Γράφει ο Γιώργος Στασινός*
Πιστεύω ειλικρινά ότι γίνεται. Μπορούμε καλύτερα. Αρκεί να το θέλουμε ειλικρινά. Και να έχουμε σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένους στόχους και αποτελεσματικότητα. Επομένως, χρειαζόμαστε ομάδες εργασίας με γνώση, θέληση και αποφασιστικότητα. Και αντικειμενικές και γρήγορες διαδικασίες.
Αυτό αφορά στα πάντα: από τον τρόπο νομοθέτησης στη Βουλή και τη διαχείριση στα υπουργεία μέχρι τα μεγάλα ή μικρότερα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Αφορά στην απαλλαγή από το χαρτί στις συναλλαγές με το Δημόσιο, στην ηλεκτρονική αδειοδότηση κάθε είδους επιχείρησης και επένδυσης, στην εύρεση όλων των δημόσιων δεδομένων online.
Το ΤΕΕ πιέζει εδώ και χρόνια για όλα αυτά. Οχι αφηρημένα, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί καμία μεταρρύθμιση δεν είναι κάτι γενικό. Είναι συνήθως κάτι πολύ ειδικό, που χρειάζεται γνώση και επιμέλεια για να ολοκληρωθεί.
Μία από τις μεταρρυθμίσεις που το ΤΕΕ όχι μόνο πρότεινε αλλά σχεδίασε και υλοποίησε, στο πλευρό της Πολιτείας, είναι η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών. Τους τελευταίους δύο μήνες οι μηχανικοί εκδίδουν ηλεκτρονικά τις οικοδομικές άδειες και οι πολίτες (και οι μηχανικοί) δεν χρειάζεται να συναλλάσσονται με τις Πολεοδομίες. Ολες οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Για κάποιες απλές, απαιτούνται μόλις λίγες ώρες. Για κάποιες άλλες, η περίοδος που επιτάσσει ο νόμος. Υπάρχει ήδη εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για όλους: Πολίτες, μηχανικούς και διοίκηση. Το κυριότερο όμως είναι ότι προάγονται η διαφάνεια, ο έλεγχος, η «ιχνηλασιμότητα» κάθε εγγράφου και ενέργειας. Αυτό είναι νομίζω το σημαντικότερο: Με όλα αυτά αλλάζουμε σιγά σιγά νοοτροπία. Σημασία έχει να γίνεται σωστά η κάθε εργασία, όχι (πια) ποιον ξέρεις και τι λες…
Είχαν προηγηθεί και άλλες ηλεκτρονικές διαδικασίες που βελτιώνουν την κατάσταση στο δομημένο περιβάλλον στη χώρα μας: Οι ελεγκτές δόμησης, η ηλεκτρονική καταγραφή των αυθαιρέτων, η ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών σχεδίων.
«Τρέχουν» ακόμη το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Ακολουθούν και άλλες: Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των αυθαιρέτων, τα ηλεκτρονικά μητρώα όλων των συντελεστών στον τομέα της δόμησης και των έργων υποδομής. Θέλω όμως να τονίσω τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που απομένει: Τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές.
Στόχος είναι να μπορεί καθένας, από οπουδήποτε, μέσω υπολογιστή, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, πού και με ποιους όρους, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Ελπίζω και θα πιέσουμε για αυτό, να ξεκινήσει μέσα στο 2019. Και να ολοκληρωθεί το 2021. Είναι ευκαιρία, πριν κλείσουμε 200 χρόνια από την Επανάσταση, να γίνουμε σύγχρονο κράτος. Μπορούμε.
Ο Γιώργος Στασινός είναι Πρόεδρος ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)
Από το ειδικό ένθετο Οικονομία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]