Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πράγματι επί Τσίπρα η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά όχι στην πρόοδο και την ευημερία αλλά στην οπισθοδρόμηση και την ύφεση. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αποτυπώνουν το καταστροφικό πέρασμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην οικονομία. Η Ελλάδα έχασε δύο χρόνια ανάπτυξης και το τίμημα είναι βαρύ για τους πολίτες, όπως προκύπτει από τα μέτρα των μνημονίων της αριστεράς.
Ο κ. Τσίπρας παρέλαβε τη χώρα από τους «Σαμαροβενιζέλους» με ανάπτυξη 0,7% και την έριξε στα βράχια της ύφεσης. Η σύγκριση των δύο κυβερνήσεων είναι καταλυτική:
Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε καθήκοντα στα μέσα του 2012 με την οικονομία να καταγράφει ύφεση 7,3%. Μέσα σε 2,5 χρόνια η Ελλάδα είχε περάσει στην ανάπτυξη (+0,7%) καλύπτοντας διαφορά 8 ποσοστιαίων μονάδων, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα 90 δολάρια και η διεθνής συγκυρία ήταν αρνητική.
Και ύστερα ήρθε ο Τσίπρας που θα έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε τη λιτότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να ρίξει την οικονομία στην ύφεση τη διετία 2015-2016 όταν η τιμή του μαύρου χρυσού είχε καταρρεύσει στα 30 δολάρια, βασικοί τουριστικοί προορισμοί της Μεσογείου όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος είχαν σοβαρά προβλήματα και η υπόλοιπη ευρωζώνη ανέβαζε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Το 2015 με την περήφανη διαπραγμάτευση η ύφεση ήταν 0,3% και το 2016 με τις ολιγωρίες στην αξιολόγηση επιπλέον 0,2% όταν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούσαν, στα τέλη του 2014, ότι η Ελλάδα είχε τη χρυσή ευκαιρία να ηγηθεί της ανάπτυξης στην ευρωζώνη με ρυθμούς κοντά στο 3%.
Επί Σαμαρά το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) έφτασε τα 182 δισεκατομμύρια ευρώ, επί Τσίπρα κατρακύλησε στα 175,8 δισ. Λείπουν 6,2 δισ. για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2014 και όμως ο πρωθυπουργός επαίρεται για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στην οικονομία, λες και απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν δύο αριθμούς.
Το 2014 οι εξαγωγές ήταν 59 δισ., το 2016 κατρακύλησαν στα 55 δισ., δηλαδή σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μικρότερες! Ακόμη και το ύψος των αμοιβών εξαρτημένης εργασίας ήταν μεγαλύτερο επί Σαμαρά, αν και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε το 2016. Για να μην είμαστε άδικοι, υπήρχε και ένας τομέας που σημείωσε άνοδο το 2016 περιορίζοντας τις απώλειες του ΑΕΠ. Οι φόροι επί των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2 δισ. φθάνοντας τα 24 δισ. Τέτοιες επιτυχίες επί ΣΥΡΙΖΑ!
Μοιράζουν από τώρα ανύπαρκτα κονδύλια
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,7% του ΑΕΠ έναντι δεσμευτικού στόχου 1,75%. Στην πραγματικότητα θα είναι πολύ χαμηλότερο, καθώς θα συνεχισθεί η τακτική της στάσης πληρωμών στο Δημόσιο. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που επιτευχθεί πλεόνασμα 3%, το «μέρισμα» που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση είναι το 30% του υπερβάλλοντος ποσοστού. Σε απόλυτα μεγέθη το ποσό υπολογίζεται γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά την περυσινή μονομερή κίνηση για το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές για το ύψος του μερίσματος και τους αποδέκτες του. Ηδη πάντως ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης μοιράζει υποσχέσεις για 1 δισ. ευρώ σε 1.000.000 δικαιούχους. Δηλαδή να περιμένουν από 1.000 ευρώ οι «μερισματούχοι» όταν κανείς δεν ξέρει πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός.
Ρουτίνα με το ΔΝΤ
Οι περισσότερες εφημερίδες το είχαν «ψυλλιαστεί» ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Λαγκάρντ δεν θα είχε είδηση και έκλεισαν τα φύλλα τους χωρίς να περιμένουν την κατάληξη των επαφών. Δεν λάθεψαν οι «εφημεριδάδες», η συνάντηση αποδείχθηκε «ρουτινιάρικη». Η Λαγκάρντ δεν δίνει λεφτά και περιμένει τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν για το χρέος και ο Τσίπρας πήρε όλα τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ για συντάξεις και φόρους χωρίς να πετύχει νέα δανειοδότηση. Η μπάλα του χρέους βρίσκεται στην Ευρώπη ή καλύτερα στο Βερολίνο…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου