Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΣΤΗΝ πραγματικότητα λαός και Κολωνάκι πληρώνουν περιουσίες από την ώρα που τα παιδιά πάνε στην Α’ Δημοτικού έως την ημέρα που βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων. Και οι σύντροφοι του προοδευτισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έπρεπε να είναι πρώτοι στον αγώνα, καθώς όντως υπάρχει ταξικός διαχωρισμός. Μόνο που είναι άλλου τύπου: το Κολωνάκι έχει και πληρώνει, ενώ ο λαός «κόβει τον λαιμό» και βρίσκει για να πληρώσει για την εκπαίδευση των παιδιών του.
ΛΕΕΙ, λοιπόν, ο προστάτης των… αδυνάμων Αλέξης Τσίπρας: όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί αυτά θα είναι μόνο για τους έχοντες. Ακολουθώντας το παραπάνω γραφικό έως παρανοϊκό επιχείρημα θα μπορούσε κανείς να πει πως πρέπει να μπει λουκέτο και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, στα ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΙΕΚ και πάσης φύσεως σοβαρά και τυχάρπαστα… κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός αναλύοντας τα περί δωρεάν παιδείας…
ΜΕΧΡΙ τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η πλειοψηφία των μαθητών ξεκινούσε το φροντιστήριο στην Α’ ή στη Β’ Λυκείου. Σήμερα έχουν γεμίσει οι γειτονιές με «κέντρα μελέτης» για μαθητές δημοτικού. Αρα, μήπως τελικά είναι προτιμότερο να κατοχυρωθεί συνταγματικά η φροντιστηριακή εκπαίδευση; Ναι, δεν είναι ωραίο να κάνουμε πλάκα με πράγματα που κοστίζουν ακριβά στις οικογένειες, αλλά αυτός που κάνει ιδεολογική πλάκα είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΣ δούμε, όμως, στα σοβαρά το ζήτημα των ιδιωτικών ΑΕΙ. Περίπου 60.000 με 70.000 νέοι Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Και δεν νομίζω ότι είναι όλοι… φραγκάτοι. Από την άλλη οι μισοί φοιτητές στην Κύπρο είναι ξένοι και προσφέρουν 2,5% του ΑΕΠ από την τσέπη τους. Για να το κατανοήσουμε μπακαλίστικα το 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ είναι σχεδόν ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ και η μείωση του αφορολογήτου που έρχεται από το 2020.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης. Θα έπρεπε νέοι από όλο τον κόσμο να έρχονται… τρέχοντας για να σπουδάσουν Ιατρική εδώ που έδωσε τον όρκο του ο Ιπποκράτης, Φιλοσοφία εδώ που έζησαν ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης, να γίνουν μηχανικοί, να γίνουν αρχιτέκτονες εδώ που χτίστηκε ο Παρθενώνας.
ΑΛΛΑ εμείς αντιστεκόμαστε. Θέλουμε τη μιζέρια μας. Θέλουμε να γκρινιάζουμε. Εμείς και η Βόρεια Κορέα. «Πάτα το κουμπί, Κιμ» να… βομβαρδίσουμε την εμπορευματοποίηση της παιδείας. Και παράλληλα να συνεχίσουμε να πληρώνουμε -έχουμε, δεν έχουμε- για αυτή τη φαινομενικά «δωρεάν», αλλά στην πραγματικότητα υψηλού κόστους δημόσια εκπαίδευση.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]