Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, τότε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ζήτημα των συντάξεων ξεκινά σε λάθος χρόνο. Οι Βρυξέλλες ήδη έχουν ανοίξει μέτωπο με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία στο δικό της προσχέδιο προϋπολογισμού δεν πειθάρχησε στις εντολές της Κομισιόν για έλλειμμα κάτω του 2% και πρότεινε μέτρα που το ανεβάζουν στο 2,4%, και η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει τώρα σε αυτή την εξίσωση της αντιπαράθεσης. Ας ελπίσουμε ότι στο προσχέδιο θα υπάρχουν και οι δύο εκδοχές (με περικοπές συντάξεων και χωρίς) ώστε οι συζητήσεις να μη διεξαχθούν σε φορτισμένο κλίμα αλλά να μετατεθούν για αργότερα.
Ηδη οι αγορές έδειξαν τα δόντια τους την περασμένη Παρασκευή καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία επιβάρυναν το κλίμα όχι μόνο στο Μιλάνο αλλά και στο ελληνικό Χρηματιστήριο και κυρίως στα επιτόκια των ομολόγων, που σκαρφάλωσαν στο 4,2%.
Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης κάνει τώρα τη δική της «επανάσταση» και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγηθεί η κόντρα της με τις Βρυξέλλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναταραχή στο εσωτερικό της ευρωζώνης επιδεινώνει το κλίμα στην Αθήνα και δυσχεραίνει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να πάει στις εκλογές του Μαΐου με τους συνταξιούχους να ωρύονται για τις μειώσεις έως 18% στις αποδοχές τους και δεν αποκλείεται να προχωρήσει μονομερώς ή στην καλύτερη περίπτωση με την ανοχή της Κομισιόν στη μετάθεση εφαρμογής του μέτρου για έξι μήνες. Οι δανειστές βασίζονται στις ψηφισθείσες από τη Βουλή δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα και δύσκολα θα δεχθούν ακύρωση των μειώσεων.
Και όμως, κανείς δεν μιλούσε για νέο ασφαλιστικό τύπου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2015, ούτε βέβαια για την καθιέρωση «προσωπικών διαφορών» που αποτελούν τον προθάλαμο των περικοπών. Το ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνθηκε από την αναζωπύρωση της ύφεσης στη διετία 2015-2016 και την αστοχία σε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους της τετραετίας ενώ οι δανειστές κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς ήταν διατεθειμένη να υπογράψει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Σε αυτό πάτησαν το 2017 όταν ψηφίστηκαν οι μειώσεις και το επανέλαβαν τον περασμένο Ιούνιο όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τώρα ο κ. Τσίπρας ξεκινά τη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις ενώ το κλίμα είναι βαρύ στην ευρωζώνη αλλά είναι λάθος να συνδεθεί η Ελλάδα με την Ιταλία γιατί οι αγορές δεν διαλέγουν στόχους αλλά πάντα εντοπίζουν τον πιο αδύναμο κρίκο.
Οι συντάξεις δεν πρέπει να μειωθούν αλλά δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση που υπέγραψε τις μειώσεις είναι η τελευταία που μπορεί να τις ανακαλέσει.
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ FOLLI FOLLIE
Η έκθεση του ανεξαρτήτου εκτιμητή για τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου της Folli Follie ήταν σοκαριστική για το ελληνικό επιχειρείν. Η διοίκηση της εταιρίας παρουσίασε στις οικονομικές της καταστάσεις «ψεύτικα» έσοδα ύψους ενός δισεκατομμυρίου (1,1 δισ. αντί των πραγματικών 100 εκατ.) ενώ τα πραγματικά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ήταν μόλις 6,4 εκατομμύρια και όχι 296 εκατ., όπως δηλώνονταν στους ισολογισμούς. Πρόκειται για πρωτοφανή σε μέγεθος «χρηματοπιστωτική φούσκα» που εκθέτει όλους τους χρηματιστηριακούς θεσμούς της χώρας καθώς η αποκάλυψη έγινε από ακτιβιστή επενδυτή. Το σκάνδαλο της Folli Follie δυσφημεί συνολικά τις ελληνικές επιχειρήσεις και τονίζει την ανάγκη να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου των εισηγμένων εταιριών ενώ αναδεικνύει την πρωτοφανή αδράνεια των εποπτικών αρχών.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]