Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χθες ο υπουργός Οικονομικών θύμισε σε όλους ότι όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. «Το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης έχει περισσότερο συμβολική αξία», είπε χθες στο συνέδριο του Economist, πετώντας λευκή πετσέτα για τον εθνικό στόχο του QE.
Πράγματι η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα είχε συμβολική σημασία, αφού οι ελεύθεροι τίτλοι δεν ξεπερνούν τα 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ομως η «βούλα» της ΕΚΤ στους εγχώριους τίτλους θα δημιουργούσε πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία. Η πιστοποίηση των ομολόγων από τον Ντράγκι θα ενίσχυε το επενδυτικό κλίμα και θα προσέλκυε κεφάλαια μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. «Πάρτε ομόλογα, τα αγοράζει μέχρι και η ΕΚΤ», θα μπορούσε να διαλαλεί στους επενδυτές η διοίκηση του ΟΔΔΗΧ.
Μία μικρή λεπτομέρεια. Το QE είχε σχεδιασθεί στα τέλη του 2014 από την ΕΚΤ για τις χώρες του νότου, που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας. Το σχέδιο ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ελλάδας, που βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά ύστερα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τραγική ειρωνεία για τη χώρα μας είναι ότι η αναγγελία του προγράμματος έγινε από τον Μάριο Ντράγκι στις 23 Ιανουαρίου 2015, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Τσίπρας με βασικό σύνθημα το σκίσιμο των μνημονίων και το τέλος της λιτότητας με ένα άρθρο. Σε εκείνη τη συνέντευξη ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα, που θα ξεκινούσε τον Μάρτιο:
Πρώτον να βρίσκεται η χώρα σε πρόγραμμα, το οποίο τότε έληγε στις 28 Φεβρουαρίου και δεύτερον να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Ολοι θυμόμαστε τις «ταρζανιές» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2015 που κατέληξαν σε ένα επώδυνο μνημόνιο, στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε βάρος του Δημοσίου και βέβαια τον αποκλεισμό των ομολόγων της ΕΚΤ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ενα πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει πλήρως η Ελλάδα εάν δεν είχαμε το «ατύχημα» Τσίπρα τελικώς το εκμεταλλεύθηκαν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που επί δύο χρόνια δανείζονται σχεδόν με μηδενικά επιτόκια.
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια για το QE, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα αστεία του Τσακαλώτου και τα ανεξήγητα χαμόγελα του Τσίπρα.
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας απαγόρευσε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης των αστυνομικών στα Εξάρχεια ομολογώντας την αδυναμία του κράτους να ελέγξει μία… πλατεία. Το πρόβλημα δεν είναι η απαγόρευση της εκδήλωσης αλλά της αστυνόμευσης των Εξαρχείων και αυτό είναι έλλειμμα πολιτικής βούλησης. Ο κ. Τόσκας, ο οποίος προ μηνών δήλωνε ότι με διάλογο μπορεί να συνετίσει τους «μπαχαλάκηδες», ακύρωσε την εκδήλωση των αστυνομικών. Τουλάχιστον θα μπορέσει να καθιερώσει αυξημένες περιπολίες στην όμορφη συνοικία της Αθήνας ή και εκεί θα υπακούσει στο νόμο των Εξαρχείων;
ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ!
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσει η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Σημαντικότερη θεωρούμε την αποστροφή του ότι θα κάνει τα «ακριβώς αντίθετα από αυτά που οδήγησαν τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση». Αυτή η διάθεση ανατροπής σε όλες τις παθογένειες που κατατρώγουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, παρά την επτάχρονη παραμονή μας σε μνημόνια, είναι ένα θετικό μήνυμα που στέλνει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από τώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και συντεχνίες.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου