Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εκτός από το εγκληματικό γεγονός πως δεν υπήρξε η πρόνοια και η πρόληψη για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, το κράτος μοιάζει ανίκανο να οργανώσει τόσο την καταγραφή όσο και το ξεκίνημα της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.
ΕΠΡΕΠΕ από την πρώτη ημέρα να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο από το κράτος. Πόσες μπουλντόζες χρειάζονται, εκατό, διακόσιες; Πόσα φορτηγά, τριακόσια; Πόσοι εργάτες, πεντακόσιοι, χίλιοι; Να μαζέψουν τα μπάζα, τις λάσπες, τα νερά. Πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για να επιθεωρήσουν τα σχεδόν 2.000 σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές; Επρεπε ήδη να είχαν καταγράψει όλα όσα έχασε κάθε νοικοκυριό. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι και τα μηχανήματα έπρεπε να ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή και να τελειώσουν την πρώτη φάση της αποκατάστασης μέσα σε δύο τρεις ημέρες. Επρεπε ήδη να έχει γίνει, επίσης, πλήρη καταγραφή της ζημιάς που υπέστησαν υποδομές της πόλης. Γιατί, με τους ρυθμούς που κινείται το κράτος είναι αρκετά πιθανό η πόλη να παραμείνει ερειπωμένη για πολλούς μήνες ακόμα. Ας έστελναν ό,τι υπάρχει στην κρατική μηχανή, ας έστελναν και ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ανάλυση με ποιο τρόπο και τι ακριβώς χρειάζεται ας το βρουν όσοι κατέχουν θέσεις σε κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η δουλειά τους. Πώς το λέει απλά ο κόσμος; «Ας κόψουν τον λαιμό τους» και να βρουν τη λύση. Αφού το κράτος δεν προνόησε να αποφύγει την καταστροφή, πρέπει να την πληρώσει. Γιατί από ό,τι φαίνεται οι πληγέντες θα μπλεχτούν και αυτοί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και θα περιμένουν χρόνια τη βοήθεια.
ΕΔΩ, δυστυχώς, όμως είναι Ελλάδα. Στη Μάνδρα και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα πνίγονται κάθε χειμώνα εδώ και δεκαετίες. Κάποια στιγμή γίνεται το κακό, θρηνούμε συμπολίτες μας και μετά όλοι ψάχνουν τι φταίει.
ΔΕΝ φταίει ο κακός καιρός. Φταίει η γραφειοκρατία και ο ωχαδερφισμός των ανευθυνοϋπεύθυνων που υπόσχονται τα πάντα για να πάρουν ψηφαλάκια και μετά αράζουν στις καρεκλάρες τους. Αν δεν αντέχουν να πάνε στο σπιτάκι τους. Γιατί λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορεί να σέρνονται μελέτες και έργα επί χρόνια. Κάθε υπηρεσία έπρεπε να έχει συγκεκριμένο χρονικό όριο για να ολοκληρώνει την εισήγηση, γνωμοδότηση, απάντηση ή όπως αλλιώς λέγεται.
ΚΑΙ ας κάνουν κάτι πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Ας μειώσουν το κοινωνικό μέρισμα από τα 720 στα 670 εκατομμύρια ευρώ. Δεν θα γίνει και τίποτα κακό. Ας δώσουν άμεσα από 20.000 ευρώ στα 2.000 νοικοκυριά της Μάνδρας που υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Και ας δώσουν εδώ και τώρα τα 10 εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει το αντιπλημμυρικό έργο. Η μελέτη είναι έτοιμη. Ας πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες. Δεν αξίζει 50 εκατομμύρια από το μέρισμα της υπερφορολόγησης μια πόλη που πλήρωσε με βαρύ τίμημα την ανυπαρξία του κράτους; Αφού δεν έχει κανείς ίχνος ντροπής για να παραιτηθεί, ας δείξουν τουλάχιστον ότι έχουν ακόμη μέσα τους κάποιο ίχνος ανθρωπιάς.
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου