Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ποια είναι λοιπόν η ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της χώρας; Πώς θα φέρει πίσω τους 400.000 Eλληνες που έχουν μεταναστεύσει για βιοποριστικούς λόγους; Ποιο είναι το σχέδιο για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την αναθέρμανση της οικονομίας; Πώς τελικά θα δημιουργηθούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Στα ζητήματα αυτά δυστυχώς ο πήχυς των κυβερνώντων παραμένει χαμηλός. Η Ελλάδα πλησιάζει τα 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της χωρίς να έχει μπροστά της ατζέντα μεταρρυθμίσεων! Εκτός εάν θεωρήσουμε τομή την πρόταση Γαβρόγλου για αλλαγή της ώρας έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία από τις 8 το πρωί στις 9 και λύση για τη βία στα πανεπιστήμια τη ρηξικέλευθη εισήγηση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου για απομάκρυνση των τραπεζικών ΑΤΜ από τις σχολές.
Υστερα από 8 χρόνια μνημονίων και συνεχιζόμενης λιτότητας οι πολίτες απαιτούν πλέον σοβαρές πολιτικές προτάσεις. Οι εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό δεν θα επιστρέψουν επειδή η υπουργός Εργασίας εξήγγειλε την πρόσληψη 5.500 πτυχιούχων στο Δημόσιο με συμβάσεις 12μηνης διάρκειας. Οι επενδυτές δεν θα στρέψουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα όσο η κυβέρνηση καθυστερεί την υλοποίηση πρωτοβουλιών τύπου Ελληνικού και δεν θα αγοράζουν ομόλογα όσο η κυβέρνηση θυσιάζει την ανάπτυξη για τα υπερπλεονάσματα.
Χωρίς ατζέντα, το Μαξίμου μοιραία καταφεύγει στη δαιμονοποίηση των αντιπάλων, στις ύβρεις και στις συκοφαντίες για «χουντικούς» και «ακροδεξιούς». Μόνο που έτσι «δουλειά δεν γίνεται». Η οικονομία απαιτεί ηρεμία και κυρίως σχέδιο. Οταν οι «σύντροφοι» του Τσίπρα ασχολούνται με το πώς θα διαστρεβλώνουν τον πολιτικό λόγο της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να απορούμε που από τον Αύγουστο έχουμε βγει από τα μνημόνια αλλά παραμένουμε εκτός αγορών.
Για όλα φταίει το… μολύβι
Για αυτό και η παρουσία του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αξιολογήθηκε θετικά από τους πολίτες, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Μίλησε για το αύριο με προτάσεις και όχι με αφορισμούς. Οι διαφορές με τον Τσίπρα είναι εμφανείς. Στο ασφαλιστικό ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτείνει ένα νέο σύστημα που θα πριμοδοτεί την παραμονή στην εργασία ενώ ο πρωθυπουργός έχει ποντάρει μέσω του νόμου Κατρούγκαλου στην ισοπέδωση των ασφαλισμένων.
Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να έχει ήδη κριθεί αλλά το πραγματικό στοίχημα είναι η επόμενη μέρα της κάλπης. Εκεί επενδύει ο Μητσοτάκης, αυτό είναι που φοβάται ο Τσίπρας.
«Έχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά»
Πώς το έλεγε πριν από μήνες ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος για τον συνάδελφό του επί των Εξωτερικών; «Εχω εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά». Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και οι ΑΝΕΛ παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά, η εμπιστοσύνη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Χθες ο εκπρόσωπος του κ. Καμμένου επιτέθηκε στον κ. Κοτζιά λέγοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών με τις δηλώσεις του για ακόμη μία φορά προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία», ενώ δεν δίστασε να τον καταγγείλει για κοινοβουλευτική άγνοια αναφέροντας πως «σχετικά με τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα».
Φανταστείτε να μην είχε εμπιστοσύνη στον Κοτζιά τι θα έλεγε ο Καμμένος…
Χαμηλές πτήσεις για το Χρηματιστήριο
Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε στους επενδυτές του Λονδίνου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών βουτούσε στο 6% οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 680 μονάδων. Τα προβλήματα στις τράπεζες παραμένουν, καθώς δεν υπάρχει εισροή κεφαλαίων, ενώ η οικονομία παραμένει σε χαμηλές πτήσεις. Θεωρητικώς με το «μαξιλάρι» ασφαλείας για τη χρηματοδότηση της χώρας και το «τέλος» των μνημονίων το Χρηματιστήριο έπρεπε να «πετάει», στην πράξη όμως αποτυπώνει την επενδυτική στασιμότητα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]