Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η αντιπολίτευση ορθώς επιμένει στη διερεύνηση του σκανδάλου απαιτώντας σαφείς απαντήσεις. Ομως είναι λάθος να γεννά προσδοκίες στους πολίτες ότι ο Καμμένος θα παραιτηθεί ή θα του ζητηθεί η παραίτηση ως ο αδύναμος κρίκος.
Ο Καμμένος έχει συνειδητοποιήσει δύο πράγματα:
- Το πρώτο ότι διέρχεται την τελευταία θητεία του στην πολιτική σκηνή, πολλώ μάλλον κατέχων υπουργικό αξίωμα. Επομένως, θα την απολαύσει ως το τέλος με τα παραφερνάλιά της.
- Το δεύτερο ότι έχει συνειδητοποιήσει το πάθος του Τσίπρα για την εξουσία, την οποία μόνον αυτός του εξασφαλίζει. Οσο κι αν ο εναγκαλισμός Καμμένου βυθίζει τον Τσίπρα, θα πνιγούν μοιραίοι αντάμα.
Ωστόσο, από τη συζήτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο Καμμένου και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες έγιναν σοφότεροι;
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το 2010, με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου σε καταιγιστικές διαστάσεις, προώθησε τη σύσταση Υποεπιτροπής Εξοπλισμών στη Βουλή, κάτω από την ομπρέλα της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Εργο της είναι να γνωμοδοτεί κατά την ενεργοποίηση ενός εξοπλιστικού προγράμματος, χωρίς να δεσμεύει, με την απόφασή της, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας -διαγωνισμοί κ.λπ.- που παίρνει ικανό χρόνο, επιστρέφει το σχέδιο της σύμβασης στην υποεπιτροπή, πριν από το ΚΥΣΕΑ, για να εγκριθεί. Δηλαδή, η Βουλή αποφαίνεται δυο φορές για το ίδιο πράγμα.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οι ασφαλιστικές δικλίδες που επέβαλε ο Βενιζέλος είναι εκείνες που καθιστούν σήμερα φανερή την εξαπάτηση της Υποεπιτροπής! Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της παρουσίασε την ενεργοποίηση της διαδικασίας πώλησης 100.000 βλημάτων στη Σαουδαραβία, επιτυγχάνοντας ομόφωνη έγκριση. Ομως, δεν έφερε στην επιτροπή το σχέδιο σύμβασης, όπου θα αποκαλύπτονταν αφενός ο μεσάζων και αφετέρου η πώληση των 300.000 βλημάτων. Παρόλο που τα θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνήθως περνούν με ομοφωνία των κομμάτων, αυτή η σύμβαση δεν μπορούσε να εγκριθεί. Ο Καμμένος το ήξερε. Και δεν την πήγε ποτέ. Φαίνεται ότι παρουσίασε στο ΚΥΣΕΑ την ομοφωνία της ενεργοποίησης και υπέγραψε ο πρωθυπουργός!
Ο υπουργός αναπληρωτής Δ. Βίτσας έδωσε τον ορισμό της ορθής διαδικασίας: «Κρατικοί παράγοντες διαπραγματεύονται με κρατικούς παράγοντες». Ο Παπαδόπουλος δεν είναι Σαουδάραβας κρατικός παράγων για να διαπραγματευθεί με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι ιδιώτης. Ποιος, λοιπόν, ο λόγος να σπεύσει ο Καμμένος να υπογράψει τη σύμβαση με τον Παπαδόπουλο, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μίκρας;
Ο Φίλης άδειασε τον Καμμένο: Ζήτησε να μη συντελεστεί η πώληση των βλημάτων για λόγους ηθικής τάξεως της Αριστεράς, επειδή θα κατέληγαν να δολοφονούν αμάχους και παιδιά στην Υεμένη. Πάλι μας εμπαίζουν: Οι ίδιοι ηθικοί λόγοι συνέτρεχαν και το 2016, αλλά πουλήθηκαν οι βόμβες. Από το 2016 ισχύει το εμπάργκο της Ε.Ε. για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδαραβία!
Το δυστύχημα είναι ότι οι πολίτες πλέον διακατέχονται από την πεποίθηση ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παράγει σκάνδαλα. Και όπως το έθεσε ο Κ. Τασούλας, πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, «το χειρότερο είναι ότι επανήλθε η καχυποψία στην Υποεπιτροπή Εξοπλισμὠν της Βουλής, η οποία αποβαίνει εις βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων». Απόδειξη; Την προηγούμενη εβδομάδα πήγε στην Υποεπιτροπή η ενεργοποίηση της διαδικασίας, προκειμένου να αγοραστούν βίδες για τα αεροπλάνα και τα κόμματα ψήφισαν «παρών».
Ο Κ. Τασούλας είπε στη Βουλή, μιλώντας στην επίκαιρη ερώτηση, ότι ο Τσίπρας παραχώρησε «ως αμοιβή» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον Καμμένο. Μεγάλη κουβέντα που έμεινε μετέωρη και αναπάντητη. Και μένω τώρα εγώ με την απορία: Ο Τσίπρας άδειασε διά του Φίλη τον Καμμένο, επειδή δημιούργησε το σκάνδαλο ή επειδή ο Καμμένος συνελήφθη με τη… γίδα στην πλάτη;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής