Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Οι αδιαμφισβήτητες γνώσεις και οι διασυνδέσεις του στη άλλη όχθη του Ατλαντικού μας δημιουργούν την υποψία ότι εμπνεύστηκε από τα σχέδια τραπεζικών κολοσσών για ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, που θα διευκολύνει τις μεταξύ τους συναλλαγές εξοικονομώντας τους χρόνο, εργατοώρες και (πραγματικό) χρήμα.
Το «νόμισμα» αυτό (που θα εξηγήσουμε παρακάτω σε τι διαφέρει από το Bitcoin) δεν προορίζεται για τους κοινούς θνητούς αλλά για τους «θεούς» του χρήματος. Ίσως ο… τρελός Βαρουφάκης να σκέφτηκε να το κατεβάσει σαν τον Προμηθέα στη Γη.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η ελβετική UBS, μαζί με την Deutsche Βank, την ισπανική Santander, την ΒΥΝ Μellon και τη χρηματιστηριακή ΙCAP ετοιμάζονται ως το 2018 να εκδώσουν ένα εικονικό νόμισμα («κρυπτονόμισμα» κατά το ρωσικό πρακτορείο Sputnik) με την ονομασία Utility Settlement Coin (USC) που σημαίνει «νόμισμα βοηθητικού διακανονισμού». Η χρήση του θα περιορίζεται στις μεγάλες συναλλαγές μεταξύ τραπεζών και χρηματοοικονομικών θεσμών, ενώ θα μπορεί να μετατρέπεται και στα συμβατικά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.
Παρόμοιο «κρυπτονόμισμα» αναπτύσσει η Citigroup (Citicoin) ενώ η JP Morgan και η Goldman Sachs εργάζονται πάνω στο πρόγραμμα SETLcoin. H διαφορά τους σε σχέση με το Bitcoin είναι ότι θα έχουν κεντρικό εκδότη -όπως τα συμβατικά νομίσματα, το λεγόμενο «παραστατικό χρήμα»- σε αντίθεση με το Bitcoin που είναι άναρχο και ανεξέλεγκτο.
«Νομίζω ότι και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρέπει να εξετάσει τα πλεονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων», είπε ο Βόκτορ Ντόστοβ, πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Ηλεκτρονικού Χρήματος.
Ούτε λόγος ότι τέτοια πειράματα ανοίγουν τον δρόμο στην επέλαση του πλαστικού χρήματος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου