Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Σε χρόνο-ρεκόρ, με φτωχές σπουδές, χωρίς επαγγελματική καριέρα και με διοικητική εμπειρία σχεδόν ανύπαρκτη. Η ιστορία μιας άλλης Κατερίνας, της κ. Κ. Εξερτζόγλου, δείχνει μια σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή εξέλιξη. Η 33χρονη κομήτης-κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από τηλεφωνήτρια στο υπ. Εργασίας έφτασε σε χρόνο- μηδέν να γίνει γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου, διαχειριζόμενη εκατομμύρια ευρώ. Οι σπουδές της δεν έχουν καμία σχέση με τα αντικείμενα «κοινοτικά προγράμματα», «οικονομία», «Εργατικό Δίκαιο» ή έστω Νομική, Οικονομικά, Διεθνές Δίκαιο, Πολιτικές Επιστήμες. Ενα πτυχίο Ψυχολογίας από το Πάντειο έχει, όπως επίσης και θεατρικές σπουδές. Διαθέτει δε κι ένα μεταπτυχιακό στην πολιτιστική διαχείριση με θέμα, «Τα βαμπίρ στον κινηματογράφο και η ένταξή τους στην ποπ κουλτούρα».
ΜΕ ΑΥΤΑ τα άκρως σχετικά προσόντα η κ. Εξερτζόγλου κρίθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Ηλιόπουλο επαρκής και κατάλληλη για να αναλάβει τη διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Οι ιστορίες που έχουν οι δύο «Κατερίνες του ΣΥΡΙΖΑ» κάνουν το «αμερικανικό όνειρο» να μοιάζει αστειάκι μπροστά τους. Και δίχως να έχει τεκμηριωθεί ακόμα αν η ένταξη των κινηματογραφικών βαμπίρ στην ποπ κουλτούρα την επηρέασε συγκλονιστικά ή έστω καθοριστικά, η κ. Εξερτζόγλου είναι ήδη γ.γ. Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κι έχει και την εποπτεία της Επιτελικής Δομής Πολιτικής του υπουργείου…
ΟΙ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ» της κυβέρνησης θα πρέπει να νιώθουν μεγάλη «υπερηφάνεια» για το νέο επίτευγμά τους. Από τις «σημαδεμένες» προκηρύξεις πέρασαν σε απευθείας διορισμούς «συντρόφων» και «κολλητών» σε θέσεις γενικών γραμματέων. Η αναξιοκρατία και η ευνοιοκρατία σε όλο τους το μεγαλείο. Ο κομματισμός και η εξ εφόδου κατάληψη του κράτους στο απροκάλυπτο απόγειό τους. Ατομα με μηδενική απόδειξη της ικανότητας ή της επάρκειάς τους, χωρίς καμιά εμπειρία, καλούνται να διαχειριστούν εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για την κατάρτιση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δηλαδή, άνεργα παιδιά με πολύ πιο «βαρείς» τίτλους σπουδών από την κ. Εξερτζόγλου περιμένουν από την «Κατερίνα του ΣΥΡΙΖΑ» να εκπονήσει προγράμματα, τα οποία να μπορούν να τα κρατήσουν στη χώρα. Μάλιστα.
ΕΝΑ ΑΠΟ τα «ρουσφέτια του ΣΥΡΙΖΑ», που ξεκίνησε την «καριέρα» του σηκώνοντας τα τηλέφωνα στο υπουργείο Εργασίας, έφτασε να διαχειρίζεται εκατομμύρια, από τα οποία εξαρτώνται οι ζωές χιλιάδων νέων ανέργων. Αυτό είναι το «πρότυπο-μοντέλο» που προτείνει η κυβέρνηση της «Αριστεράς». Η οποία δικαίως διαμαρτυρόταν επί δεκαετίες για την έλλειψη αξιοκρατίας και ηθικής στον δημόσιο τομέα. Και κατέληξε τώρα να «δημιουργεί» ένα Δημόσιο από τα αζήτητα της πραγματικότητας και της αγοράς, χωρίς τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, με μόνο προσόν το «κομματικό κολλητιλίκι». Ενα Δημόσιο με «Καρανίκες», «Κατερίνες», «ράπερς», φίλους, συγγενείς και συντρόφους. Με πρόσωπα που κάνουν τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού να μοιάζει με απόφοιτο του Χάρβαρντ.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΕΚΤΟΣ κι αν τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Επειδή είναι πολλά τα λεφτά των κοινοτικών πόρων, μια Ψυχολόγος με συμμετοχές σε μικρού μήκους καλλιτεχνικές ταινίες μπορεί να είναι ο κατάλληλος «πρωταγωνιστής» στην περίπτωση που π.χ. «χαθούν» χρήματα και κάποιος θα πρέπει να «παίξει» το ρόλο του «θύματος» σε ένα «δικαστικό θρίλερ»…
Η αναπόφευκτη σκέψη
Βλέποντας τις καταιγιστικές και συγκλονιστικές εξελίξεις στην οικονομικά κραταιή Μ. Βρετανία, με αφορμή τη συμφωνία για το Brexit, η σκέψη έρχεται μόνη της. Βλέποντας τον πανικό, την ταραχή και τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν πολλοί από αυτούς που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., δεν μπορείς παρά να σκεφτείς τι θα γινόταν στην Ελλάδα το 2015. Γιατί όσο και να υπερηφανεύεται ο Α. Τσίπρας -τώρα και βραδυφλεγώς- για το «καθαρό μυαλό» του, περίπου εκεί είχε φέρει τη χώρα πριν από 3,5 χρόνια. Η Μ. Βρετανία είναι μια πολύ ισχυρή οικονομία, με μεγάλη παραγωγή, ισχυρή βιομηχανία και ένα πολύ ισχυρό νόμισμα. Αντιθέτως, η Ελλάδα τότε ήταν -και δυστυχώς παραμένει- μια «επιφανειακή οικονομία», χωρίς βαθιά παραγωγή, υπερδανεισμένη και με εναλλακτική τη δραχμούλα. Στη Μ. Βρετανία τη στιγμή που πλησιάζει η «ώρα μηδέν» έρχονται τα πάνω κάτω. Οι Βρετανοί συνειδητοποιούν ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν «πλάκα». Και ότι οι συνέπειες της εξόδου από την Ε.Ε. είναι τρομακτικές ακόμα και για ισχυρή και εν πολλοίς αυτάρκη οικονομία. Ο «πολιτικός χαμαιλεοντισμός» του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπει τώρα στον Α. Τσίπρα να υποδύεται το «σωτήρα με το καθαρό μυαλό». Ο,τι και να λέει όμως, όποια «μορφή» κι αν πάρει, λίγοι ξεχνούν ότι ο ίδιος ήταν που έφερε μια ανάσα κοντά στον εφιάλτη που ζουν τώρα οι Βρετανοί.
Η δικηγόρος και τα ραντεβού στο υπ. Δικαιοσύνης
Η πληροφορία είναι έγκυρη. Την Τρίτη και την Τετάρτη το απόγευμα κατά τις 18.30 έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ένα μεγάλο μαύρο τζιπ. «Θηριώδες» το χαρακτήρισε αυτόπτης μάρτυρας. Από το τζιπ βγήκε μια κομψή και καλοντυμένη γνωστή δικηγόρος των Αθηνών, η οποία τυγχάνει να είναι και σύζυγος υπουργού. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η κυρία πήγε κατευθείαν στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου. Εμεινε και τις δύο φορές πάνω από μία ώρα στο γραφείο του. Εκείνη την ώρα στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν βρίσκονταν πολλοί υπάλληλοι, καθώς ήταν αργά και οι περισσότεροι είχαν σχολάσει. Οσοι ήταν εκεί αναρωτήθηκαν μετά αν η συνολικά σχεδόν τρίωρης διάρκειας κατ’ ιδίαν συνομιλία της με τον κ. Καλογήρου αφορούσε «θεσμικά θέματα» ή τρέχοντα θέματα, τα οποία «ακούστηκαν» και στη Βουλή; Αναρωτιούνται ακόμα: Σχετίζονται αυτά τα ραντεβού με το σχετικά πρόσφατο υπουργικό ενδιαφέρον να βρει μια απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών;
Απορία
1. Τα 37,7 εκατ. ευρώ που μαζεύτηκαν για το Μάτι υπάρχει περίπτωση να «πέρασαν για λίγο» στο υπερπλεόνασμα; Γι’ αυτό μήπως 4 μήνες τώρα δεν έχει δοθεί ευρώ από αυτά;
2. «Ξεκάθαρα και ντεκλαρέ» υπέρ της αξιολόγησης των υπαλλήλων τάχθηκε ο νέος δ/νων σύμβουλος της ΕΡΤ. Τον Καλφαγιάννη τον ρώτησε;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]