Παρά την πρωτοφανή υποστήριξη που έλαβε ο Ζόραν Ζάεφ από τον διεθνή παράγοντα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων βγαίνει αποδυναμωμένος από την ψηφοφορία σε αντίθεση με τον πρόεδρο της χώρας Ιβανόφ, που μόλις την περασμένη Πέμπτη είχε δώσει γραμμή για αποχή από τις κάλπες.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές αλυτρωτικές δυνάμεις στα Σκόπια που δεν ικανοποιούνται από τα κέρδη τα οποία αποκομίζει η χώρα τους μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών (σύνθετη ονομασία, γλώσσα, ταυτότητα) αλλά επιθυμούν πλήρη επικράτηση σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό συνιστά και μία προβολή για το μέλλον, εφόσον ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στα Σκόπια αλλάξει και ο Ζάεφ απομακρυνθεί από το προσκήνιο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι σαφές ότι ο Ζάεφ θα επιχειρήσει να περάσει τις αλλαγές του Συντάγματος από τη σημερινή Βουλή, αλλά δύσκολα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Εάν τις κερδίσει, τότε θα εκκινήσει ξανά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης μόνο που η ολοκλήρωσή της δεν θα γίνει τον Ιανουάριο, όπως αρχικά εκτιμούσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, αλλά αργότερα, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2019.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια θα επηρεάσει και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Εάν το κείμενο έρθει προς έγκριση από την ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, όπως είχε εκτιμήσει στη Νέα Υόρκη ο κ. Τσίπρας, τότε η κυβέρνηση με τη «σύμπραξη» βουλευτών από άλλα κόμματα θα επιχειρήσει να κυρώσει τη συμφωνία και να προχωρήσει σε εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου. Αυτό είναι πλέον και το πιθανότερο σενάριο παρά το γεγονός ότι ο δρόμος μέχρι τις κάλπες έχει πολλές στροφές όπως φάνηκε από το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]