Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.
Είναι φανερό ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά η ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να το καθυστερήσει.
Η ανεργία στο ύψος της
Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 18.379 άτομα μέσα σε ένα μήνα και έφτασαν τα 1.116.816 άτομα. Η αύξηση του αριθμού των ανέργων τον Δεκέμβριο δείχνει ότι πολλές θέσεις εργασίας είναι εποχικές και έχουν σχέση με τα τουριστικά επαγγέλματα.
Δικαιολογημένη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 46.154 την περίοδο Δεκέμβριος 2017-Δεκέμβριος 2018. Δημιουργείται, έτσι, η εικόνα μιας οικονομίας που δεν μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας την περίοδο του χειμώνα.
Εξαιρετικό οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον εμφανίζει η κατανομή των ανέργων. Από το 1.116.816 εγγεγραμμένους άνεργους, οι 181.367 έχουν χάσει κάθε ελπίδα και γι’ αυτό σταμάτησαν να αναζητούν εργασία.
Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνται μόλις 202.537. Από αυτούς, οι 91.469 ή 45,16% του συνόλου είναι οι εποχικά επιδοτούμενοι άνεργοι των τουριστικών επαγγελμάτων. Αυτό σημαίνει ότι για τους υπόλοιπους ανέργους το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε έναν στους δέκα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σκληρή οικονομική και κοινωνική πολιτική, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που περιέγραφαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Οπου φύγει φύγει
Εντύπωση προκαλεί η μαζική φυγή των εργαζομένων στο εξωτερικό, ιδιαίτερα εκείνων που είναι στις πιο δυναμικές ηλικίες.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθυσμός της χώρας (Ελληνες και ξένοι) στις δυναμικές ηλικίες 20-44 μειώθηκε την περίοδο 2011-2018 από 3,95 εκατομμύρια σε 3,35 εκατομμύρια. Υπάρχει απώλεια πληθυσμού της τάξης των 600.000 σε εξαιρετικά δημιουργικές ηλικίες.
Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες 20-44 ετών, μειώθηκαν από 3,44 εκατομμύρια το 2011 σε 3 εκατ. το 2018, μια απώλεια 430.000, η οποία συνεχίζεται. Το εντυπωσιακό είναι ότι μειώθηκαν και όσοι προέρχονται από άλλες χώρες και έχουν ηλικία 20-44 ετών, από 510.000 άτομα το 2011 σε 350.000 άτομα το 2018. Πρόκειται για μία σημαντική απώλεια 160.000 ατόμων σε δημιουργικές ηλικίες, τα περισσότερα από τα οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν τους προσφέρει πλέον τις ευκαιρίες που έχουν ανάγκη.
Ο συνδυασμός της παραίτησης πολλών ανέργων από την προσπάθεια αναζήτησης εργασίας και η μαζική φυγή νέων 20-44 ετών στο εξωτερικό εξηγούν, σε συνδυασμό με την εποχική αύξηση της απασχόλησης κατά την τουριστική περίοδο, τη στατιστική μείωση της ανεργίας, η οποία όμως δεν αποδίδει την πραγματική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Κατάρρευση μισθών
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2011-2018 ανά ηλικία. Στις ηλικίες 40-44 ο μέσος μισθός υποχώρησε από 1.422 ευρώ το 2011 σε 1.065 το 2018, μια μείωση που ξεπερνάει το 25%.
Στις ηλικίες 35-39 ετών η μέση μείωση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά την περίοδο 2011-2018 ήταν 27,8%. Για τις ηλικίες 30-34 έφτασε το 32,2%.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα για τις ηλικίες 25-29 ετών, που είχαν μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα 954 ευρώ το 2011 και έπεσαν στα 613 ευρώ το 2018, μία εντυπωσιακή μείωση 35,7%.
Αυτοί όμως που ισοπεδώθηκαν μισθολογικά είναι οι νέοι 20-24 ετών, των οποίων ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έπεσε από 789 ευρώ το 2011 σε 445 ευρώ το 2018. Πρόκειται για μία μείωση που ξεπερνάει το 43%.
Διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές επισημαίνουν την επιδείνωση της οικονομικής και της κοινωνικής κατάστασης των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η Ελλάδα ήρθε πρώτη το 2017 στη μείωση των πραγματικών μισθών μεταξύ των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%. Η μείωση των πραγματικών μισθών οφείλεται σε ένα συνδυασμό εισοδηματικής λιτότητας, αύξησης-ρεκόρ των καταναλωτικών φόρων, από τον ΦΠΑ στα τρόφιμα μέχρι τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, και αύξηση των ασφαλιστικών και άλλων φορολογικών κρατήσεων.
Παρά την εισοδηματική κατάρρευση των εργαζομένων, δεν λύθηκε το πρόβλημα του χαμηλού ποσοστού απασχόλησης στο σύνολο του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δυναμικές ηλικίες 20-44 ετών απασχολούμενοι είναι οι έξι στους δέκα, ενώ οι τέσσερις στους δέκα είναι άνεργοι ή «οικονομικά μη ενεργοί».
Σταγόνα στον ωκεανό
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δραματική επιδείνωση της αγοράς εργασίας με μία προεκλογική αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος είναι στα 586 ευρώ μικτά το μήνα, κατά ένα ποσοστό της τάξης του 10%, και την ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα οι νέοι έως 25 ετών.
Για να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους θεσμούς, που σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη έχουν σταματήσει να επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, μετά το τέλος του προγράμματος-Μνημονίου.
Είναι τόσο κακή η κατάσταση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών οικογενειακών στον ιδιωτικό τομέα, ώστε εκφράζονται φόβοι ότι και αυτή η μικρή αύξηση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση της ανεργίας των νέων ή στο πέρασμα επιχειρήσεων που δεν τα καταφέρνουν από την οικονομία στην παραοικονομία.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να φορτώνει τον ιδιωτικό τομέα με φορολογικές αυξήσεις, αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, νέες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ένα σημαντικό κόστος που αναλογεί στη γραφειοκρατία και στη διαφθορά. Επιπλέον, οι τράπεζες σφίγγουν συνεχώς τα λουριά στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας το δανεισμό, θέτοντας προϋποθέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό των περισσότερων επιχειρήσεων και διατηρώντας τα επιτόκια σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα.
Υστερα από μία τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουμε εντυπωσιακή ανεργία, μαζική φυγή Ελλήνων και ξένων στο εξωτερικό, κατάρρευση των πραγματικών μισθών, επέκταση της φτώχειας μεταξύ των εργαζομένων και φυσικά άφθονη προεκλογική παροχολογία από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]