Τελευταία παράσταση αντίδρασης εντός της Επιτροπής από την αντιπολίτευση, που συνεχίζει να εξυφαίνει το έργο της «συγκάλυψης», αυτή τη φορά από την «ανάποδη». Υποστηρίζοντας δηλαδή όχι την άμεση παραπομπή των υπουργών και υφυπουργών στον φυσικό τους δικαστή, αλλά της «πολιτικής εμπλοκής» στις υποθέσεις μέσω των Προανακριτικών Επιτροπών της Βουλής!
Η συνεδρίαση έχει οριστεί να ξεκινήσει στις δέκα το πρωί, με ημερήσια διάταξη την παροχή εξηγήσεων χωρίς όρκο από τον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το περιβάλλον του θα παρέχει αυτές τις εξηγήσεις στην Επιτροπή μέσω Υπομνήματος και όχι διά ζώσης εξέτασης.
Το Υπόμνημα του κ. Τριαντόπουλου αναμένεται να κινείται στη γραμμή της σχετικής επιστολής που έχει αποστείλει τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής όσο και στην Επιτροπή και με την οποία εξέφρασε την επιθυμία να προχωρήσει η διαδικασία απευθείας παραπομπής του στη Δικαιοσύνη, κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία για την υπόθεση των εργασιών στον χώρο της τραγωδίας των Τεμπών, όπως αυτή οριοθετήθηκε από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και εγκρίθηκε από την Ολομέλειά.
Ο κ. Τριαντόπουλος αναμένεται να τονίσει ότι είναι απολύτως αθώος σε όσα του αποδίδονται. Θα το τεκμηριώνει μέσα από τα ίδια τα συμπεριλαμβανόμενα στοιχεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και θα ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου καμία σκιά να μην πλανάται ως προς την αλήθεια από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και όχι από τα πολιτικά κόμματα που έχουν επιδοθεί στην εργαλειοποίηση της τραγωδίας για μικροκομματικά οφέλη.
Ο πρώην υφυπουργός στο Υπόμνημά του εκτιμάται ότι θα διατρανώνει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, την εμπιστοσύνη του στους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που διαθέτουν εγγυημένη ανεξαρτησία και αμεροληψία, αλλά και αυξημένες γνώσεις και κύρος για να ελέγχουν τους πολίτες.
Στον αντίποδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βλέποντας από τη στάση γενναιότητας του κ. Τριαντόπουλου να «χαλάει» το στρατήγημα της παρατεταμένης διαιώνισης εκκόλαψης πολιτικών διώξεων, αναμένεται να κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, έξω από τον ΚτΒ και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ποινικούς Κώδικες, η λήξη της Προανακριτικής Επιτροπής και η παραπομπή στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο των ανώτατων δικαστών του κ. Τριαντόπουλου, προκειμένου να διεξάγουν την ανάκριση ώστε να βρεθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ενδεικτικό των προθέσεων άλλωστε των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι και η παρέμβαση που ζήτησαν κατά τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων να κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ώστε να μην περατωθούν οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής. Μια πρόταση που εγγράφως έγινε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, και άμεσα έσπευσαν να υποστηρίξουν λεκτικά και τα άλλα κόμματα, με πρώτη την Πλεύση Ελευθερίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτοντας συμμαχίες, αλλά και τις εναρμονισμένες τακτικές που ακολουθούνται.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βέβαια, όταν τους ζήτησε να του υποδείξουν με ποιο άρθρο του ΚτΒ θα μπορούσε να παρέμβει, αυτό που εισπράχθηκε ήταν η απόλυτη σιωπή, καθώς σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 256 του ΚτΒ, ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής είναι περιορισμένες. Στο να προεδρεύσει κατά την πρώτη συνεδρίαση για να εκλέξει το προεδρείο της και κατόπιν να κλείσει την πόρτα και αυτή να μην ανοίξει για κανέναν. Αντίθετα, όπως του υπογράμμισε, η οποιαδήποτε παρέμβαση από τον οποιοδήποτε στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι και αιτία ακύρωσης των εργασιών της. Επισημαίνοντας ότι ακόμα και οι συνταγματολόγοι που έχουν τοποθετηθεί στον δημόσιο διάλογο υπέρ της άποψης ότι δεν μπορεί να τερματιστούν οι εργασίες της Επιτροπής χωρίς να διεξαχθούν περαιτέρω εργασίες, ουδείς εξ αυτών δεν έχει αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δικαιούται ή μπορεί να παρέμβει στις εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής.