Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος*
Τα χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ήταν η ενότητα, η αγωνιστική διάθεση και η εκτίμηση ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των επόμενων βουλευτικών εκλογών με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, η άνετη επικράτηση είναι ένας στόχος που δεν ικανοποιεί πλήρως την ηγεσία και τα στελέχη της Ν.Δ. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών στις οποίες θα στηριχτεί μία ευρύτερη πλειοψηφία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Η περιουσία της οικογένειας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ακινήτων ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απαξίωση της οικογενειακής περιουσίας.
Μόνο το 2017 135.000 πολίτες βρέθηκαν στην ανάγκη να αποποιηθούν την κληρονομιά τους γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν το οικονομικό βάρος ούτε μπόρεσαν να βρουν αγοραστή για το ακίνητο που θα κληρονομούσαν.
Πρόκειται για την απόλυτη δικαίωση της πρότασης Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε μία διετία, ώστε να σταματήσει η φορολογική ισοπέδωση των ακινήτων, να πάρει ξανά αξία η οικογενειακή περιουσία, να ενισχυθεί η αγορά ακινήτων και να αρχίσουν να κινούνται κάπως η οικοδομή και οι κλάδοι που συνδέονται με αυτήν.
Στη διάρκεια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά 40% – 45% με εξαίρεση τις τουριστικές περιοχές και τα ακίνητα που αξιοποιούνται στο πλαίσιο της Airbnb.
Η οικονομική παρέμβαση Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα έχει σημαντική κοινωνική διάσταση, εφόσον αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος που δημιουργήθηκε με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η δεύτερη ευκαιρία
Η πτώση της αξίας των ακινήτων δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους δανειολήπτες οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και κινδυνεύουν να τα χάσουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέσω των μαζικών πλειστηριασμών ακινήτων που θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Δημιουργείται μία αλυσίδα δυσάρεστων εξελίξεων με φοβερές κοινωνικές συνέπειες. Η αξία των ακινήτων πέφτει, όσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια κινδυνεύουν να τα χάσουν σε εξευτελιστικές τιμές, η απώλεια της προσωπικής και οικογενειακής περιουσίας θα τους απαλλάξει από μικρό μόνο μέρος των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Θα χάσουν την περιουσία τους και θα παραμείνουν χρεωμένοι.
Είναι τόσο ανώμαλη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ώστε το 90% των ακινήτων που εκπλειστηριάζονται σε εξευτελιστικές τιμές αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες.
Δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, την οποία επανέλαβε απευθυνόμενος στα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. την περασμένη Τετάρτη, είναι ότι θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για όσους έχουν εγκλωβιστεί σε «κόκκινα» δάνεια προκειμένου να οργανωθεί η οικονομική και κοινωνική επανεκκίνηση σε σωστή βάση.
Η κυβέρνηση Τσίπρα παρέτεινε την περίοδο των Μνημονίων -επίσημων ή άτυπων- χωρίς να ενδιαφερθεί για αυτούς που έχουν περιέλθει σε επαγγελματικό και οικονομικό αδιέξοδο λόγω της κρίσης.
Η ποιότητα της κυβέρνησης και η αποτελεσματικότητα της οικονομίας κρίνονται από την ταχύτητα με την οποία προσφέρεται η λεγόμενη δεύτερη ευκαιρία σε όσους βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο στον ιδιωτικό τομέα λόγω της δραματικής αλλαγής των συνθηκών και χωρίς, εννοείται, να έχουν δόλο.
Η οργάνωση της δεύτερης ευκαιρίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι η οικονομική και κοινωνική απάντηση στην κρίση σε ό,τι αφορά αυτούς που πέρασαν από μια δημιουργική παρουσία στον ιδιωτικό τομέα στο επαγγελματικό και οικονομικό περιθώριο.
Παρεμβάσεις για το εισόδημα
Τον κ. Μητσοτάκη απασχολούν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα, στην αγορά εργασίας και η μεγάλη πίεση που δέχεται το οικογενειακό εισόδημα εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των φορολογικών βαρών, συμπεριλαμβανομένων των φόρων κατανάλωσης και της αύξησης των ασφαλιστικών βαρών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 630.000 άτομα, εργάζονται στη βάση της μερικής απασχόλησης με μηνιαίο καθαρό εισόδημα της τάξης των 340 ευρώ. Επίσης στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2017 – Φεβρουαρίου 2018 οι μέσες μηνιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,7% ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός είναι της τάξης του 1%. Έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με μία νέα σημαντική μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 2,7%. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις συνέπειες της πολιτικής της μέσα από υποσχέσεις για μελλοντική αύξηση του κατώτατου μισθού και τη συστηματική κινδυνολογία για τα δικαιώματα των εργαζομένων που υποτίθεται ότι απειλούνται σε εξαιρετικά ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. όπως η Αυστρία, ενώ αμφισβητούνται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εξαιτίας των επιλογών του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του.
Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη θα έχουν σχέση με τον περιορισμό συγκεκριμένων φορολογικών βαρών και συγκεκριμένων ασφαλιστικών βαρών, τη μείωση της φορολογικής πίεσης που ασκείται μέσω αυξημένου ΦΠΑ στο οικογενειακό εισόδημα και στη δυνατότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και των πολύ μικρών, να φροντίσουν καλύτερα τους εργαζομένους σε αυτές αξιοποιώντας τις οικονομικές δυνατότητες που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα στελέχη της Ν.Δ. στην οικονομική ενίσχυση και τη διεύρυνση εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μιας πολιτικής την οποία ξεκίνησε η Ν.Δ. Με βάση όσα είπε θα υπάρξει μια πρόσθετη προσπάθεια της τάξης του 1 δισ. ευρώ με στόχο να καλύψει αυτή η πολιτική γύρω στο 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική και κοινωνική θέση.
Προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη θα είναι και η οργάνωση του σταδιακού επαναπατρισμού μεγάλου αριθμού δυναμικών και καλά εκπαιδευμένων νέων που έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερης οικονομικής και επαγγελματικής προοπτικής.
Η κυβέρνησή του θα κινηθεί πρώτα σε επίπεδο πολιτικού συμβολισμού και θα νομοθετήσει τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν στον τόπο όπου ζουν και εργάζονται στέλνοντας έτσι το μήνυμα της καλύτερης σύνδεσής τους με την Ελλάδα.
Ο σταδιακός επαναπατρισμός τους περνάει από τη βελτίωση της κατάστασης και της προοπτικής της οικονομίας, την έμφαση που θα δοθεί στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην ψηφιακή οικονομία. Οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. έχουν ήδη προετοιμάσει, υπό την καθοδήγησή του, τις σχετικές προτάσεις.
Η αποτελεσματική υποστήριξη της οικογενειακής ακίνητης περιουσίας, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η οργάνωση της λεγόμενης δεύτερης ευκαιρίας, η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική αύξηση του μέσου πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η εφαρμογή στρατηγικής σταδιακού επαναπατρισμού πολλών νέων που έφυγαν στο πλαίσιο του λεγόμενου brain drain είναι μερικές από τις οικονομικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και απαντούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ανάγκες.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτές στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και θα επανέλθει πιο αναλυτικά και με πρόσθετες προτάσεις στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
*Ο Γιώργος Κύρτσος είναι Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]