Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΟΠΩΣ υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ: «θα εξηγήσουμε στους δανειστές πως το μέτρο αυτό είναι αντιαναπτυξιακό, είναι μη διαρθρωτικό. Γιατί αφορά στην προσωπική διαφορά και αφορά κάποια συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων οι οποίοι σήμερα είναι άνω από 70 ετών, οι περισσότεροι. Αρα η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μια μόνιμη περικοπή, θα σβήσει με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θα έχει καμία επίπτωση στη δομή, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».
ΤΟ πιάσατε το υπονοούμενο; Μα είναι πολύ απλό. Και εξηγείται από δύο φράσεις: «οι περισσότεροι είναι άνω των 70 ετών» και «η περικοπή δαπανών θα σβήνει με το πέρασμα του χρόνου». Να το πούμε λίγο πιο μπακαλίστικα αυτό που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές; Ετσι κι αλλιώς χιλιάδες από αυτούς τους ηλικιωμένους πεθαίνουν κάθε χρόνο, οπότε είτε τους κόψουμε είτε δεν τους κόψουμε τις συντάξεις δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Αλλωστε, για πόσο καιρό θα τους πληρώνουμε ακόμα; Για τους νέους συνταξιούχους «φροντίζει» ο νόμος – λαιμητόμος του Κατρούγκαλου που εκδίδει συντάξεις –φιλοδώρημα. Για τους παλιούς θα φροντίσει ο… Αγιος Πέτρος, με τη βοήθεια του οποίου θα μειωθούν εξαιρετικά οι συνταξιοδοτικές δαπάνες μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ταξιδευτής και επιστροφεύς*
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την πιο προκλητική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. Ποια Μνημόνια που θα έσκιζε. Ποιο χρέος που θα το διέγραφε. Ποια πρόσθετα μέτρα που υπέγραψε. Κανείς, μα κανείς, έώς τώρα μνημονιακός ή μη πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε «ρήτρα θανάτου» ηλικιωμένων που θα δώσει νέα… πνοή στο ασφαλιστικό σύστημα.
ΠΩΣ το έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν υποδυόταν τον αντιμνημονιακό επαναστάτη; Δεν γίνεται να ευημερούν οι αριθμοί και να πεθαίνουν οι πολίτες. Ποτέ μη λες ποτέ, κύριε πρωθυπουργέ. Τώρα, έφτασες να πεις -ή μπορεί και να σου ξέφυγε- αλλά έτσι κι αλλιώς ομολόγησες το αντίστροφο. Εντάξει, το γνωρίζουμε πως η παραμονή στην εξουσία κάνει ανάλγητους τους πολιτικούς, αλλά τέτοιο επιχείρημα πρώτη φορά ακούγεται στα χρονικά της ελληνικής πολιτικής ιστορίας.
ΚΑΙ, αλήθεια, τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου πώς θα τη διαπραγματευτείς με τους δανειστές; Θα ψάξεις για παρόμοια κυνικά επιχειρήματα; Και τότε ποιο νόημα έχει και το γεμάτο αυταπάτες υποτιθέμενο όραμά σου για την Ελλάδα του αύριο;
ΕΤΣΙ, κι αλλιώς, όπως έχει γράψει ο κορυφαίος οικονομολόγος του 20ού αιώνα Τζ. Μ. Κέινς: «μακροπρόθεσμα είμαστε όλοι νεκροί»! Γιατί, στην ουσία αν δεν υλοποιηθούν ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που θα μας βγάλουν από το βάλτο της χρόνιας ύφεσης ή ακόμα και στασιμο-ανάπτυξης τότε είναι δεδομένο πως θα επιβεβαιωθεί το ρητό του Κέινς, αλλά και το μακάβριο επιχείρημα του Τσίπρα.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]