Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οκτώ, εφόσον οι εθνικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές, ή και λιγότερους, εάν ο Ζάεφ φέρει νωρίτερα τη συμφωνία των Πρεσπών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφισή της.
Το σενάριο να γίνουν οι εθνικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας απομακρύνεται μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και την απαράδεκτη διαχείριση της κρίσης τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να σταθεί στο Μαξίμου ύστερα από μια βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, εάν αποφάσιζε να μείνει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Γι’ αυτό θα προσφύγει σε κάλπες-πακέτο τον Μάιο.
Η φιέστα της 21ης Αυγούστου θα εορταστεί μόνο από κάτι Κουβέληδες. Κανείς πολίτης δεν μπορεί να πανηγυρίζει για την υποτιθέμενη έξοδο από τα Μνημόνια όταν στην πρόσφατη καταστροφή φάνηκαν, με τον πιο δραματικό τρόπο, το ξεχαρβάλωμα της κρατικής μηχανής, η κομματικοποίηση ευαίσθητων για τη δημόσια ασφάλεια υπηρεσιών αλλά και η προσπάθεια του Μαξίμου να χτίσει προπαγανδιστικά αφηγήματα εις βάρος της αλήθειας.
Το κλίμα που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τελειώσει οριστικά. Μόνο που μέχρι να φύγουν οριστικά μπορούν ακόμη να προκαλέσουν πολλές ζημιές.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Κατ’ αρχάς, επιμένουν στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία εκχωρούνται οριστικά η γλώσσα και η ταυτότητα στα Σκόπια, που αναβαθμίζονται στην ευρύτερη περιοχή και αποκτούν πρόσβαση στο ΝΑΤΟ και σε επόμενη φάση στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο κ. Τσίπρας έκανε τα χατίρια των ΗΠΑ και των Γερμανών αδιαφορώντας για τις ευαισθησίες των Ελλήνων στο ζήτημα της ονομασίας και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουνό αντιδράσεων, ιδίως σε Μακεδονία και Θράκη.
Στην οικονομία η χρηματοδότηση από τους «τοκογλύφους» που δάνειζαν τη χώρα με επιτόκια κάτω του 1% τελείωσε και το Δημόσιο πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του μέσω των αγορών. Ωστόσο, η αναταραχή που επικρατεί στην Ιταλία έχει συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, τα επιτόκια των οποίων για δεκαετείς τίτλους παραμένουν σε απαγορευτικά επίπεδα άνω του 4%.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, στην προσπάθεια να διασωθεί, σχεδιάζει να εξαγγείλει παροχές στη ΔΕΘ σε μία επανάληψη-φάρσα του προγράμματος Θεσσαλονίκης, ενώ τους επόμενους μήνες θα προωθήσει χιλιάδες προσλήψεις εποχικού, κυρίως, χαρακτήρα με σκοπό να συντηρήσει την κομματική της πελατεία.
Την ίδια ώρα, ακόμη και το φιλικό στο σύστημα Μαξίμου Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζει ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, εφόσον δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Η αποδυνάμωση του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει αρνητικά στην οικονομία. Οι δανειστές δεν πρόκειται να «χαριστούν» σε μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια και η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του Τσίπρα για τη μετάθεση των προγραμματισμένων μειώσεων των συντάξεων θα κλείσει πριν καν ξεκινήσει.
Η εμμονή της παρέας του Μαξίμου για την εξουσία έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό σε μεγάλα αδιέξοδα. Σαν τους τζογαδόρους ο πρωθυπουργός πίστευε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να ρεφάρει και να μειώσει την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα βρίσκεται μπροστά στην κοινωνική κατακραυγή για τα πεπραγμένα του και ο ίδιος δεν παίζει απλώς τη θέση του στο Μαξίμου αλλά και την επόμενη μέρα του. Η ζημιά όμως για την Ελλάδα έχει γίνει και ο λογαριασμός ανεβαίνει.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]