Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε, ιδιαίτερα εξομολογητικός, να περιγράφει τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που υπέστη λόγω του τρίτου Μνημονίου: «Αν το μέτρο σύγκρισης είναι οι προσδοκίες του Γενάρη του 2015, είμαι στενοχωρημένος. Ο συμβιβασμός του 2015 ήταν πολύ δύσκολος. Εμπεριείχε μέτρα για τις συντάξεις και τα πλεονάσματα που αντίκεινται στα “πιστεύω” μου και τις αξίες της Αριστεράς. Αν όμως το συγκρίνουμε με αυτά που περίμενα τον Σεπτέμβριο του 2015, είμαι ευχαριστημένος».
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ τι είπε στους πολίτες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Δεν ξέραμε πού βρισκόμασταν και πού πατάγαμε το 2015. Πέσαμε στην παγίδα του Σόιμπλε. Και παρόλο που είχαμε υποσχεθεί να σκίσουμε τα Μνημόνια, αν και στεναχωρημένοι, υπογράψαμε ένα ακόμα. Μπορεί να σας φορτώσαμε επώδυνα μέτρα, αλλά επειδή φοβόμασταν ότι θα σας φορτώναμε ακόμα περισσότερα. Τουλάχιστον είμαστε ευχαριστημένοι που παραμείναμε στην κυβέρνηση.
ΠΩΣ το λένε στα αγγλικά που τόσο λατρεύει ο υπουργός Οικονομικών; «Bad luck! Την επόμενη φορά μπορεί να είμαστε πιο τυχεροί». Βέβαια, η ομολογία του λάθους και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης είναι το μισό βήμα από αυτό που πρέπει να κάνουν τόσο ο Τσακαλώτος όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη. Δεν χρειάζεται να αυτομαστιγωθούν. Τουλάχιστον, όμως, πρέπει να ζητήσουν ένα τεράστιο συγγνώμη για την εξαπάτηση της κοινωνίας. Να μη συνεχίζουν να επιμένουν πως τα πράγματα έτσι κι αλλιώς ήταν γραφτό να πάρουν αυτό το δρόμο. Και να μας πουν επιτέλους πόσο μας χρέωσαν.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΠΟΣΟ κόστισε το θέατρο που έπαιξαν για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας; Ο Τσακαλώτος, που είναι τόσο άξιο οικονομολόγος, εύκολα μπορεί να το υπολογίσει, έστω κατά προσέγγιση. Τα μέτρα τα ξέρουμε ξεπερνούν τα 15 δισ. €. Ας προσθέσει τα δισεκατομμύρια που έφυγαν στο εξωτερικό. Τη ζημιά των τραπεζών από την εξαΰλωση των μετοχών τους και τη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τα χαμένα δισεκατομμύρια από τη χαμένη ανάπτυξη, σε μια τριετία που όλη η Ευρώπη πήγαινε τρένο. Ας μας πει λοιπόν πόσα ήταν: 50, 100, 200 δισεκατομμύρια; Ας μας πει τουλάχιστον τη δική του εκδοχή.
ΚΑΙ μιας και έχει αρχίσει να μιλάει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, ας μας πει και κάτι τελευταίο ο υπουργός Οικονομικών. Πότε θα ομολογήσει ότι η μνημονιακή πολιτική και επιτήρηση δεν τελείωσε στις 21 Αυγούστου και ότι η συμφωνία δεν κάνει βιώσιμο το χρέος; Πότε θα παραδεχθεί ότι δημιουργούν νέες αυταπάτες στους πολίτες; Υστερα από τρία χρόνια, όταν θα πληρώνουν τον νέο… λογαριασμό;
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]