Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η «επανόρθωση» του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ -κατόπιν αμερικανικών υποδείξεων- αποδεικνύεται εντελώς προσχηματική, αποκαλύπτοντας ταυτοχρόνως πόσο ατελής και κατά τούτο επικίνδυνη είναι η συμφωνία των Πρεσπών, αφού επιτρέπει το «πάρτι αλυτρωτισμού» των Σκοπίων. Ο Ζ. Ζάεφ ακούγεται με τη φωνή του να λέει επί λέξει: «Μιλάτε για Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος κι αυτό είναι ΣΠΟΥΔΑΙΟ.
Ας ρωτήσουμε τους εαυτούς μας, τι κάναμε γι’ αυτούς εδώ και 27 χρόνια;». Και μετά λέει ότι μερικά απ’ αυτά θα μπορούν να τα κάνουν ΜΕΤΑ τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως π.χ. η διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας”»…
ΤΟ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ» που διακινείται «σιωπηλά» από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή ο Ζάεφ «ανεβάζει στροφές» γιατί «πρέπει να περάσει τη συμφωνία», είναι πολιτικά και διπλωματικά αστείο. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ΠΓΔΜ μιλά τόσο ωμά και απροκάλυπτα για την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Ερμηνεύοντας τη συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεχιζόμενη εκκωφαντική σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης στη βίαιη προπαγάνδα των Σκοπίων και το «κρυφτούλι» πίσω από το δήθεν «τράβηγμα του αυτιού» στον Ζ. Ζάεφ από τον Μ. Νίμιτς και την εν συνεχεία «επανόρθωση» του «φίλου» του Α. Τσίπρα προδίδει την αμηχανία αλλά και την ανησυχία του Μ. Μαξίμου για την τύχη του «πολιτικού της τέκνου» (συμφωνία Πρεσπών), αλλά και της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι φάνηκε ήδη ότι οι κινήσεις Ζάεφ έχουν αλλάξει ήδη τα δεδομένα και στο εσωτερικό της χώρας. Για πρώτη φορά υπήρξε δημόσια διαφοροποίηση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Μιχελογιαννάκης), ενώ οι ΑΝ.ΕΛ., διά του κ. Σγουρίδη, όχι μόνο ζήτησαν από τον πρωθυπουργό την «αναπομπή της συμφωνίας», αλλά άφησαν -πάλι- ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα υπάρχει πολύ έντονος προβληματισμός μεταξύ των βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι έχουν εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και σε ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι «το σκέφτονταν». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε «δύσκολη θέση» φέρεται να έχει έρθει κι ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου: η Κ. Παπακώστα. Το βέβαιο είναι ότι το τοπίο άλλαξε. Η «σίγουρη» και «άνετη πλειοψηφία» για την κύρωση της συμφωνίας δεν είναι πλέον ούτε σίγουρη ούτε πολύ περισσότερο άνετη.
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ είναι να διατυπώνονται πλέον «δεύτερες σκέψεις» και στο Μ. Μαξίμου. Το σενάριο των υπερπρόωρων εκλογών (Φεβρουάριο ή Μάρτιο) βρίσκεται ήδη στο τραπέζι. Ο πολιτικός σάλος και οι ανακατατάξεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ζάεφ φαίνεται να το ενισχύουν. Αφού έτσι η κυβέρνηση αποφεύγει και την κύρωση της συμφωνίας και πολύ περισσότερο την ταπεινωτική πτώση της. Αποτελούσε ήδη κοινό τόπο ότι η πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν πιο «εύκολη» από τη «νέα πλειοψηφία», η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το βίο της κυβέρνησης, χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Τώρα είναι ακόμα πιο προφανές. Κι αυτό το γνωρίζει το Μ. Μαξίμου. Το οποίο σκέπτεται μήπως πρέπει ν’ αφήσει την «καυτή πατάτα» στον Κ. Μητσοτάκη. Το μόνο που φαίνεται να συγκρατεί ακόμα τον Α. Τσίπρα και τους επιτελείς του είναι η ισχυρή δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να «κλείσει το θέμα». Καθώς γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη αθέτηση της δέσμευσης σημαίνει πολύ σοβαρές συνέπειες.
ΕΤΣΙ το δίλημμα που έχει ν’ απαντήσει πλέον το Μ. Μαξίμου είναι απλό, αλλά οδυνηρό: Θα συνεχίσει την προσπάθεια κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών κινδυνεύοντας η εκλογική ήττα να γίνει εκλογική συντριβή ή θα αντιμετωπίσει τις «τιμωρητικές» συνέπειες των ισχυρών;
Ο Ριχάρδος και ο κάθε Ριχάρδος είναι στην απόλυτη κρίση της Δικαιοσύνης. Το δε «επάγγελμα» του τοκογλύφου ενεχυροδανειστή, ειδικά σε καιρούς κρίσης και ανέχειας, παραμένει ένα απεχθές επάγγελμα.
Αυτά τα προφανή όμως δεν δικαιολογούν ούτε κατ’ ελάχιστο τον πρωθυπουργό μιας χώρας να συμπεριφέρεται σαν ασυγκράτητος λαϊκιστής. Ο ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος Α. Τσίπρας εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής όχι ως θεματοφύλακας της νομιμότητας και της θεσμικής ακεραιότητας, αλλά να «τζογάρει» πολιτικά με μια υπόθεση για την οποία δεν είχαν απαγγελθεί καν κατηγορίες. Μόνο συλλήψεις είχαν γίνει.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού ήταν ένα νέο κρούσμα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Το δε φιάσκο που ακολούθησε, απλώς πρόσθεσε και μια «πινελιά» ερασιτεχνισμού και πολιτικής φαιδρότητας. Με μια ακόμα θεατρική παράσταση στο ναό της δημοκρατίας ο Α. Τσίπρας τραυμάτισε βαρύτατα το τεκμήριο της αθωότητας. Κι έδωσε ένα ακόμα δείγμα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της «Αριστεράς» την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός της χώρας «ντύθηκε» Ρασπούτιν και ερμήνευσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό δράμα, «δόγμα Πολάκη». Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ήταν μόνο μια μεγαλειώδης γκάφα…
Γιατί «ξέφυγε» -πάλι- ο Πολάκης
Η χθεσινή δημόσια και χυδαία επίθεση του Π. Πολάκη εναντίον του προέδρου των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Στ. Πουλή, είναι μια από τις «καλύτερες» του «υπουργού», ο οποίος συνήθως μπερδεύει τη μαχητικότητα με τη χυδαιότητα.
«Πουλή, ΣΚΑΣΕ», «τσογλάνι», «πες τι έχεις κλέψει(…) μπας και γλιτώσεις τα ισόβια» είναι μερικές από τις υβριστικές φράσεις που χρησιμοποίησε χθες ο Π. Πολάκης σε ανάρτησή του στο fb. Δεν είναι η πρώτη φορά που «ξεφεύγει» ο «υπουργός». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη φορά φαίνεται, πως υπάρχει λόγος…
Πηγές από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι υπήρξε έντονη σκηνή μεταξύ του Α. Ξανθού και του Π. Πολάκη, όταν ο υπουργός κατάλαβε για ποιο λόγο ο αναπληρωτής υπουργός τον έβαλε να υπογράψει τροποποίηση του προϋπολογισμού του υπουργείου. Ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι ήταν να δοθούν ακόμα 2 εκατ. ευρώ στον «σεκιουριτά» φίλο του Π. Πολάκη. Οι σχέσεις Α. Ξανθού-Π. Πολάκη είναι γνωστό ότι δεν είναι οι καλύτερες και οι θερμότερες. Ετσι, όταν ο Α. Ξανθός κατάλαβε τι συνέβη, φέρεται να έγινε έξαλλος, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο «εμπλέκεται» σε μια πτυχή του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.
Ευλόγως, εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, ο Π. Πολάκης «ξέσπασε» στον προσφιλή του στόχο, τον Στ. Πουλή. Συνεχίζεται…
Απορίες
1.Γιατί υπάρχει γκρίνια ότι η κυβέρνηση δεν κερδίζει… τίτλους; Δηλαδή ο «τίτλος» παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων, που της απένειμε ο ΟΟΣΑ, είναι λίγος;
2. Γιατρός σπουδάζει κανείς στην Ιατρική. «Αριστερός» σπουδάζει στο «καμίνι της ταξικής πάλης». Άνθρωπος πού σπουδάζει;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]