Γράφει ο Μιχάλης Μαρδάς*
Τα παραπάνω είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τον πολιτικό σεισμό που προήλθε από τις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για το επίδομα ενοικίου που πήρε το ζεύγος Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου. Αυτή η δήλωση μπορεί να σχολιαστεί και σχολιάστηκε με πολλούς τρόπους αλλά ας μιλήσουμε λίγο και για το τι σημαίνει τελικά αυτή η περίφημη λέξη «ευθιξία».
Και ας ψάξουμε την σημασία τους αναφέροντας δύο πολύ μικρές ιστορίες:
Το περασμένο καλοκαίρι η Πορτογαλία θρήνησε δεκάδες νεκρούς από τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν την χώρα. Οταν ολοκληρώθηκε η θλιβερή καταμέτρηση μία από τις πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν να ανακοινώσει η υπουργός Εσωτερικών της χώρας την παραίτησή της. Δεν επικαλέστηκε το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δεν μίλησε για ακραία καιρικά φαινόμενα, ούτε για συνωμοσίες.
Απλά δεν άντεξε τον θάνατο τόσων ανθρώπων και έφυγε από την θέση της χωρίς να μπει στην διαδικασία να σκεφτεί αν φέρει ή όχι την ευθύνη για το κακό που βρήκε την χώρα της.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σας θυμίζει τίποτα; Αν δεν σας θυμίζει σκεφτείτε λίγους μήνες πριν την Μάνδρα και τους ανθρώπους που χάθηκαν από τις πλημμύρες. Σκεφτείτε την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και τώρα μπορείτε να σκεφτείτε και άλλα πολλά παραδείγματα από τραγωδίες που έχουν συμβεί στην χώρα μας αλλά κανείς δεν είχε την πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί.
Πάμε και στο πιο πρόσφατο παράδειγμα: Ο υπουργός Πολιτισμού της Σλοβακίας πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου και της κοπέλας του. «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι επί της υπουργίας μου δολοφονήθηκε ένας δημοσιογράφος», είπε και παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αυτά έγιναν στην Σλοβακία. Στην Ελλάδα οι μπαχαλάκηδες κάνουν ρημαδιό μία ολόκληρη χώρα αλλά όχι μόνο δεν αγγίζονται αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει να αλλάξει το προφίλ των φυλακών ώστε να κατευνάσει αυτούς που καίνε και καταστρέφουν τα πάντα.
Στην Ελλάδα βάζουν βόμβες στο αυτοκίνητο πρώην πρωθυπουργού, δέρνουν ακαδημαϊκούς, ρίχνουν χειροβομβίδες στα αστυνομικά τμήματα, αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ως αντίδραση η λέξη παραίτηση στο λεξιλόγιο των υπουργών.
Για αυτό κύριε Τσίπρα όταν μιλάτε για ευθιξία θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πραγματικά εύθικτος δεν είναι αυτός που έχει κάνει την παρανομία και τον έπιασαν οπότε δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να φύγει.
Ο πραγματικά εύθικτος είναι αυτός που δεν δέχεται να παραμένει στην καρέκλα του όταν συμβαίνει κάτι τόσο κακό δίπλα του. Δεν ψάχνει δικαιολογίες, απλά πηγαίνει σπίτι του και ίσως να δίνει μάχη με τον εαυτό του για να μπορέσει να ξεπεράσει όλα όσα έζησε.
*Ο Μιχάλης Μαρδάς είναι αρχισυντάκτης του EleftherosTypos.gr