Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ ΓΕΝΝΑΙΟ και κυρίως το πολιτικά έντιμο θα ήταν το εντελώς αντίθετο: Πρώτα να παραδώσει την έδρα, αφού εξελέγη με ένα κόμμα που ήταν προγραμματικά εναντίον ενός συμβιβασμού «τύπου Πρεσπών», και μετά, με όλη τη δύναμη της ψυχής του, να υπερασπιζόταν την αναγκαιότητα να μην πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όντως θα ήταν πολιτικά γενναίο και παλικαρίσιο. Αυτό, αν και ανακόλουθο με το πρόγραμμα του κόμματος με το οποίο εξελέγη, θα μπορούσε να έχει κάποια λογική. Αφού θα σήμαινε ότι ο γιατρός, έχοντας περιδιαβεί όλο το πολιτικό φάσμα -από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Ν.Δ.-, κατάλαβε ότι το κόμμα που τον εκφράζει τελικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι επομένως έχει κάθε δικαίωμα να τον στηρίξει.
ΑΥΤΟ που κάνει, όμως, είναι ο ορισμός της «τζάμπα μαγκιάς». Οικειοποιείται μια έδρα την οποία απέκτησε με προγραμματική θέση «όχι σύνθετη ονομασία», για να την «ενεχυριάσει» στο «ταμείο» της συνθήκης των Πρεσπών. Η οποία παρεμπιπτόντως είναι πολύ πέραν της «σύνθετης ονομασίας». Παραχωρεί και γλώσσα και εθνότητα. Τι πάει να πει, λοιπόν, πρώτα θα ψηφίσω τη συμφωνία και ΜΕΤΑ θα παραδώσω την έδρα; Τον ίδιο είναι άγνωστο αν θα τον ξαναχρειαστεί η Ιστορία. Η έδρα όμως που εκχωρεί -και μάλιστα με λαθραίο τρόπο- στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γράψει Ιστορία, εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών…
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι ο Θ. Παπαχριστόπουλος -βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. ακόμα- έκανε αυτή την «παλικαρίσια» δήλωση μετά τις άκρως διαφωτιστικές και αποκαλυπτικές δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ. Ο οποίος περιέγραψε επακριβώς πώς ερμηνεύει η ΠΓΔΜ τη συμφωνία των Πρεσπών. Το αν η συνείδησή του αντέχει αυτήν την ερμηνεία, με γεια του με χαρά του. Απλώς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι «πατριωτικές» δηλώσεις που έχει κάνει κατά το παρελθόν, να τον καταδιώκουν. Αλλά και αυτό τελικά είναι προσωπικό του θέμα.
Ο ΡΟΛΟΣ του λαγού, όμως, που ανέλαβε να παίξει με «γενναία» προθυμία, τον καταχωρίζει σε άλλο «σύστημα». Την ώρα που το Ποτάμι, η ΔΗΜ.ΑΡ. και ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές (που αρχικά έβλεπαν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών) κάνουν ανοιχτά πλέον «δεύτερες σκέψεις», βγαίνει ο «λαγός» να τρέξει… θεαματικά στο αντίθετο ρεύμα. Είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμήσει κανείς πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί αυτή η κραυγαλέα κούρσα. Είναι πολύ αργά όμως για τον κ. Παπαχριστόπουλο και τους πιθανούς ομοίους του να διασώσουν έστω ψήγματα από την πολιτική αξιοπρέπειά τους.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ εξελέγη από ένα ακροδεξιό εκλογικό σώμα, το οποίο -κακώς- ακούει Σκόπια και βγάζει σπυράκια. Γι’ αυτό και ο αρχηγός του αναγκάστηκε τελικά, εν μέσω απίθανων κυβιστήσεων, να πάει εντελώς κόντρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αναρωτήθηκε ποτέ αν θα είχε εκλεγεί βουλευτής αν είχε πει από πριν στους ψηφοφόρους του «ξέρετε, εγώ θα ψηφίσω μια συμφωνία με τα Σκόπια η οποία δεν θα έχει μόνο σύνθετη ονομασία, αλλά που θα δίνει και τη γλώσσα και την εθνότητα στους Μακεδόνες»; Ούτε μία στο δισεκατομμύριο, από το εκλογικό σώμα από το οποίο εξελέγη. Αν είχε κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς να εκλεγόταν. Αλλά εξελέγη με τους ΑΝ.ΕΛ. Ποια έδρα λοιπόν θα παραδώσει και μάλιστα με «γενναιότητα», αφού προηγουμένως την έχει «ενεχυριάσει» στην εντελώς αντίθετη άποψη; Ποιος κοροϊδεύει ποιον;
ΣΙΓΟΥΡΑ αυτός που δεν δύναται πλέον να κοροϊδέψει οποιονδήποτε είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος. Κι ας συνεχίζει να έχει το ύφος τού «βαράτε με κι ας κλαίω» και συνεχίζει να κάνει τον «γενναίο» και το «πολιτικό παλικάρι». Ειδικά το τελευταίο διάστημα, είναι πολλοί οι «τζάμπα μάγκες» που ξεπηδάνε από τα «πολιορκούμενα τείχη» της κυβέρνησης, αλλά όταν έρθει η δύσκολη στιγμή κρύβονται πίσω από τα τείχη ή την ασυλία.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ, γιατρέ, όχι άλλο κάρβουνο!
Αποκαλυπτήρια
Πρώτα ζήτησε την αυτόφωρη σύλληψη της Σ. Ζαχαράκη, με τα γνωστά «παρατράγουδα» που ακολούθησαν, τα οποία εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τον «εκδότη» του «Docoumento». Δεν του άρκεσε. Επανήλθε χθες με μια πραγματικά εξωφρενική αγωγή εναντίον της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.: Της ζητά «300.000 ευρώ και επιπλέον ημερήσια χρηματική ποινή 30.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση μέχρι να μεταμεληθεί δημοσίως». Ποτέ στο παρελθόν ένας δήθεν υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου δεν ζήτησε «κράτηση» και «δημόσια μεταμέλεια» πολιτικού στελέχους κοινοβουλευτικού κόμματος. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι, απαντώντας στην ανακοίνωση της Ν.Δ., που τον χαρακτηρίζει «δημοσιογραφικό alter ego/παπαγαλάκι» του Α. Τσίπρα και με την οποία δηλώνει ότι θα είναι «αντίδικός του στη δίκη», ο «εκδότης» ουσιαστικά αποδέχεται το ρόλο που του αποδίδεται. Και με την αντίδρασή του πλειοδοτεί. Προειδοποιεί την Πειραιώς ότι «αν βιάζεστε να γίνετε διάδικοι, λίγη υπομονή και θα γίνετε»! Προαναγγέλλοντας, μάλιστα, νέες αγωγές εναντίον της Ν.Δ. και του Κ. Κυρανάκη. Με μότο το «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα»…
Επιχείρηση εξαγοράς ψήφων
Πριν από δύο μήνες με τροπολογία χορηγήθηκε προσωπική διαφορά σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Το κόστος της κυβερνητικής γαλαντομίας για τα δημόσια ταμεία ήταν 8-9 εκατ. ευρώ. Πολλοί είπαν τότε ότι αυτή ρύθμιση θα δημιουργήσει απαιτήσεις από τους υπαλλήλους όλων των υπουργείων. Χθες ήταν η σειρά της Ε. Κουντουρά, κυριολεκτικά στο «παρά ένα» της ψήφισης νομοσχεδίου, να φέρει τροπολογία για τη χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε μερίδα των υπαλλήλων του υπουργείου Τουρισμού. Η τροπολογία εκτιμάται ότι αφορά 50-55 υπαλλήλους και το κόστος της είναι πολύ μικρότερο από την τροπολογία Τσακαλώτου, μόλις 108.000 ευρώ. Η αντίληψη, όμως, ολόιδια…
Ο Ζάεφ συρρικνώνει την «πλειοψηφία»
Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις Ζάεφ για τις πραγματικές διαθέσεις της ΠΓΔΜ λειτούργησαν όπως η σταγόνα του καταλύτη, που πέφτει στο διάλυμα και του αλλάζει χρώμα. Ετσι και η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι υπάρχει «άνετη πλειοψηφία» υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών έχει «θολώσει» κι έχει γίνει λίγο πιο «χλομή». Το Ποτάμι, το οποίο στην πλειοψηφία του ουσιαστικά έβλεπε θετικά την υποστήριξη της συμφωνίας, τώρα κάνει «δεύτερες σκέψεις». Οι πληροφορίες λένε ότι μόνο ο Σπ. Δανέλλης παραμένει θετικός, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι «γέρνουν» προς το όχι. Αντίστοιχο κλίμα υπάρχει και στη ΔΗΜ.ΑΡ. Με αποτέλεσμα ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος είχε πει σχεδόν ναι στις Πρέσπες, τώρα να εμφανίζεται σχεδόν αρνητικός. Το ίδιο ισχύει και με τον ανεξάρτητο βουλευτή Χ. Θεοχάρη. Από την «άνετη πλειοψηφία» φαίνεται ότι ήδη λείπουν πάνω από 5 ψήφοι…
Απορίες
Ο έρανος του Π. Καμμένου για τις φρεγάτες είναι σε αντικατάσταση του καταργηθέντος εράνου του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]