Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή για την καταστροφή του Σαρωνικού έδωσε νέο νόημα στην έννοια του πολιτικού θράσους.
Οταν ο υπουργός ψεύδεται ακόμη και για το ποιος κατέθεσε πρώτος αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, όπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για τις ολιγωρίες και τα λάθη του στη διαχείριση του ναυαγίου που ρύπανε τη μισή Αττική.
Ο κ. Κουρουμπλής επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν του τηλεφώνησαν στο υπουργείο για να ενημερωθούν για το θέμα. Αλήθεια όμως πού θα τον έβρισκαν; Στη Θεσσαλονίκη που χειροκροτούσε τον πρωθυπουργό στη συνέντευξη Τύπου και ενώ το ναυάγιο είχε γίνει 12 ώρες νωρίτερα; Στο Λονδίνο, όπου μετέβη τη Δευτέρα, δηλαδή μία ημέρα μετά τη βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και η αποκάλυψη ότι το πλοίο του EMSA βρισκόταν στο Πέραμα από τη Δευτέρα αλλά ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη επειδή η κυβέρνηση δεν είχε υποβάλει αίτημα θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το Μαξίμου.
Ο υπουργός δεν έχει αντιληφθεί ότι με τη στάση του πλέον αφήνει απροστάτευτη όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τον εαυτό του.
Ωστόσο, βασικός υπεύθυνος παραμένει ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την καταστροφή του Σαρωνικού και δεν έχει την πυγμή να στείλει σπίτι του τον κ. Κουρουμπλή.
Εκτός από τη θρασύτητα, υπάρχει και η κουτοπονηριά. Χθες στη Βουλή συζητήθηκε ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου για τα fake news. Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες στενός συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, που έχει αποσπασθεί στο Μαξίμου, κρύβεται πίσω από την εταιρία-φάντασμα Common View που εμφάνισε δημοσκόπηση στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε μάλιστα έγγραφο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει η εταιρία στο μητρώο των φορέων δημοσκοπήσεων.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Ο παριστάμενος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν αναφέρθηκε στην ουσία της αποκάλυψης, παρά την επιμονή της κ. Ασημακοπούλου. Αλλά και ο κ. Βερναρδάκης δεν έχει δώσει καμία απάντηση, όπως βέβαια και ο στενός του συνεργάτης, το όνομα και e-mail του οποίου εντοπίσθηκε στα ηλεκτρονικά ίχνη της Common View.
Εάν ευσταθούν οι καταγγελίες, και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η παραμικρή εξήγηση, ο υπουργός Επικρατείας είναι πολιτικά έκθετος γιατί στενός συνεργάτης του φέρεται να φτιάχνει δημοσκοπήσεις.
Οπότε το ερώτημα που γεννάται από τα γεγονότα είναι ένα: Ποιος πρέπει να παραιτηθεί πρώτος; Ο Κουρουμπλής ή ο Βερναρδάκης; Αλλά ποιος θα τους παραιτήσει; Ο Τσίπρας;
ΞΕΧΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές δεν είναι ευοίωνα. Το πέρας της αξιολόγησης τοποθετείται χρονικά πλέον στις αρχές του 2018 και ενώ υποτίθεται το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο. Οι καθυστερήσεις παραπέμπουν σε νέο Μνημόνιο μέτρων και μπορεί να δημιουργήσουν το πολιτικό σκηνικό για ηρωική έξοδο του Τσίπρα το επόμενο καλοκαίρι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόστος της ολιγωρίας της κυβέρνησης θα μεταφερθεί στους φορολογούμενους. Η οικονομία έχει βαλτώσει και οι τράπεζες παραμένουν αδύναμες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της αγοράς για ρευστότητα.
ΑΓΡΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΑ MEDIA
Το παιχνίδι στα μέσα ενημέρωσης έχει ανάψει για τα καλά. Το Μαξίμου προσπαθεί να κερδίσει πόντους «στηρίζοντας» media με κάθε τρόπο, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας ξέχασε γρήγορα τις καταγγελίες περί διαπλοκής και φτιάχνει το δικό του «σύστημα». Μόνο που οι πολίτες, οι αναγνώστες ή οι τηλεθεατές είναι υποψιασμένοι για τα πάντα και δεν τρώνε άλλο κουτόχορτο. Βέβαια οι «μπίζνες» γίνονται και οι «υπαλληλικές σχέσεις» ορισμένων είναι πια εξόφθαλμες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου