Γράφει ο Στάθης Γιαννακίδης – υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Η θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών και της ελληνικής οικονομίας είναι ολοφάνερη ενώ η δημοσιονομική πολιτική στρέφεται σε ένα νέο μίγμα πολιτικών για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή. Η παραγωγική ανασυγκρότηση βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που διαμορφώθηκε από τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς στα αναπτυξιακά συνέδρια με στόχο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, να ενισχύσει την εξωστρέφεια και την καινοτομία, να στηρίξει την παραγωγή.
Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είχε χάσει τα προηγούμενα χρόνια πόρους ύψους 4 δισ. που, μοιραία, οδήγησαν σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και σε αναστολή της ωρίμανσης έργων. Οι οφειλές εξαλείφθηκαν από το 2016 ενώ επιταχύνθηκε η ωρίμανση έργων σε τομείς προτεραιότητας. Για τα έτη 2017, 2018 και 2019 το εθνικό ΠΔΕ αυξήθηκε από τα 750 εκατ. στο 1 δισ. ευρώ και μετά το 2020 θα φτάσει σε 1,25 δισ. ευρώ ετησίως, 7 δισ. συνολικά μαζί με το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Στο τρέχον πλαίσιο έχουν ενταχθεί έργα στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ στους κρίσιμους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης. Εχουμε εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδότηση για όλους, σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος που εξαντλούνταν σε «επιδοματικού» χαρακτήρα ενισχύσεις από την Πολιτεία προς τις επιχειρήσεις με μεγάλες στρεβλώσεις και αδιαφανείς διαδικασίες. Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων η φιλοσοφία των νέων προσκλήσεων αποσκοπεί στη χρηματοδότηση δημόσιων έργων που ωθούν την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Παράλληλα, διαπραγματευόμαστε το πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2029, με πόρους αυξημένους κατά 8%, ενώ ασκούμε τη μέγιστη δυνατή επιρροή στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να ενισχύσουμε τη θέση μας στο νέο μοντέλο κατανομής που σχεδιάζεται.
Παράλληλα, αναμορφώνουμε το νομοθετικό πλαίσιο του ΠΔΕ, που χρονολογείται από το 1953 και δεν εντάχθηκε ποτέ στη λογική ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού προγράμματος. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε νομοθετική πρωτοβουλία για το ΠΔΕ θεσμοθετώντας Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Επιπλέον, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο σχέδιο νόμου-«ομπρέλα», το οποίο θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του ΠΔΕ (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).
Με λίγα λόγια, βαδίζουμε στον επόμενο χρόνο με ικανοποίηση για το αποτύπωμα που έχουμε αφήσει και τις προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί.
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]