Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRC), η μαγείρισσα φέρεται να σέρβιρε κανονικά το φαγητό, αφαιρώντας απλώς το νεκρό φίδι. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 παιδιά έφαγαν από το εν λόγω γεύμα στην πόλη Μοκάμα, στην πολιτεία Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας.
Μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε δεκάδες παιδιά, κάτοικοι της περιοχής έκλεισαν έναν δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Η Επιτροπή σημείωσε ότι, αν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μαθητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ζητήθηκε λεπτομερής έκθεση εντός δύο εβδομάδων από ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους, η οποία θα περιλαμβάνει και την κατάσταση της υγείας των παιδιών.
Το πρόγραμμα δωρεάν σχολικών γευμάτων Mid-Day Meal εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1925 στην Τσενάι (παλαιότερα Μαδράς), με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης παιδιών από φτωχά υπόβαθρα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια προγράμματα παγκοσμίως, αν και κατά καιρούς έχουν καταγραφεί καταγγελίες για κακή υγιεινή.
Το 2013, 23 μαθητές στην πολιτεία Μπιχάρ πέθαναν από δηλητηρίαση, αφού κατανάλωσαν μολυσμένο σχολικό γεύμα, στο οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, εντοπίστηκαν «πολύ τοξικά» επίπεδα φυτοφαρμάκων.