Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρωθυπουργός θα είχε προσφύγει σε κάλπες «εδώ και τώρα» με στόχο μία μικρή ήττα που θα του διασφάλιζε την πολιτική του συνέχεια εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ομως ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις με διψήφιο προβάδισμα της Ν.Δ. και για αυτό αντί να σχεδιάζει εκλογές πηγαίνει τα Σαββατοκύριακα για μπάνια στο Λαύριο. Οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην κυβέρνηση οριστικά. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις που ετοιμάζουν οι συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών και τους ΑΝΕΛ εξαφανισμένους κοντά στο 1%. Επί τη ευκαιρία αυτή η περίφημη εταιρία Common View του υπουργού πού χάθηκε; Δεν πρέπει να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα της χώρας;
Τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας της MRB που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αποτυπώνουν καθαρά την επερχόμενη συντριβή του κυβερνώντος κόμματος. Οχι τόσο επειδή δίνουν στη Ν.Δ. μία διαφορά κοντά στις 13 μονάδες (μετά την αναγωγή) αλλά γιατί από την επεξεργασία των ποιοτικών τους αποτελεσμάτων προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ταυτόχρονα από δύο μεγάλες δεξαμενές ψήφων. Την οικονομία και το Σκοπιανό.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί την «οικονομία» το δυνατό του χαρτί. «Αν είναι δυνατόν», που θα έλεγε και ο αθλητικογράφος Γεωργίου. Μπορεί αυτή την περίοδο να βρισκόμαστε σε ένα δημοσιονομικό «ξέφωτο», καθώς τα νέα μέτρα των μειώσεων των συντάξεων θα εφαρμοστούν από τον Δεκέμβριο, όμως οι πολίτες έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση. Το μέσο εκκαθαριστικό σημείωμα για τον φόρο εισοδήματος ανέρχεται σε 1.300 ευρώ ενώ τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα. Ο υψηλός ΦΠΑ έχει γονατίσει τα νοικοκυριά ενώ η άνοδος των τιμών στα καύσιμα περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων.
Η οικονομία αναπτύσσεται σε σχέση με πέρυσι αλλά η ανάπτυξη αυτή δεν περνά στην αγορά, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων από τον τουρισμό μένει εκτός Ελλάδας ή διακινείται από τα κανάλια της παραοικονομίας. Για αυτό και μόλις το 5% των πολιτών δηλώνει αισιόδοξο για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες. Οταν ο Τσίπρας έχει «ποντάρει» το πολιτικό του μέλλον στο «τέλος των μνημονίων» και στις καλύτερες μέρες αλλά έχει απέναντί του ένα 80% με 85% απαισιοδοξίας δύσκολα μπορεί το αφήγημά του να περπατήσει.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα στο Σκοπιανό για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ενα ποσοστό ερωτηθέντων που ξεπερνά το 70% κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς του πρωθυπουργού (ακόμη και το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια γνώμη) ενώ το 75% των πολιτών που είχαν ψηφίσει ΑΝΕΛ τον Σεπτέμβριο του 2015 απορρίπτει τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου.
Επομένως καλά τα καλαμπούρια με τις μαϊμού δημοσκοπήσεις, που διοχετεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου, αλλά τα νερά είναι βαθιά για τον Τσίπρα. Για αυτό θα κρατηθεί όσο μπορεί στην εξουσία. Εως τον Δεκέμβριο εάν έρθει τότε η συμφωνία από τα Σκόπια, μέχρι τον Μάιο με τις ευρωεκλογές εάν είναι τυχερός.
Οι προτάσεις Μητσοτάκη για το ιδιωτικό χρέος
Πέρασε απαρατήρητο λόγω των υψηλών τόνων που επικράτησαν στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα όμως μία επισήμανση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ιδιωτικό χρέος των πολιτών που έχει εκτοξευθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και προανήγγειλε δέσμη προτάσεων για τη ρύθμισή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του liberal.gr, η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει πλάνο διευθέτησης των οφειλών των φορολογουμένων σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με αυτό, όσες οφειλές χαρακτηριστούν «εισπράξιμες» θα μπορούν να ρυθμιστούν σε μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει σε οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες. Αυτές θα σπάσουν σε δύο κομμάτια. Το ένα από αυτά θα παγώσει και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση, όπως εφαρμόζεται ήδη από ορισμένες τράπεζες.
Για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ουσιαστικά μόνο με την αίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα, για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]