Γράφει ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής της ΝΔ
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη συνέπεσε με το ξεκίνημα της προετοιμασίας των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ότι ανάλογα με τις εξελίξεις και την ποιότητα της προεκλογικής δουλειάς των εκπροσώπων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, η επόμενη πολιτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να έχει από περίπου 180 ευρωβουλευτές στη χειρότερη περίπτωση μέχρι περίπου 250 ευρωβουλευτές στην καλύτερη περίπτωση. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Μητσοτάκη για να παρουσιάσει την πολιτική της Ν.Δ. και τις απόψεις του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε.
Εντυπωσιακή υποδοχή
Εχω παρακολουθήσει προηγούμενες παρουσιάσεις του κ. Μητσοτάκη στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και ξέρω ότι τον αντιμετωπίζουν πάντα σαν έναν νέο, δυναμικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό πολιτικό ηγέτη. Η ευρύτερη αποδοχή φάνηκε στο θερμό χειροκρότημα με το οποίο τον υποδέχτηκαν. Στη συνέχεια όμως ο κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση και τις καλές επιδόσεις του παρελθόντος. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις των πολιτικών ηγετών που τους επισκέπτονται οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ αφιερώνουν από 45 μέχρι 60 λεπτά γιατί έχουν ένα πιεσμένο πρόγραμμα, ιδιαίτερα στο Στρασβούργο όπου διεξάγονται οι εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη αφιέρωσαν πάνω από μία ώρα και είκοσι λεπτά και χρειάστηκε η παρέμβαση του κ. Βέμπερ για να σταματήσουν να κάνουν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον πρόεδρο της Ν.Δ. και να παίρνουν ακόμη πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Οι βασικές θέσεις
Συνοψίζοντας μερικές από τις βασικές θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνω τα εξής.
Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ετήσιους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 3%-4% και η μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορέσει να τους επιτύχει ακολουθώντας μία φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι κακώς έχει ταυτιστεί η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις. Η αυστηρότητα των προγραμμάτων προσαρμογής κρατών που απομονώθηκαν από τις διεθνείς αγορές λόγω υπερχρέωσης του Δημοσίου οδήγησε ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης τους να ταυτίσει τη λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όχι για να συμπιέσει το εισόδημα των πολιτών αλλά για να τους δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουν τα οικονομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα μέσα από τη δημιουργική δουλειά.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλυσε στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ τα κοινά σημεία μεταξύ του δεξιόστροφου λαϊκισμού, ο οποίος αναπτύσσεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε., και του αριστερόστροφου λαϊκισμού, ο οποίος επικράτησε το 2015 στην Ελλάδα. Η προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών εξουσίας, περιορισμού των ελέγχων και των ισορροπιών που χαρακτηρίζουν τη Δημοκρατία και η αποδυνάμωση των ανεξάρτητων Αρχών είναι μερικά από τα κοινά σημεία του δεξιόστροφου και του αριστερόστροφου λαϊκισμού. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα επικράτησε ο αριστερόστροφος λαϊκισμός, ενώ αναπτύχθηκε μέσω ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. και η συνεργασία μεταξύ αριστερόστροφου και δεξιόστροφου λαϊκισμού με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα. Διατύπωσε την άποψη ότι η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. δίδαξε πολλά στους Ελληνες και έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπει η Ελλάδα στην περίοδο μετά το λαϊκισμό, με την αναγκαία ωριμότητα και αποτελεσματικότητα. Επιδίωξη της Ν.Δ. είναι να στηριχτεί στην καλή πολιτική της παράδοση αλλά και να προχωρήσει σε μία ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, ιδεών και προγράμματος για να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατεύθυνση. Οπως υπογράμμισε, η Ελλάδα μπορεί να υπήρξε το πρώτο θύμα της πολιτικής ανόδου του λαϊκισμού, αλλά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα δώσει πολλές θετικές εξελίξεις στο μέλλον και θα συμβάλει, με τις επιδόσεις της Ν.Δ. στις επόμενες ευρωεκλογές, στην αύξηση των μελών της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η συμβολή της Ελλάδας
Βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι, όπως χαρακτηριστικά είπε, ισχυρή Ελλάδα σε ισχυρή Ευρώπη. Υποστήριξε ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στη βάση της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Ανέλυσε τις δυνατότητες της Ελλάδας για πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής αμυντικής πολιτικής στην Ε.Ε., στη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, στη διαμόρφωση μιας προωθημένης κοινής πολιτικής ασύλου, στην επεξεργασία και την εφαρμογή κοινής ενεργειακής πολιτικής και στη σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και την προετοιμασία τους για στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε., όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι παρά τις δυσκολίες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. θα θριαμβεύσει ξανά η πολιτική της αξιοπιστίας, της λογικής και του μέτρου. Ζήτησε από τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να απορρίψουν τα στερεότυπα που μειώνουν το ρόλο και την προοπτική της Ελλάδας και των Ελλήνων και έθεσε σαν πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της δυνατότητας της Ν.Δ. να απευθυνθεί στη νέα γενιά, η οποία στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, με ένα πρόγραμμα που θα στηρίζεται στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στην καλύτερη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και στη δημιουργία μέσω παραγωγικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι για να απευθυνθεί καλύτερα στη νέα γενιά η Ν.Δ. θα πρέπει να αλλάξει η ίδια, να δώσει μεγαλύτερες πολιτικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους και να προχωρήσει στην ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.
Πολιτική αναγνώριση
Με την παρουσίαση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την πολιτική αναγνώριση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Σχολίασαν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο την ομιλία του και τις απαντήσεις που έδωσε στις πολλές ερωτήσεις που του έκαναν, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, ότι η πολιτική του επικράτηση θα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό, πως μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας καλός πολιτικός ηγέτης και ένας ειδικός σε ό,τι αφορά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα μεγάλης σημασίας, ότι η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχουν πολλά να κερδίσουν από το πέρασμα της Ελλάδας στην περίοδο Μητσοτάκη.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι και την επομένη της ομιλίας Μητσοτάκη στην πολιτική ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευρωβουλευτές από άλλες χώρες της Ε.Ε. -μερικοί από αυτούς από τα πιο βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς- με πλησίασαν για να εκφράσουν ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης και την πολιτική του προοπτική. Οταν μιλάει ο Μητσοτάκης, η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά ενθουσιάζεται!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής