Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Εκτιμάται μάλιστα ότι ο μέσος αναγνώστης που θα διαβάσει 200-240 λέξεις ανά λεπτό θα κατανοήσει το 50-70% του κειμένου. Πάμε τώρα στο διά ταύτα: Πόσο γρήγορα μπορούν να διαβαστούν 1500 σελίδες με χιλιάδες λέξεις, και μάλιστα γραμμένες όχι από κάποιο λογοτεχνικό χέρι, αλλά από οικονομολόγους, νομικούς και τεχνοκράτες σε μια εξαιρετικά δύστροπη γλώσσα γεμάτη όρους και παραπομπές; Και κυρίως πόσο ποσοστό από τις σελίδες αυτές θα γίνει κατανοητό από τους αναγνώστες;
Οι βουλευτές/αναγνώστες θα πρέπει να διαβάσουν, να κατανοήσουν πλήρως και να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν έχοντας μπροστά τους ένα πολυνομοσχέδιο 1500 σελίδων και ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους. Για να είμαστε ειλικρινείς, βέβαια, δεν θα διαβάσουν οι βουλευτές όλο το πολυνομοσχέδιο. Είναι προφανές πως ο όγκος θα «σπάσει» ανά τομείς και ομάδες, με κάποιους βουλευτές να διαβάζουν τα εργασιακά θέματα και άλλους να διαβάζουν τα οικονομικά. Θα βοηθήσουν και οι επιστημονικοί συνεργάτες, θα γίνουν και ταχύρρυθμα εντατικά μαθήματα στους κυβερνητικούς βουλευτές μαζί με το απαραίτητο ψυχολογικό μασάζ και, κάπως έτσι, τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο θα πάει προς ψήφιση. Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]
Μένει ώσπου να φύγει…
Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο σημαντικά νομοσχέδια για το μέλλον της χώρα και των πολιτών περνούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, που στην ουσία δεν επιτρέπει καμία σοβαρή κοινοβουλευτική ζύμωση ούτε ενημέρωση της κοινωνίας. Ειδικά οι αλλαγές και οι προσθήκες της τελευταίας στιγμής, συνήθως μεταμεσονύχτιες, με τη μορφή κάποιας ακαταλαβίστικής παραπομπής σε κάποιο άρθρο κάποιου νόμου που δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί την ώρα που πρέπει, κρύβουν τις σημαντικότερες παγίδες.
Ωστόσο, κάθε φορά που αυτή η φαρσοκωμωδία επαναλαμβάνεται, εμφανίζεται και ένας σοβαρός λόγος που την επιβάλλει. Τη μία είναι να προλάβουμε τα τελεσίγραφα των δανειστών, την άλλη κάποιο κρίσιμο Eurogroup κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι πάντα έτσι γινόταν, γιατί συνήθως αυτό βολεύει τις κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα όταν αυτό που προωθούν για ψήφιση φέρνει νέα μέτρα 1,9 δισ. ευρώ.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε μια μεγάλη αλήθεια: Πως η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική του κατεπείγοντος, και η τακτική αυτή δεν είναι αποσυνδεδεμένη από το περιεχόμενο. «Αν υπήρχαν έστω και ψήγματα φιλολαϊκής αντιμετώπισης των ζητημάτων, τότε να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα έβρισκε άπλετο χρόνο για να κάνει την προπαγάνδα της». Ετσι ακριβώς.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου