Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Καταρχάς συνεχάρη τον εαυτό του διότι πήρε τη σωστή απόφαση το καλοκαίρι του 2015 και όπως είπε καταχειροκροτούμενος «δεν διακινδυνεύσαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Πλάκα μάς κάνει, που λένε οι Θεσσαλονικείς; Από ποιον απειλήθηκε η ευρωπαϊκή μας πορεία; Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του δεν ήταν αυτοί που αντί να συμφωνήσουν σε ένα λογικό πακέτο μέτρων τον Φεβρουάριο του 2015 παρέδωσαν τα κλειδιά της διαπραγμάτευσης στον νάρκισσο Βαρουφάκη, στη συνέχεια τον απαξίωσαν και εν μία νυκτί αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που μάς έστελνε εκτός Ευρώπης; Τι θέλει να πει τώρα ο πρωθυπουργός; Οτι ήταν κρυφό μέλος των «Μενουμευρωπαίων» ή μήπως θέλει να εξηγήσει με τον δικό του τρόπο ότι μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» όταν άκουσε από αρμόδια αρχή ότι υπάρχει και Ειδικό Δικαστήριο;
Αλλά ας περάσουμε και στην ουσία των εξαγγελιών του, από τις οποίες φάνηκε πόσο κόστισε στους φορολογούμενους το πολιτικό πείραμα «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ζήτημα της μείωσης έως 18% των συντάξεων, για το οποίο, όπως είπε, θα αποφασισθεί από κοινού με τους Ευρωπαίους στο τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα επαχθές μέτρο, το οποίο όμως δεν υπήρχε στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2014 με τους δανειστές αλλά προέκυψε επί ΣΥΡΙΖΑ λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας (ύφεση 2015-2016) και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης. Πιθανότερο σενάριο είναι οι Ευρωπαίοι να μεταθέσουν την εφαρμογή του μέτρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πετώντας την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε μία σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων για την επόμενη τετραετία (όταν δηλαδή δεν θα έχει την ευθύνη διακυβέρνησης) αλλά το αστείο είναι ότι έταξε μειώσεις φόρων που ο ίδιος είχε αυξήσει! Με λίγα λόγια ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έκανε έναν πολύ ωραίο απολογισμό των πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά.
Υποσχέθηκε, για παράδειγμα, τη μείωση του ΦΠΑ το 2021 στο 22% όταν ο ίδιος βρήκε τον ΦΠΑ στο 23%, τον ανέβασε στο 24% και επιβάρυνε με τον υψηλό συντελεστή βασικά είδη διατροφής και την εστίαση, που φορολογούνταν με 13%. Το 2015 ο κ. Τσίπρας ακύρωσε την προγραμματισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 7% υποσχόμενος την κατάργηση του φόρου. Στη συνέχεια τον μονιμοποίησε μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, φέτος τον ανέβασε για 1.000.000 ιδιοκτήτες και προχθές υποσχέθηκε ότι θα τον μειώσει κατά 30% τα επόμενα χρόνια.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ποιος τον πιστεύει; Βρήκε τον φόρο επιχειρήσεων στο 26%, τον ανέβασε στο 29% και τώρα υπόσχεται μείωση 1% κάθε χρόνο; Εδώ κι αν κολλάει το «πλάκα μάς κάνεις!». Αφού πρώτα φούσκωσε τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών από το Σάββατο τάζει τη μείωσή τους. Ακόμη και η επιστροφή των αναδρομικών σε στρατιωτικούς και ειδικά μισθολόγια είναι αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων που πρέπει να εκτελεστούν από την κυβέρνηση και όχι αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Η αξιοπιστία του πρωθυπουργού βρίσκεται στο ναδίρ και με το «πακέτο παροχών» που εξήγγειλε κινδυνεύει να την πάθει όπως ο τσοπανάκος στον γνωστό μύθο. Να μην τον πιστεύει ο κόσμος αλλά να τον λάβουν σοβαρά υπόψη οι λύκοι των αγορών.
Ο Στέφανος Μάνος και οι συντάξεις
Ξεπερνάμε τα επικοινωνιακά αυτογκόλ περί Πινοσέτ και μπαίνουμε απευθείας στην ουσία. Ο νόμος Κατρούγκαλου βγάζει επικουρικές ακόμη και 50 ευρώ, όπως έγραψε χθες ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ καθιερώνει ρήτρα θανάτου για τους ασφαλισμένους! Πολύ «σοσιαλιστικά» για νομοθετήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα όμως ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος έδωσε και άλλη μία διάσταση στο ζήτημα απαντώντας στην κινδυνολογία περί του ιδιωτικού πυλώνα στην κοινωνική ασφάλιση: Γράφει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μάνος:
«Φανταστείτε να υποχρεωθούν οι πολίτες να ασφαλίζονται σε ιδιώτες. Ενώ βέβαια αν τους ασφαλίσει ο κ. Κατρούγκαλος θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και τη σύνταξη εξασφαλισμένη. Σε ποιους απευθύνονται οι ινστρούχτορες. Στους συνταξιούχους; Για να καλύψει τα έξοδά του το κράτος πετσόκοψε τις συντάξεις τους εκτός αν ανήκαν σε ορισμένες προνομιούχες ομάδες. Στους ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο κράτος; Το κράτος διέγραψε τις υποχρεώσεις του και τους φέσωσε. Στους επιχειρηματίες που έχουν λαμβάνειν από το κράτος; Μεγαλύτερος μπαταχτσής από το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ασφαλώς δεν είναι άγγελοι οι ιδιώτες, αλλά χωρίς καμιά αμφιβολία είναι καλύτεροι από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σε 3 μήνες θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος που προβλέπει ότι οι συντάξεις όσων ήταν σε σύνταξη το 2016 ή ενωρίτερα θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Πρόβλεψή μου είναι ότι οι συντάξεις θα μειωθούν, όπως έχει νομοθετηθεί, αλλά τον Ιανουάριο το κουτοπόνηρο κράτος θα ανακοινώσει ότι δεν πρόλαβε να κάνει τους υπολογισμούς που θα γίνουν μετά τις εκλογές. Ετσι η μείωση θα εφαρμοστεί μαζεμένη, αλλά αργότερα εντός του 2019. Θα ευχαριστηθούν οι θεσμοί και την ψυχρολουσία θα την υποστούν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι».
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]