Ο Ν. Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει ευθεία αμφισβήτηση (Δούκας και όχι μόνο), αλλά και φέρεται έτοιμος να πάρει κεφάλια (Μπατζελή και όχι μόνο). Ο,τι και να γίνει θα λειτουργήσει αποδυναμώνοντας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπήκε στη δίνη μιας χαμένης πολιτικής ταυτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα χειρότερα: Ο Σ. Φάμελλος έχει βαλθεί να αποδείξει ότι όντως είναι «μεταβατικός». Π. Πολάκης και Ν. Παππάς κυριολεκτικά τον εξέθεσαν ανεπανόρθωτα, αφού προηγουμένως ο Ν. Ανδρουλάκης είχε «κάψει» ήδη το πρακτικά ανύπαρκτο «χαρτί» περί «κοινού ψηφοδελτίου». Μετέωρος και ολίγος, ο Σ. Φάμελλος βρίσκεται στην απελπιστική θέση να έχει το κόμμα του στο 5% και να τον πυροβολούν κατά ριπάς ο «συνιδιοκτήτης» του κόμματος «αψύς» και ο πάντοτε συνωμοσιολόγος «13-0». Ολα αυτά είναι απολύτως λογικά και οδηγούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εκεί που πράγματι δείχνουν: στο πολιτικό περιθώριο.
Η «αιφνίδια» θύελλα στη Ν.Δ., όμως, αν και έχει εξήγηση, δεν δικαιολογείται. Εκτός κι αν ο συνδυασμός του αθροίσματος των προσωπικών πικριών, που δημιουργήθηκαν και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, συναντιέται με την ενίσχυση του «δεξιού λαϊκισμού» και με επιχειρηματικές επιδιώξεις για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Προφανώς το Μ. Μαξίμου όφειλε να καταλάβει ότι οι αυξήσεις μόνο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς και τους πυροσβέστες, θα προκαλούσε αντιδράσεις. Οσο κι αν το δημοσιονομικό περιθώριο για να δοθούν οι αυξήσεις στις Ε.Δ. το δημιούργησαν ο ανασχεδιασμός και η εξοικονόμηση που έκανε ο Ν. Δένδιας, εξασφαλίζοντας κατά 60% τα χρήματα που απαιτούνται για τις αυξήσεις στις Ε.Δ. Στις θολωμένες μέρες που ζούμε, δυστυχώς, αυτά είναι «ασήμαντες λεπτομέρειες». Αλλά η αγνόησή τους συνιστά πολιτικό λάθος, από το πουθενά. Η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Ορθώς δεν επεκτάθηκαν τώρα οι αυξήσεις και στην ΕΛ.ΑΣ., στο Λιμενικό και την Π.Υ. Ο χειρισμός, όμως, παραμένει πολιτικό λάθος. Με αποτέλεσμα, να «καεί» ήδη η πρόθεση της κυβέρνησης αν δοθούν οι αυξήσεις και στα άλλα τρία σώματα ασφαλείας, όταν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Δηλαδή, μετά το καλοκαίρι, όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα δοθούν.
Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοί λογικά αντέδρασαν, αλλά αυτό που έριξε λάδι στη φωτιά ήταν οι «φιλολαϊκές παρεμβάσεις» υπουργών, αλλά και ιστορικών στελεχών της Ν.Δ. Ξανά ακούστηκε η φωνή του Δ. Αβραμόπουλου έπειτα από πολλούς μήνες, όταν κατάλαβε ότι το κεφάλαιο υπουργός έχει κλείσει γι’ αυτόν. Εμφανίστηκε υποστηρικτής των υπαλλήλων του ο Β. Κικίλιας στο νέο υπουργείο που πήγε, ενώ οι πληροφορίες, έως την τελευταία στιγμή πριν γίνει ο ανασχηματισμός, τον έφεραν να πηγαίνει σπίτι του. Ο Α. Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε ενώ ήξερε τις λεπτομέρειες για τις αυξήσεις στις Ε.Δ., ίσως παρασύρθηκε από την επιφυλακτικότητα που έχει για τις κινήσεις και τις προθέσεις του Ν. Δένδια. Διαμαρτυρόμενοι εμφανίστηκαν και 3-4 βουλευτές οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Κι από κοντά οι «11» βουλευτές που θυμήθηκαν ύστερα από ένα «διάλειμμα» το συνταγματικό τους δικαίωμα-υποχρέωση να καταθέτουν ερωτήσεις και μάλιστα για σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα. Παραδίπλα άρχισαν ξανά τα «δείπνα προβληματισμού» «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι ανησυχούν για την πορεία της κυβέρνησης και κυρίως για τον τρόπο της ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εχοντας προηγηθεί οι παρουσίες Κ. Καραμανλή, Π. Παυλόπουλου και Α. Σαμαρά μαζί με καμιά 60αριά βουλευτές στην τελετή του μνημείου για τους πεσόντες Ελληνες στρατιώτες στους πολέμους, από τον υπουργό Αμυνας. Μόνο ο διαγραφείς Α. Σαμαράς φρόντισε να διευκρινίσει ότι η παρουσία του στην τελετή είχε να κάνει μόνο με την απόδοση τιμής στους πεσόντες. Κι όλα αυτά όταν η αντιπολίτευση αποσυντίθεται, η εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών αποδομείται και η Ν.Δ. -παρ’ όλα τα προβλήματά της- παραμένει πρώτη και με διαφορά ασφαλείας. Ολοι ξέρουν ότι ο χρόνος έως τις επόμενες εκλογές δεν είναι και τόσο πολύς, ώστε να γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να διεκδικηθεί με αξιώσεις η τρίτη 4ετία, έστω κι αν χρειαστούν δεύτερες ή και τρίτες κάλπες.
Ή έχει χαθεί το καθαρό μυαλό λόγω της πολιτικής πίεσης ή όλο και περισσότεροι προσχωρούν στην αστεία «πρόταση Σαλμά», για «αλλαγή καπετάνιου εν πλω». Οι τελευταίοι αγνοούν προκλητικά ότι τις εξελίξεις συνεχίζει να τις κρατά ο Κ. Μητσοτάκης. Η προκήρυξη εκλογών, αν και δεν είναι στις προθέσεις του, μπορεί πολύ άνετα και γρήγορα να «λύσει» τις γκρίνιες ή τις στοχευμένες ενέργειες. Η ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα, όσο κι αν την υποτιμούν κάποιοι, είναι υπεράνω όλων.
ΑΙΧΜΗ
ΚΙ ΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΥ;
Η κυρία Καρυστιανού έχει σπεύσει να διαψεύσει όλα τα σενάρια που τη φέρουν να εμπλέκεται επίσημα και ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Ωστόσο στο παρασκήνιο δεν έχουν σταματήσει οι σχετικές συζητήσεις. Και όχι μόνο αυτό: Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι το «κόμμα Καρυστιανού» μετριέται δημοσκοπικά.
Προφανώς οι διαβεβαιώσεις της κ. Καρυστιανού οφείλουν να γίνουν σεβαστές. Ομως, δεν τις σέβονται κάποιοι άλλοι, οι οποίοι «μετρούν». Εχει ένα κάποιο ενδιαφέρον, επομένως, το τι βρίσκουν όσοι μετρούν.
Οι πληροφορίες λένε ότι οι μετρήσεις που γίνονται δείχνουν πως αν υπάρξει «κόμμα Καρυστιανού», η Ζ. Κωνσταντοπούλου επιστρέφει στα συνήθη μικρά ποσοστά της, που κινούνται στο όριο εισόδου στη Βουλή και λίγο παραπάνω. Η εκδοχή του «δεύτερου κόμματος» εξαφανίζεται.
Εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας πλήττονται, κατά σειρά, η… Νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά…
Οι διαμαρτυρόμενοι φοροφυγάδες
Ποιοι φοροφυγάδες απ’ αυτούς που «πιάστηκαν» από τα POS είναι αυτοί που «διαμαρτύρονται» περισσότερο; Προκύπτει ξεκάθαρα από το πού αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, ώστε να προκύψουν τα 8,3 δισ.: Στα ταξί αυξήθηκαν κατά 221% (!), στις μεταφορές κατά 57%, στην εστίαση κατά 39% και στα καταλύματα κατά 24%. Είναι να μη βγαίνει στους δρόμους ο «κόκκινος Θύμιος»; Αφού έχει βγει έξω από τα ρούχα του. Ηταν πολλά τα μαύρα λεφτά… Οπως εξήγησε χθες ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η φορολογική ύλη από το 2023 έως το 2024 αυξήθηκε κατά 22 δισ., αυξάνοντας τον βεβαιωμένο ΦΠΑ κατά 2,6 δισ. Επρόκειτο για «κρυμμένη φορολογητέα ύλη», κατά το κοινώς λεγόμενο, καραμπινάτη φοροδιαφυγή… Τα στοιχεία που έδωσε ο νέος ΥΠΟΙΚ απαντούν και σε ένα άλλο «μεγάλο» ερώτημα που, δυστυχώς, εξακολουθούν και θέτουν κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αδυνατούν να καταλάβουν πώς γίνεται να αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ μειώνονται φόροι και ο ΦΠΑ, όπου δεν έχει μειωθεί, παραμένει αμετάβλητος…
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Ισχύει η πληροφορία ότι μετά τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη-Μπέντζαμιν Νετανιάχου απομακρύνονται πάλι τα F35 από την Τουρκία;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
«Τώρα που γυρίζει», γιατί κάποιος φιλολαϊκός λεφτοδεντράς δεν προτείνει, εκτός από την άμεση επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, και την καθιέρωση 15ου;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Θα αντέξει ο Β. Πούτιν χωρίς τη Λε Πεν στις γαλλικές εκλογές; Ή θα το «λύσει» κι αυτό ο Ντ. Τραμπ;