Σε λίγο καιρό θα σταλεί σε 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο, για να αξιολογήσουν τις υπηρεσίες του Δημοσίου που χρησιμοποιούν, από φορείς της κεντρικής διοίκησης μέχρι δήμους και, βέβαια, τις ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικά ο τομέας που αφορά τη δημόσια υγεία είναι ίσως ο πιο σημαντικός. Μετά το εξιτήριό τους, οι πολίτες που βρέθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία θα λαμβάνουν ένα SMS στο κινητό, το οποίο θα τους κατευθύνει σε ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με 36 ερωτήσεις (ρεπορτάζ Γιάννας Σουλάκη, «Ε.Τ.», 29/03). Θα μπορούν να απαντούν ανώνυμα, ενώ θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, ώστε να διασταυρώνεται ότι η αξιολόγηση προέρχεται από πραγματικούς ασθενείς. Ο στόχος είναι προφανής: να καταγραφούν προβλήματα, ελλείψεις και δυσλειτουργίες και να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις που θα βελτιώσουν το σύστημα προς όφελος των πολιτών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα συνηθίσαμε η αξιολόγηση είτε να μη γίνεται καθόλου, επειδή αντιδρούν οι συνδικαλιστές, είτε να γίνεται κατ’ ευφημισμόν, με προϊσταμένους να «φορτώνουν» υφισταμένους τους με ικανότητες που δεν διαθέτουν, σε μια εντελώς διαστρεβλωμένη αντίληψη της συναδελφικότητας. Κάπως έτσι καταλήξαμε να διαβάζουμε εκθέσεις για άριστους υπαλλήλους, αλλά να βιώνουμε κακές υπηρεσίες.
Εχουν βάλει, βέβαια, το χεράκι τους και τα λεγόμενα «προοδευτικά κόμματα», που για χρόνια βομβαρδίζουν τους πολίτες με παραπληροφόρηση περί τιμωρητικής διάθεσης της αξιολόγησης και χιλιάδων απολύσεων. Και αποκρύπτουν ηθελημένα πως, όταν η αξιολόγηση γίνεται σωστά, βοηθά τους πολίτες να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίοι δικαιούνται να κρίνονται αξιοκρατικά, δίκαια και αδιαμεσολάβητα.