Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο πρωθυπουργός, αντί να «αιφνιδιάσει» με τον ανασχηματισμό, αιφνιδιάστηκε. Το «σύνδρομο επιδότησης ενοικίου» που έπληξε την κυβέρνησή του τον εξαναγκάζει σε ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορεί από το διάτρητο πλέον «ηθικό πλεονέκτημα», που ανεμίζει σαν κουρελιασμένη σημαία…
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ είναι φανερό πλέον ότι έχει μπει στην άχαρη, χωρίς επιστροφή και βασανιστική φάση τού «ό,τι πιάνω γίνεται κάρβουνο». Είναι εκείνη η φάση από την οποία έχουν περάσει οι περισσότεροι πρωθυπουργοί της χώρας, λίγο πριν αποχαιρετήσουν την εξουσία. Ο,τι κι αν δοκιμάζει ή επιχειρεί από το φθινόπωρο του 2017, όταν και θα άρχιζε η «μεγάλη αντεπίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν του βγαίνει».
Σε μόλις έξι μήνες, κατάφερε να «κάψει»: την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια, το ρόλο του «εθνικού ηγέτη» που λύνει χρονίζοντα εθνικά θέματα, τη Novartis που ήταν και ο «κρυμμένος άσος». Και τώρα «καίει» και τον ανασχηματισμό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια ν’ ανακόψει την «τρελή πορεία» της χιονοστιβάδας των ζάμπλουτων υπουργών, που τσέπωναν ένα χιλιαρικάκι το μήνα για να ζουν στο Κολωνάκι…
ΤΟ ΜΟΝΟ που του έχει απομείνει ν’ αποφασίσει ο Α. Τσίπρας είναι αν θα προχωρήσει σ’ ένα δομικό ριζικό ανασχηματισμό που θα σημάνει την επίσπευση των εκλογών ή αν θα επιλέξει μια πιο συντηρητική τακτική, καλύπτοντας τα 3 κενά που έχει η κυβέρνηση και προσθέτοντας 2-3 «βελτιωτικές» κινήσεις. Η απόφαση που θα πάρει ασφαλώς έχει τη σημασία της, καθώς θα φωτίσει τις προθέσεις του. Ωστόσο, όπως έχει γίνει αντιληπτό και εντός των τειχών, η εικόνα του Α. Τσίπρα είναι η εικόνα ενός «κουρασμένου» και απογοητευμένου αρχηγού, που έχει χάσει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ισως γι’ αυτό και ορισμένοι από τους συνεργάτες του του εισηγούνται να μην κάνει ανασχηματισμό και απλώς να καλύψει τα κενά εκ των ενόντων, κρατώντας για το μέλλον το όποιο πολιτικό κεφάλαιο του έχει απομείνει.
ΣΗΜΕΡΑ ή αύριο θα φανεί ποια από τις τρεις επιλογές που έχει θα επιλέξει. Αυτό όμως που είναι πραγματικά δύσκολο είναι να μπορέσει ν’ απεγκλωβιστεί απ’ αυτό το πρωτοφανές «σερί» αποτυχημένων και «καμένων» προσπαθειών. Ενα «σερί» που ουσιαστικά τον βγάζει εκτός παιχνιδιού.
Εξ απαλών ονύχων
Αύγουστος 2015. Ενας λαμπερός, αλλά πολύ «χειμωνιάτικος» Αύγουστος.
Οι τράπεζες είναι κλειστές και οι Ελληνες ξεροσταλιάζουν στις ουρές των ΑΤΜ. Μια παγωμάρα σκεπάζει την καθημερινότητα. Η αγωνία για το αν η χώρα θα παραμένει μέλος της Ε.Ε. είναι διάχυτη. Και οι πολίτες ξενυχτούν στην τηλεόραση βλέποντας Βουλή.
Τα ράφια των σούπερ μάρκετ αδειάζουν. Και τα βενζινάδικα δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν ρεζερβουάρ. Η κυβέρνηση των «νταουλιών», ταπεινωμένη, έχει συνθηκολογήσει κι έχει υποκύψει στις πιο ακραίες και αδιανόητες απαιτήσεις των δανειστών. Ακριβώς τότε και μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, κάποιοι υπουργοί είχαν το μυαλό τους στο πώς θα «χώσουν» στο 3ο Μνημόνιο ρουσφετολογικές διατάξεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οπως αυτή για το επίδομα ενοικίου σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς! Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σηκωθεί από τα 4 κι έκανε τα πρώτα νηπιακά βήματά του ως κυβέρνηση δυτικής χώρας. Βήματα άτσαλα και ασταθή, όπως τα βήματα όλων των μωρών. Μόνο που αυτό το «μωρό» κάνοντας τα πρώτα του βήματα έδειχνε και το χαρακτήρα του. Εδειχνε ένα χαρακτήρα χωρίς κανένα πλεονέκτημα και χωρίς καμία ηθική. Ενα χαρακτήρα χωρίς την παραμικρή σχέση με «ηθικό πλεονέκτημα»…
«Τα παιδιά της Θάνου»
Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται η κατάσταση στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Ανώτατοι δικαστικοί μιλούν πλέον όχι για πόλεμο, αλλά για «ανορθόδοξο πόλεμο» που διεξάγεται «καθοδηγούμενος από την κ. Θάνου».
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ήδη γεμάτο ποτήρι ήταν κοινή δήλωση των 5 Δικαστών της μειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ήταν απολύτως ταυτισμένη με την αδικαιολόγητη και εξωθεσμική παρέμβαση που είχε κάνει προ ολίγων ημερών η τ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Μια δήλωση που δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία, μήπως η υπόθεση Novartis φύγει από την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Η πρωτοφανούς οξύτητας και με δηλητηριώδη υπονοούμενα -για την ύπαρξη «χορηγών» στη Δικαιοσύνη επί των ημερών της κ. Θάνου- απάντηση της πλειοψηφίας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απ’ ό,τι φαίνεται αποτελεί την αρχή κι όχι το τέλος του «πολέμου» που μαίνεται στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Κι όπως έλεγε κορυφαία δικαστική πηγή, «δεν θα αφήσουμε τα παιδιά της Θάνου να καταλύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Συνεχίζεται…
Αμηχανία…
Με εντυπωσιακή αμηχανία αντέδρασε η κυβέρνηση στην πρόταση της Ν.Δ. να συγκροτηθεί Προκαταρκτική Επιτροπή για τους Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη. «Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»… Προφανώς η κυβέρνηση κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότερο, όλο και πιο οδυνηρά, συνειδητοποιεί ότι η πολιτική παγίδα που πήγε να στήσει στους πολιτικούς αντιπάλους της εξελίσσεται σ’ ένα βαθύ λάκκο για την ίδια…
Ομολογία…
Η πρώτη ομολογία γιατρού-βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι συμμετείχε σε «εκπαιδευτικά ταξίδια που διοργάνωνε η Novartis», ήρθε από τον βουλευτή Εβρου Γ. Καΐσα. Πληροφορίες λένε ότι η έφοδος στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας απέφερε κι άλλα ονόματα -γιατρών και φαρμακοποιών- στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, που απολάμβαναν τα προνόμια των αθέμιτων μεθόδων που χρησιμοποιούσε η Novartis.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι τα ονόματα αυτά είναι γνωστά και στην κυβέρνηση και στην ανακριτική αρχή. Εφόσον ισχύει αυτό, εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί αφενός το ουσιαστικό και μεγάλο σκάνδαλο της Novartis (γιατροί, φαρμακοποιοί, εταιρίες κ.λπ.) έχει μείνει εκτός του κυβερνητικού ενδιαφέροντος και γιατί αφετέρου έγινε η μεθόδευση της «πολιτικοποίησης» του σκανδάλου…
Απορίες
1. Ο σύζυγος υπουργός, κ. Παπαδημητρίου, έφυγε λόγω ευθιξίας ή έφυγε για να μην τον φύγουν;
2. Εκτός από ανώνυμους μάρτυρες η «η κυβέρνηση της αλήθειας» έχει και ανώνυμους διπλωμάτες;
Από την στήλη «ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου