής τα πράγματα μπορούν να δυσκολέψουν.
Και στην περίπτωση των προπαγανδιστών του Μαξίμου έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. Το μόνο που αναμένουμε είναι τον υπουργό, που θα εξηγήσει ότι οι προληπτικές συλλήψεις πολιτών στα Γιαννιτσά στην ουσία ήταν πρόσκληση των αστυνομικών αρχών για να δοκιμάσουν οι προσαχθέντες τις μπουγάτσες της γειτονιάς.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου