Στη Γαλλία, φαινομενικά δεν υπάρχει τίποτα το αμφιλεγόμενο στο να πηγαίνεις στο boulangerie (φούρνος) της γειτονιάς σου και να ζητάς την καθημερινή σου μπαγκέτα ή το κρουασάν στο δρόμο για τη δουλειά σου. Αλλά μια νέα πολιτική με οικολογικό προσανατολισμό μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Γάλλοι αρτοποιοί έχουν εκφράσει την οργή τους για ένα νέο φόρο ανακύκλωσης που στοχεύει στα φύλλα χαρτιού και τα χαρτοκιβώτια που χρησιμοποιούνται για να τυλίγουν μπαγκέτες, γλυκά και κέικ.
Για κάθε πελάτη που έρχεται στο ταμείο, τα boulangeries αναμένεται τώρα να πληρώνουν φόρο 0,0075 σεντς. Ο στόχος είναι να συμβάλουν στο κόστος ανακύκλωσης των συσκευασιών τους και τελικά να μειώσουν τα απορρίμματα, σε μια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Η ιδέα της συνεισφοράς στον αγώνα κατά των απορριμμάτων δεν είναι καινούργια. Παλαιότερα οι φούρνοι έπρεπε να δηλώνουν κάθε είδος συσκευασίας που χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να υπολογίσουν την ετήσια συνεισφορά τους στις προσπάθειες καταπολέμησης των αποβλήτων. Ο νέος φόρος περιτυλίγματος έχει σχεδιαστεί για να απλοποιήσει αυτό το πολύπλοκο διοικητικό σύστημα. Παρόμοιες εισφορές έχουν θεσπιστεί και για άλλα επαγγέλματα, όπως τα κρεοπωλεία και τα τυροκομεία.
Ένας φόρος που ξεχείλισε το ποτήρι
Ωστόσο, οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι ο φόρος αυτός αποτελεί ένα νέο βάρος σε μια οικονομία που ήδη μαστίζεται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πληθωρισμό σε βασικά συστατικά, όπως το αλεύρι ή η ζάχαρη. Από το 2022, η γαλλική κυβέρνηση έχει εκδώσει διάφορα πακέτα βοήθειας για να βοηθήσει τους αρτοποιούς που αγωνίστηκαν με την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μετά την ολοκληρωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Για ορισμένους, αυτός ο φόρος περιτύλιξης είναι απλώς ένας φόρος παραπάνω. “Αυτή είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι”, δήλωσε ο Dominique Anract, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Γαλλικής Boulangerie-Patisserie, στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Το μέσο boulangerie υποδέχεται 300 πελάτες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα, πράγμα που θα έκανε έναν ετήσιο φόρο περιτυλίγματος περίπου 700€. Ο Dominique Anract συμβούλευσε τους αρτοποιούς να αυξήσουν ελαφρώς την τιμή των προϊόντων τους για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του φόρου στα έσοδά τους. Οι αρτοποιοί ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο φόρος στους πελάτες τους, σε μια χώρα όπου τα ανεξάρτητα boulangeries εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 52% των πωλήσεων ψωμιού. Κάθε μέρα, 12 εκατομμύρια Γάλλοι αγοράζουν μια μπαγκέτα. Περισσότερο από ένα κομμάτι ψωμί, είναι επίσης ένα πολιτιστικό σύμβολο. Το 2022, η UNESCO την κατέταξε στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας.
Η λύση θα μπορούσε απλώς να είναι η υιοθέτηση επαναχρησιμοποιούμενων υφασμάτινων σακουλών, παραδοσιακά γνωστών ως sacs à pain και κάποτε ευρέως χρησιμοποιούμενων. Τυλιγμένοι σε χαρτί ή όχι, οι Γάλλοι δεν φαίνονται καθόλου έτοιμοι να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους μπαγκέτα.