Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
«Φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης», του είπε χαρακτηριστικά. Ο Προκόπης Παυλόπουλος του απάντησε: «Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω».
Ιανουάριος 2019: Ο Πάνος Καμμένος, με τη συναίνεση του οποίου βρήκε τη δεδηλωμένη ο Αλέξης Τσίπρας, απειλεί -για ακόμα μια φορά- με αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ασχέτως αν θα το κάνει ή όχι, η συζήτηση που άναψε στους συνταγματικούς και πολιτικούς κύκλους είναι αν έχει μια κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε ως συνεργασίας με δύο συγκεκριμένα κόμματα, την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά όταν το ένα από τα δυο κόμματα αποχωρήσει. Υπάρχουν δύο απαντήσεις, η συνταγματική και η πολιτική*.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Με καθαρά συνταγματικά όρους, μπορεί. Το Σύνταγμα ορίζει ότι μια κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη είτε αν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας, που απαιτεί 151 ψήφους, είτε αν καταψηφιστεί πρόταση εμπιστοσύνης. Η οποία, παρεμπιπτόντως, για να περάσει δεν χρειάζεται 151, παρά μόνο την απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων, όχι κάτω από τα 2/5 της Βουλής, δηλαδή 120 βουλευτές. Ομως υπάρχει και η πολιτική απάντηση.
Με πολιτικούς όρους, δεν μπορεί. Διαφορετικά θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, δηλαδή ανοχής, η οποία θα αναζητά διαρκώς διαφορετικές κοινοβουλευτικές συμμαχίες για να περάσει διαφορετικά νομοσχέδια. Ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, όπως αυτά που αφορούν την Παιδεία ή τροπολογίες, καλή ώρα, που αφορούν εξοπλιστικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για αυτό και έχει μεγάλο πολιτικό νόημα η πρόταση του Γιώργου Αμυρά: Πρώτα ψήφος εμπιστοσύνης και μετά ελάτε να δούμε τα υπόλοιπα.
*9 Σεπτεμβρίου 1993: Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την αποχώρηση του 151ου βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη, πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Δεν παζάρεψε για να βρει ένα κουκί ακόμα.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]