Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη χώρα μας το ρόλο του «πατερούλη» τον έχει αναλάβει ο κρατισμός και η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ενισχύσει τις δυνάμεις του γιατί από εκεί αντλεί πελάτες και τακτοποιεί ημετέρους.
Πρόσφατη είναι η έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών σύμφωνα με την οποία οι πολίτες δουλεύουν περίπου 7 μήνες το χρόνο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή μέχρι τις 23 Ιουλίου δουλεύουμε για το κράτος και το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας.
Πάνω από το 50% των εισοδημάτων κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία, πάνω από το 50% του ΑΕΠ κατευθύνεται για την κάλυψη δημοσίων δαπανών.
Ο φορολογικός ολοκληρωτισμός είναι μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδίου. Οσο διογκώνεται το κράτος τόσο περιορίζεται ο δείκτης ελευθερίας των πολιτών. Οσο υψηλότερη είναι η φορολογία τόσο πιο ασφυκτικό γίνεται το πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα. Οταν εκατομμύρια πολίτες χρωστούν στην Εφορία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το κράτος μοιάζει με δυνάστη που ενεργοποιεί κάθε ελεγκτικό μηχανισμό για τη συντήρησή του.
Το αστείο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προτίμησε ως μέσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή την αύξηση των φόρων από την περιστολή της κρατικής σπατάλης καταγγέλλει τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρώπης» όταν στην πράξη έχει επενδύσει στο «φορολογικό πογκρόμ».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο παροξυσμός της Εφορίας δεν έχει τέλος. Επιβάλλονται προκαταβολές φόρου για εισοδήματα της επόμενης χρονιάς, φορολογούνται μελλοντικά έσοδα που μπορεί να μην υπάρξουν, μπαίνουν χαράτσια σε ανείσπρακτα ενοίκια, ορίζεται ΕΝΦΙΑ σε ανύπαρκτες αξίες ακινήτων, αυξάνεται ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα. Αλλά όπως έλεγε και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει η κυβέρνηση επειδή μπήκε στα μακαρόνια ΦΠΑ 24%.
Το κράτος απομυζά όλους τους παραγωγικούς πόρους της οικονομίας για να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες του. Ολα γυρίζουν γύρω από αυτό, που είναι πανταχού παρόν σε φόρους και χαράτσια και απουσιάζει όταν οι πολίτες το χρειάζονται πραγματικά. Στην υγεία, την παιδεία, τη δημόσια ασφάλεια.
Επιτέλους, ας ανοίξει η συζήτηση για τον φορολογικό ολοκληρωτισμό που βιώνουν τα νοικοκυριά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα εγκλήματα που γίνονται κατά της οικονομίας θα τα βρούμε μπροστά μας με την επενδυτική και παραγωγική ερημοποίηση της χώρας.
Ανάπτυξη από κάτω ή μήπως προς τα κάτω;
«Καμιά φορά μιλούμε για την ανάπτυξη σαν να είναι κάτι που προέρχεται από τα πάνω. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρίες, οι πολιτικές, όλα αυτά βεβαίως είναι ανάπτυξη, αλλά ιστορικά έχει φανεί ότι η ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή και πιο σταθερή όταν προέρχεται από τα κάτω». Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε επίσκεψή του στη συνεταιριστική επιχείρηση «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ» της Ιεράπετρας. Ωραία τα λέει ο κ. Δραγασάκης αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα έχουμε δει την «ανάπτυξη προς τα κάτω» και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Ποιοί ευθύνονται για τις κατασχέσεις
Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί: σχεδόν ένα εκατομμύριο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν γίνει από την Εφορία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών για ποσά άνω των 500 ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα μπλοκάριζε τους πλειστηριασμούς και θα μείωνε τη φορολογία στους αδύναμους έχει μετατρέψει τις κατασχέσεις σε βασικό μηχανισμό είσπραξης εσόδων όχι από τους μεγαλοσχήμονες αλλά από τους οικονομικά ασθενέστερους. Στη δυσάρεστη θέση να εφαρμόζει τη νομοθεσία και να εκτελεί τις κατασχέσεις είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Είμαστε βέβαιοι ότι ο γενικός γραμματέας της ΑΔΑΕ Γ. Πιτσιλής, που διαπιστώνει μικρή μείωση των οφειλών, θα ήθελε η είσπραξη των εσόδων να είναι αποτέλεσμα της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι των σκληρών αναγκαστικών μέτρων, όπως είναι οι κατασχέσεις. Ομως το νομοθετικό πλαίσιο είχε φροντίσει να το ψηφίσει η κυβέρνηση…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου