Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ακόμα και τα μικρά παιδιά σε αυτή τη χώρα γνωρίζουν πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς. Το πρόσφατο ταρακούνημα των 4,4 R, που σήκωσε στο πόδι το Λεκανοπέδιο, απέδειξε πως δεν έχουμε μάθει το μάθημά μας. Οχι επειδή υπάρχει κάποιος που είναι άτρωτος στο ξαφνικό μούγκρισμα της γης, αλλά επειδή ο πιο βαθύς μας φόβος είναι μην πέσει το ταβάνι στο κεφάλι μας. Σαν άλλοι Γαλάτες, εμείς δεν φοβόμαστε τον ουρανό, αλλά τη στατικότητα των σπιτιών μας, των κτιρίων, των σχολείων στα οποία πηγαίνουν τα παιδιά μας, των νοσοκομείων, των δημόσιων υπηρεσιών, των ίδιων μας των σπιτιών.
Πώς προχωρά λοιπόν ο προσεισμικός έλεγχος στη χώρα; Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας Κωνσταντίνο Μακρόπουλο, τα κτίρια του Δημοσίου -ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος- ανέρχονται περίπου στις 87.000. Μέχρι το 2010 είχαν ελεγχθεί περίπου 10.000 και τα επόμενα χρόνια έφτασαν στις 15.000. Μιλάμε για μια, καταρχάς, οπτική εκτίμηση. Με το μάτι, που λέμε. Υπολείπονται λοιπόν του ελέγχου γύρω στα 70.000 κτίρια. Δεν είναι και λίγα, αν και η αλήθεια είναι πως σε καμία χώρα του κόσμου δεν υφίσταται μέχρι σήμερα κανονιστικό πλαίσιο υποχρεωτικής εφαρμογής προσεισμικού ελέγχου όλων των κτιρίων. Στην Ελλάδα, η πρώτη εντολή από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον ΟΑΣΠ δόθηκε το 1997 και το πρόγραμμα του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου ξεκίνησε τον Μάιο του 2001.
Ακούγεται λίγο βαρετό, αλλά σε μια χώρα, την Ελλάδα, που έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, καλό θα ήταν αν ολοκληρωνόταν κάποτε αυτός ο πρωτοβάθμιος έλεγχος. Χωρίς να κινδυνολογούμε, και αφού επισημάνουμε πως ο έλεγχος στα σχολικά κτίρια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ως πρώτη προτεραιότητα, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουμε αργήσει. Αντίστοιχα στοιχεία για τις ιδιωτικές κατασκευές, δηλαδή τα σπίτια και τα εξοχικά μας, δεν υπάρχουν. Εδώ υπάρχει η ατομική ευθύνη, την οποία κανένα κράτος και κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αναπληρώσει.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]