Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ωστόσο οι πρωτόγνωρες συνθήκες ρευστότητας σε όλο τον πλανήτη -και στο εσωτερικό των ΗΠΑ- έβαλαν την Τουρκία σε moοd προβληματισμού αναφορικά με τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.
Οταν έγινε το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 -και προτού ο ίδιος αναλάβει διευθυντής της CIA- ο Πομπέο φάνηκε να επιχαίρει για την πιθανή ανατροπή του Ερντογάν, γράφοντας στο Twitter: «Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι εξίσου δημοκρατική με την κυβέρνηση του Ιράν. Και οι δυο τους ολοκληρωτικές ισλαμικές δικτατορίες».
Η σύνθεση του Τασούλα
Αργότερα το «κατέβασε», αλλά η εντύπωση έμεινε – και τον στοιχειώνει ακόμη. Για την ακρίβεια στοιχειώνει τους Τούρκους, που ζήτησαν διά στόματος Τσαβούσογλου από τον καινούργιο ένοικο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να μάθει να συμπεριφέρεται και να σέβεται (!) την Τουρκία».
Γενικά στα λόγια των πολιτικών κανείς δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Οσοι όμως γνωρίζουν τον Πομπέο ισχυρίζονται ότι τα αισθήματά του έναντι των Τούρκων είναι ειλικρινή. «Είναι προκατειλημμένος μαζί μας. Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τις διμερείς μας σχέσεις», έγραψε ο γνωστός αρθρογράφος της Hurriyet, Mουράτ Γετκίν. Επίσης ο Ιλάν Γκόλντενμπεργκ, του Κέντρου Νέας Αμερικανικής Ασφάλειας, είπε στην τουρκική ιστοσελίδα Ahvalnews.com ότι ο νέος ΥπΕξ των ΗΠΑ είναι «ξεροκέφαλος και σκληροπυρηνικός σαν τον Τραμπ και σίγουρα δεν κατατάσσει τους Τούρκους στο στρατόπεδο των “καλών”».
Με τον Τίλερσον η Aγκυρα πήγαινε κουτσά-στραβά να τα βρει στο θέμα των Κούρδων της Βόρειας Συρίας. Τώρα ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η προγραμματισμένη του συνάντηση για τις 19 Μαρτίου φυσικά αναβάλλεται, περιμένοντας τι θα γίνει μετά την ορκωμοσία Πομπέο στις 31 Μαρτίου. Στο μεταξύ ο Λαβρόφ επωφελείται από το κενό για να επιταχύνει την πώληση των S-400 στην Aγκυρα και οι Τούρκοι για να κάνουν κρανίου τόπο το Αφρίν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου