Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ομως από μία προσεκτικότερη ανάγνωση των επίσημων στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι και στο μέτωπο της απασχόλησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβέρνησης.
Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή. Στην τριετία 2015-2017 η ελληνική οικονομία κινήθηκε μεταξύ ύφεσης, την περίοδο 2015-2016, και αναιμικής ανάπτυξης πέρυσι. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παρέμεινε στάσιμο, με άλλα λόγια η «πίτα» των εισοδημάτων δεν αυξήθηκε. Για το λόγο αυτό η μείωση της ανεργίας οφείλεται στην έξαρση της μερικής απασχόλησης με αμοιβές των 300 και 400 ευρώ. Περισσότεροι εργαζόμενοι με μικρότερους μισθούς, έτσι διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης της αγοράς εργασίας.
Ας περάσουμε τώρα στους αριθμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2017 στη χώρα μας μειώθηκε στο 20,7% από 25,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2015, όταν κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Θρίαμβος, θα μπορούσε κάποιος να πει, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Σε αυτή την τριετία, που χαρακτηρίσθηκε από ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες διεθνώς, η πτώση της ανεργίας στη χώρα μας ήταν η μικρότερη, αναλογικά, που σημειώθηκε στην ευρωζώνη και συνολικά στους 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η ανεργία στην τριετία μειώθηκε κατά 19,8%, επίδοση που είναι χαμηλότερη από τις χώρες όχι μόνο του Μεσογειακού Νότου αλλά και της Ευρώπης. Στο ίδιο διάστημα, η πτώση της ανεργίας σε Ισπανία και Κύπρο ήταν 30%.
Με την Ισπανία, στις αρχές του 2015 είχαμε παραπλήσιο ποσοστό ανεργίας. Εμείς 25,8%, οι Ιβηρες 23,4%. Τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία στην Ισπανία είχε υποχωρήσει στο 16,4%.
Στην Πορτογαλία, το ποσοστό ανεργίας στην τριετία μειώθηκε κατά 41% ενώ η Βουλγαρία… πίνει νερό στο όνομα του Τσίπρα, καθώς είδε επί των ημερών του τον αριθμό των ανέργων να περιορίζεται κατά 43%.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Συνολικά στην ευρωζώνη η ανεργία στο διάστημα 2015-2017 έπεσε κατά 22,3% και στην Ενωση των 28 κατά 25%. Επομένως, η Ελλάδα είναι ουραγός στη μείωση της ανεργίας. Αντιθέτως, στο διάστημα 2013-2014, όταν εμφανίσθηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψής της στην ευρωζώνη, η χώρα μας είχε καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Με τον Τσίπρα η οικονομία έχασε πάνω από 10 μονάδες αύξησης του ΑΕΠ, που αντιστοιχούν σε χιλιάδες θέσεις εργασίας.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ Ο ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΠΕΜΦΘΕΙ
Ο υπουργός Παιδείας θα πρέπει να καταλάβει ότι ο αυτισμός είναι μία πάθηση, από την οποία πάσχουν και πολλά παιδιά, οι γονείς των οποίων προσπαθούν με πολλές θυσίες να τα ενσωματώσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Χθες, ο κ. Γαβρόγλου, στην προσπάθειά του να επιτεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η εμμονή του με το άσυλο στα ΑΕΙ παραπέμπει σε πολιτικό αυτισμό. Μάλιστα, ο υπουργός κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να το προσέξει», προφανώς με το να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό. Σε κάθε πολιτισμένη χώρα τέτοιοι υπαινιγμοί θα έφερναν παραιτήσεις και αποπομπές.
Για αυτό ας αφήσει ο κ. Γαβρόγλου εκτός αντιπαράθεσης τον αυτισμό, ακόμη και όταν προσπαθεί να τον περιβάλλει με τον μανδύα του επιθέτου «πολιτικός». Δεν προσβάλλει μόνο ασθενείς και τις οικογένειές τους αλλά και συνολικά καταρρακώνει κάθε έννοια πολιτικού πολιτισμού. Εκτός εάν πιστεύει ότι η αντιπαράθεση γίνεται με κατάρες και ασθένειες.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]