Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Και ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι είμαστε η μοναδική μνημονιακή χώρα που επηρεάζεται περισσότερο από όλους στην Ευρώπη από το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε, οι τράπεζες κατέγραψαν νέες απώλειες 10%, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων σημείωσαν ανοδική πορεία.
Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης η αντίδραση ήταν διαφορετική. Οι δείκτες στις περισσότερες αγορές έκλεισαν με μικρή άνοδο, ακόμη και στη Φρανκφούρτη ο DAX που θα έπρεπε να δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις μετά το αρχικό μούδιασμα πέρασε σε θετικό πεδίο.
Ασφαλώς η πορεία των μετοχών δεν είναι ο ασφαλέστερος δείκτης ερμηνείας των πολιτικών εξελίξεων, ωστόσο το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτονομήθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη δείχνει ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της χώρας παραμένουν μεγάλες.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μόνο εμείς από το σύνολο της ευρωζώνης έχουμε άμεση εξάρτηση από τους δανειστές. Οπως είπε χθες στον Σκάι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όλα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά εάν δεν μεσολαβούσε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Στις αρχές εκείνης της χρονιάς θα μπορούσε να είχε λήξει το πρόγραμμα ενώ στην ατζέντα των Ευρωπαίων βρισκόταν και το χρέος. Τώρα βρισκόμαστε σε καθεστώς μνημονίου ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα ψήφισε επώδυνα μέτρα, όπως τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του φόρου εισοδήματος, που θα παρατείνουν τη λιτότητα τουλάχιστον για την περίοδο 2019-2020.
Η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος στη Γερμανία με την είσοδο των Φιλελευθέρων θα μεγαλώσει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ολοκληρώσει τις τελευταίες τρεις αξιολογήσεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Το γεγονός ότι κατά την προεκλογική τους εκστρατεία οι Φιλελεύθεροι είχαν ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα του Grexit μπορεί να έγινε για προσέλκυση ψηφοφόρων, όμως αποτελεί μία πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εάν θα κινηθεί με ταχύτητα, όπως σημείωσε και ο κ. Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ή αλλιώς θα βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο τον Αύγουστο του 2018. Και αντί για «καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα» όπως έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος του Eurogroup, να μην έχουμε άλλου τύπου έξοδο…
ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παρουσιάσθηκε χθες από τον Σκάι έδειξε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μειώθηκε από τις 18 μονάδες στις 13, ωστόσο διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το κλείσιμο της ψαλίδας εξηγείται από την καλή τουριστική περίοδο αλλά και από το κλείσιμο της αξιολόγησης τον Ιούλιο, που μείωσε προσωρινά την αβεβαιότητα για την προοπτική της οικονομίας. Επίσης η συγκυρία είναι θετική για την κυβέρνηση, καθώς υπάρχει το «ξέφωτο» των μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την 1.1.2018 και θα ενταθούν το 2019.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πολίτες αξιολόγησαν θετικότερα τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έναντι του κ. Τσίπρα, ωστόσο η Ν.Δ. χρειάζεται να δουλέψει σκληρά σε δύο επίπεδα: σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και εμβάθυνση του προγραμματικού της πλαισίου. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον «Γολγοθά» των μέτρων και όλα δείχνουν ότι θα «σπριντάρει» για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018 με αφήγημα την εικονική έξοδο από τα μνημόνια. Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Μαξίμου ώστε να μη φορτωθεί ο Τσίπρας την ψυχρολουσία των μέτρων του 2019 και ας το έχουν υπόψη τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου