Σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής παρατείνεται για ένα ακόμα έτος το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων έργων και μισθώσεων για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές. Με άλλα λόγια, δίνει παράταση σε ένα αδιαφανές και σκοτεινό καθεστώς, αυτό των απευθείας αναθέσεων και του «σπασίματος» προμηθειών και έργων σε επαναλαμβανόμενες αναθέσεις εκτός διαγωνισμών που πήγαιναν στις ίδιες και τις ίδιες εταιρίες.
Αυτό, δηλαδή, που ερευνούν οι Ευρωπαίοι είναι το πώς υπερτιμολογούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις εταιρίες και κυρίως το πώς ανατίθενται τεράστιες προμήθειες σε συγκεκριμένους ομίλους χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι δεν συγκινείται καθόλου από τις ευρωπαϊκές έρευνες και προχωρά έτσι στην επέκταση του νομικού καθεστώτος με τις απευθείας αναθέσεις που η ίδια έχει επιβάλει.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Από τη στιγμή όμως που το μεταναστευτικό ζήτημα άρχισε να διογκώνεται με το άνοιγμα των θαλάσσιων συνόρων το 2015 από την κυβέρνηση Τσίπρα και την ενίσχυση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προβλέποντας τη διεξαγωγή διαγωνισμών με όρους διαφάνειας στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και αντικειμενικότητας στην επιλογή των αναδόχων και όχι με την παγίωση των απευθείας αναθέσεων.
Αλλωστε νωπές είναι οι καταγγελίες για το ρόλο στενού πρωθυπουργικού φίλου σχετικά με τα χρέη της ΔΕΠΑ και την ευνοϊκή μεταχείριση γνωστού επιχειρηματικού ομίλου από την κυβέρνηση.
Η αδιαφάνεια που κρύβουν τέτοιου είδους κινήσεις θυμίζει τις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος, τις οποίες είχε τότε καταγγείλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η κυβέρνησή του τις υιοθετεί. Και για αυτό οφείλει να δώσει εξηγήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]