Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Οπως πληροφορούμαστε, μάλιστα, οι προετοιμασίες γίνονται σε πανηγυρικό κλίμα, καθώς θεωρούν πως το καλάθι του Αλέξη Τσίπρα θα είναι γεμάτο από ευχάριστες ειδήσεις. Ποντάρουν πολλά μάλιστα στην επίσκεψη Μακρόν, εκτιμώντας πως ο Γάλλος πρόεδρος θα φέρει μαζί του υποσχετικές για γαλλικές επενδύσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες. Ο «άσος» όμως στο μανίκι του πρωθυπουργού θα είναι, υποτίθεται, η έξοδος από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018. Ενας άσος που θα αποδειχθεί καμένο χαρτί.
Ακομα και αν υποθέσουμε ότι η χώρα βρει την πόρτα της εξόδου, οι πολίτες θα παραμείνουν κλειδαμπαρωμένοι γιατί η λιτότητα για τους ίδιους θα συνεχιστεί. Πολλά από τα μέτρα του Μνημονίου θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2019, όπως η μεγάλη περικοπή των συντάξεων και πιθανότατα και η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αλλά δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά στο χρόνο για να καταλάβουμε πως η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, όπως και η υπερφορολόγηση, δεν έχουν τέλος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αυτές τις ημέρες άρχισαν να στέλνονται τα εκκαθαριστικά για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, που συμπίπτει χρονικά με τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος, με τους τρεις στους 10 πολίτες να δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης της πρώτης δόσης. Εντός του φθινοπώρου αναμένονται δραστικές κινήσεις από τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα φουντώσουν, οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές θα συνεχιστούν, ενώ «μαύρο» Οκτώβρη θα περάσουν 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Από 1ης Ιανουαρίου του 2018 ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε 32 νησιά του Αιγαίου και πάει λέγοντας.
Πώς θα αντιπαρέλθει την πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα έχει προγραμματίσει μαραθώνια επίσκεψη μίας εβδομάδας στη συμπρωτεύουσα; Προφανώς θα επιχειρήσει ένα θετικό απολογισμό των δύο ετών από τις εκλογές του 2015 στηριζόμενος κυρίως σε συναισθηματικά επιχειρήματα για τους κακούς δανειστές και τις τιτάνιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή καθεστώτος στον ΟΑΣΘ, ενώ πιθανόν να εξαγγείλει και κάποιες κοινωνικές παροχές σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αρκούν αυτά για να πειστούν οι πολίτες; Η απάντηση είναι εύκολη.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου