Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σχεδόν τρία χρόνια μετά, η λιτότητα στη χώρα μας μονιμοποιήθηκε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπέγραψε δύο μνημόνια με αυστηρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ευρώπη άλλαξε, αλλά όχι προς την κατεύθυνση που εννοούσε ο κ. Τσίπρας.
Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους με βασικό θέμα της ατζέντας τους την Ελλάδα. Το φάντασμα του Grexit και οι λανθασμένοι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης το 2015 στο ζήτημα του μεταναστευτικού έδωσαν λαβή σε ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα να ενισχύσουν τα ερείσματά τους και να κερδίσουν πολιτικό χώρο στα κράτη όπου δραστηριοποιούνται.
Το grexit είχε εξαφανισθεί από το λεξιλόγιο των Ευρωπαίων το 2014, αλλά επανήλθε με τους χειρότερους όρους για τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της «περήφανης διαπραγμάτευσης» του πρώτου εξαμήνου του 2015 όταν ο Βαρουφάκης παρουσίαζε στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιό του για τις παράλληλες πληρωμές και ο Τσίπρας προχωρούσε σε δημοψήφισμα τινάζοντας στον αέρα το πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Τα ίδια λάθη έγιναν στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε περιορίσει τις εισροές προσφύγων και μεταναστών περίπου στις 70.000 ετησίως, ο κ. Τσίπρας άφησε αθωράκιστα τα θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα το 2015 πάνω από 1.000.000 άνθρωποι να περάσουν στην Ελλάδα μέσω των δουλεμπορικών κυκλωμάτων της Τουρκίας και από εκεί να μετακινηθούν σε Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία. Ηταν τότε που οι αρμόδιοι υπουργοί πίστευαν ότι οι μετανάστες λιάζονταν στις πλατείες και μετά εξαφανίζονταν, μόνο που αποδείχθηκε ότι απλώς σχεδίαζαν την προώθησή τους στην Κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν το 2016 με κλείσιμο των συνόρων, η Τουρκία που διοχέτευε όλες τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα εξασφάλισε κοινοτικά κονδύλια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τώρα που οι ευρωτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε σημείο ναδίρ η κρίση του μεταναστευτικού κλιμακώνεται στη χώρα μας, όπως φαίνεται από την αλματώδη αύξηση των ροών στα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Την κατάσταση στο προσφυγικό με την αιφνίδια είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών εκμεταλλεύθηκαν τα κόμματα της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.
Στη Γερμανία το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που είχε δημιουργηθεί πριν από 6 χρόνια ζητώντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κατέκτησε την τρίτη θέση στις πρόσφατες εκλογές έχοντας ως βασική θέση την απομάκρυνση όλων των μεταναστών από τη χώρα.
Και στην Αυστρία ο ακροδεξιός σχηματισμός έλαβε πάνω από 25% ενώ ο ηγέτης του Στράχε κατηγόρησε τον νικητή των εκλογών Κουρτς ότι «υφάρπαξε» μέρος της ατζέντας του. Η πολιτική αποσταθεροποίηση των βασικών χωρών υποδοχής μεταναστών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική των «ανοικτών θυρών» που ακολούθησε η Ελλάδα το 2015. Η Ευρώπη αλλάζει, αλλά γίνεται πιο ξενοφοβική και πιο ευάλωτη στον λαϊκισμό.
Μας κυνηγούν επενδυτές!
Η κυβέρνηση το έχει τερματίσει στο ζήτημα των επενδύσεων. Τη γραμμή είχε δώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε συνέντευξή του ανησυχούσε όχι για το εάν θα έρθουν επενδυτές, αλλά για το εάν θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα κύματα των επενδύσεων. Ο συνάδελφός του Δημήτρης Παπαδημητρίου πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας χθες από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται ότι «η κυβέρνηση δεν κυνηγά επενδυτές, αλλά την κυνηγούν». Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προκύψει καμία νέα επένδυση, ούτε βέβαια έχει σχεδιαστεί νέος γύρος αποκρατικοποιήσεων.
Πετσοκόβουν το κοινωνικό κράτος
Ωραίοι στο υπουργείο Οικονομικών. Εμφανίζουν πρωτογενή πλεονάσματα έχοντας πετσοκόψει το κοινωνικό κράτος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του εννεαμήνου, οι περικοπές δαπανών σε υγεία, νοσοκομεία και ΕΚΑΣ έφτασαν τα 139 εκατομμύρια ευρώ, στα επιδόματα πολυτέκνων τα 60 εκατομμύρια και στην προστασία της κύριας κατοικίας κατά 60 εκατ. Η δημιουργική λογιστική έχει πάρει άλλες διαστάσεις επί κυβέρνησης Τσίπρα.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου