Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η Ρένα Δούρου έστειλε επιστολή στην εισαγγελέα Δημητρίου απαιτώντας να καταλογιστούν οι ευθύνες για τον… Αρμαγεδδώνα στη Μάνδρα, που αφαίρεσε κατά τρόπο αποτρόπαιο τη ζωή από 16 συμπολίτες μας. Η αναζήτηση των ευθυνών από την περιφερειάρχη επικεντρώνεται στο αντιπλημμυρικό έργο στο Δήμο Μάνδρας και τις αβελτηρίες της γραφειοκρατίας.
Ας επιχειρήσουμε να δούμε τη σειρά των πραγμάτων: Στις 2 Απριλίου 2014, πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, η Ρένα Δούρου έδωσε χρονοδιάγραμμα 6 μηνών για την εκπόνηση σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας καταγγέλλοντας τον προκάτοχό της, Γιάννη Σγουρό, για έλλειψη σχεδιασμού.
Κι επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Ρένα Δούρου δεν είχε δηλώσει ότι χρειάζονται έξι μήνες για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα, ιδού η ακριβής δήλωσή της: «Ολα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής. Ενα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός, που ακολουθεί η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη, είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013 και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους, στο Καματερό. Οταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές».
Αυτή η δήλωση της Ρένας Δούρου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της. Η Ρένα Δούρου εξελέγη περιφερειάρχης τον Μάιο του 2014.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Ιωάννα Κριεκούκη δήλωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015, όταν ανάλαβε τα καθήκοντά της, είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής την κατά προτεραιότητα εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Οι χείμαρροι Αγία Αικατερίνη και Σούρες ήταν επικίνδυνοι. Η μελέτη για το συγκεκριμένο αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, είχε ήδη εγκριθεί. Ο φάκελος βρισκόταν στο γραφείο της περιφερειάρχη και η εκτέλεσή του ανήκε στις υπηρεσίες της.
Δύο ακριβώς χρόνια πριν, στις 24 Νοεμβρίου 2015, η Ρένα Δούρου σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), συζήτησε το θέμα των έργων του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και δήλωσε: «Τα ψέματα τελείωσαν για την αντιπλημμυρική προστασία. Ηλθε η ώρα να πάψουν οι κάθε είδους δικαιολογίες αδράνειας και να ξεκινήσουν τα έργα. Εργα απαραίτητα για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ενός blame game που αναζωπυρώνεται σε κάθε κακοκαιρία. Δεν μπορούν κάποιοι, σε μια απόπειρα να δικαιολογήσουν την επιλογή απραγίας τους, να επιχειρούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν σε άλλους.
Οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία, έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν, με σοβαρότητα και σύστημα, στα αναγκαία, χρονίζοντα έργα υποδομής, έτσι ώστε η Αττική να μην πνίγεται σε κάθε νεροποντή. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι κρίσιμης σημασίας και δεν προσφέρονται για επιφανειακή αντιμετώπιση με όρους μικροπολιτικής. Η αξιοπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρίνεται από τα έργα αυτά».
Η δήμαρχος ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία, δήλωνε ότι η Περιφέρεια δεν ενδιαφερόταν για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Μάνδρας, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της και παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν έτοιμη. Πριν από 15 μέρες οι δημοτικές υπηρεσίες είχαν καθαρίσει την παλαιά οδό Αθηνών-Θηβών, καθώς φοβούνταν τα χειρότερα. Ομως, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2017, εννέα μέρες πριν από τη φονική πλημμύρα, διαβεβαίωσε η περιφερειάρχης ότι «η Περιφέρεια Αττικής είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα».
Το πόσο έτοιμη ήταν η Περιφέρεια Αττικής το αποδεικνύουν οι 16 θάνατοι και η ολική καταστροφή της Μάνδρας. Το αν και πόσο υπεύθυνη είναι η περιφερειάρχης αποδεικνύεται από τις δικές της δηλώσεις.
ΥΓ.: Ο πρωθυπουργός και η περιφερειάρχης, την Παρασκευή, δεν πέρασαν από τη Μάνδρα. Ο πρωθυπουργός έμεινε 15 λεπτά κι έφυγε σφαίρα για το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Τον περίμενε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για το Γκέτεμποργκ. Ομως, συμφωνώ ότι αυτή ήταν καλύτερη επίδοση από το καλοκαίρι. Στις φωτιές εμφανίστηκε μετά από 4 μέρες. Η Ρένα Δούρου στο Twitter διαθέτει προσωπικό hushtag: #dourouexafanismeni.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής